Forsvarsministeren maner til ro om udsatte danske soldater

Selv om danske soldater skal udsendes til en af de mest usikre irakiske baser, så er forsvarsministeren besindig. Basen bliver nemlig beskyttet af amerikanerne, fortæller han til Radio24syv.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Når 120 danske soldater i de kommende uger sætter sig i flyvemaskinerne mod Irak, så er deres endemål Ayn al-Asad Airbase. Soldaterne skal ned for at træne irakiske soldater, men det kan godt blive problematisk at komme dertil. Det skriver Radio24syv.

For basen ligger i et område, der er kontrolleret af Islamisk Stat (IS), og kampene er kun 16 kilometer væk. Lokale kilder fortæller, at de militante ekstremister sender raketter og artilleri mod basen.

Men forsvarsminister Nicolai Wammen (S) maner til ro:

»Det er det amerikanske marinekorps, der står for bevogtningen af basen. Og det er nogle folk, der godt ved, hvordan man skal besvare de angreb, der måtte komme,« fortalte han til Radio24syv efter markeringen af deres udsendelse på Høvelte Kaserne mandag.

De danske soldater er ikke så udsatte, som hvis de skulle i åben kamp. Men af alle militærbaser i Irak, danskerne kunne være kommet til, så er det den mest udsatte.

»Vi gør alt, hver vi kan for at passe godt på vores soldater - med vores amerikanske, britiske og irakiske samarbejdspartnere. Men der vil altid være en risiko forbundet med at tage på en sådan opgave.«

Den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, var også til stede ved markeringen af udsendelsen, fordi danskerne kommer under amerikansk kommando. Han ser optimistisk på situationen på basen.

»Det er en udsat del af verden. Men jeg tror, at når vi sender disse folk af sted, så vil det ændre situationen dramatisk til det bedre,« fortalte han til Radio24syv.

IS og den irakiske hær kæmper lige nu 16 kilometer fra basen, og det er IS, der er i offensiven. Men uanset hvor tæt de kommer på, så skal de danske soldater kun gribe til våben i direkte selvforsvar.

»Vi sender ikke danske soldater af sted, som på landjorden skal i kamp med Islamisk Stat. Vi sender folk af sted, som skal træne irakerne til selv at løse den opgave,« siger Nicolai Wammen til Radio24syv.