Dansk rumforsker i Houston: »Nu bor vi reelt på en ø«

Den danske NASA-forsker Peter Norsk er nærmest spærret inde i sin bolig nær Houston, der er ramt af historisk kraftige oversvømmelser. Men han har det godt. Samme melding kommer fra astronauten Andreas Mogensen.

Sådan så der ud på Tidwell Road i det østlige Houston sidst på eftermiddagen mandag. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADREES LATIF

Under normale omstændigheder kan den danske NASA-forsker Peter Norsk køre lige hvorhen, han vil fra sin bopæl i det sydøstlige Houston.

»Men nu bor vi reelt på en ø,« siger han og forklarer, at han i alle retninger bliver mødt af afspærringer og oversvømmede veje. Bare han kører længe nok.

Årsagen er naturligvis de historisk omfattende oversvømmelser, der har ramt det sydøstlige Texas, hvor Houston – USAs fjerde største byområde – befinder sig.

Peter Norsk og hans hustru bor tilmed sydøst for Houstons centrum og dermed netop i det område, hvor det har regnet allermest i de seneste døgn.

Samlet set er der her faldet over 1.000 mm eller godt en meter regn under orkanen Harveys aktuelle hærgen. Det er væsentligt mere end Danmarks årlige middelnedbør.

»Det har regnet hele tiden. Det har været helt vildt og meget stressende at være vidne til,« fortæller han.

Peter Norsk og hans hustru bor i et hus på en grund, der skråner direkte ned til en lystbådehavn i forstaden Kemah:

»Jeg har holdt meget øje med havniveauet. Det er steget meget. Alene her natten til i dag (tirsdag, red.) med omkring 40 cm, men heldigvis er det kun løbet op på den nederste del af plænen. Vi har også strøm og vand i hanerne, så vi er blandt de mest privilegerede i hele Houston. Det er langt værre inde i selve byen.«

Peter Norsk er rummediciner og i disse år tilknyttet NASAs Johnson Space Center i Houston som seniorforsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig.

Ægteparret har imidlertid ikke kunnet sikre sig friske madforsyninger, for de nærliggende supermarkeder er lukkede og afspærret af hjemmeværnsfolk.

»Men vi klarer os, og hvis det endelig er, kan man overleve længe på vand og salt,« fastslår han nøgternt.

Peter Norsk er en førende ekspert i kroppens reaktioner på vægtløshed og har som seniorforsker i de senere år været tilknyttet NASAs center i Houston for bemandede rumflyvninger, Johnson Space Center.

»Men jeg har fået besked på, at jeg ikke skal forsøge at komme på arbejde. Centeret er delvist oversvømmet, og man holder kun de mest vitale funktioner åbne, herunder vores Mission Control Center, der bl.a. kommunikerer med astronauterne på Den Internationale Rumstation,« forklarer han og tilføjer, at det endnu er uvist, hvornår centeret åbner.

 

Den mest kendte dansker i Houston er nok astronauten Andreas Mogensen, der er udstationeret i storbyen som det europæiske rumagentur ESAs astronautrepræsentant hos NASA.

Andreas Mogensen bor med sin hustru og datter centralt i Houston og oplyser via mail til Berlingske, at »vi har det fint mellem alle vandmasserne«.

Søndag lagde astronauten et billede på Twitter af en totalt oversvømmet vej under en motorvej nær hans bopæl.

»Helt vildt hvor meget regn, der er faldet i Houston. Der er motorvejen til arbejde, men hvordan kommer jeg derop?«, skrev han under billedet.