Danske soldater sendes til udsat militærbase i Irak

Radio24syv har fundet ud af, hvor de 120 danske soldater, der skal til Irak i denne uge, bliver udstationeret. Det er på luftbasen Ayn al-Asad, der er under jævnlige angreb fra Islamisk Stat.

Arkivfoto fra øvelsen Night Hawk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stemningen var festlig på Høvelte Kasernes paradeplads, hvor det mandag blev markeret, at 120 danske soldater er klar til at drage til Irak. Men trods tamburkorps og taler, så kan det ikke skjule, at situationen er en helt anden, der hvor soldaterne skal hen.

Hærens pressefolk fortæller til Radio24syv, at soldaterne skal udstationeres på Ayn al-Asad Airbase. Den ligger 200 kilometer fra Bagdad i et område, hvor Islamisk Stat (IS) dominerer.

»Basen ligger i den farligste region i Irak og der, hvor IS står stærkest. Den er udsat for næsten daglige angreb. Den 18. december var der et overraskelsesangreb mod basen, der fik basen til at tilkalde forstærkninger, så der nu er 300 udstationerede,« fortæller Helle Malmvig, der er seniorforsker ved DIIS til Radio24syv.

Hun understreger, at Pentagon kalder de daglige angreb for ufarlige.

I øjeblikket kæmper IS og den irakiske hær med hinanden omkring byen Baghdadi, der ligger 16 kilometer fra basen. Suleiman al-Kubbaisi, der er talsmand for regionen Anbar, fortalte 1. januar til Washington Post, at IS bruger dette område til at affyre raketter og artilleri ind over de nuværende amerikanske og irakiske soldater.

»IS angriber Ayn al-Asad-basen, fordi den ligger et strategisk rigtigt sted på vejen til Bagdad. Hvis IS kan få indtaget basen, vil det binde to IS-territorier sammen, og de ville bedre kunne få våben fra Syrien,« siger Helle Malmvig til Radio24syv.

Anbar er en nøgleregion, for hvis IS får overtaget, kan de lettere få våben og forstærkninger ind fra nabolandet Syrien. Derfor er der brug for det danske bidrag, mener oberstløjtnant Bo Overgaard, der leder de danske soldater i Irak. Han bekymrer sig ikke om situationen rundt om basen:

»Basen er sikret. Vores opgaver er at være inde på basen og træne styrkerne der. Der er andre, der sørger for vores sikkerhed,« fortæller han til Radio24syv.

Og selv om sikkerhedssituationen skulle blive værre, er soldaterne forberedt.

»Alle soldaterne er klar til at forsvare sig selv. Det er vi altid, når vi tager et eller andet sted hen i verden,« forklarer han.

Soldaten Kristian, som af sikkerhedsgrunde er blevet rådgivet til kun at fortælle sit fornavn, ser missionen som mindre farlig end de tidligere danske missioner.

»Det er jo et af vilkårene, at man er væk hjemmefra. Men det er jo ligesom at tage et halvt år til Sydamerika, så er man også væk hjemmefra.«

Spørgsmål: Der er vel trods alt en lidt større fare her?

»Jo, selvfølgelig. Der er jo altid en trussel ved at være i et missionsområde. Og det er selvfølgelig noget, man har i baghovedet. Men man skal ikke lade sig gå på af det,« sagde han til Radio24syv.