Dansk lov har en Erdogan-paragraf - ligesom Tyskland

Tysk lov gør det muligt for den tyrkiske præsident at retsforfølge tysk komiker. »Principelt kan det også ske i Danmark,« siger dansk ekspert.

Affæren omkring den tyske komiker Jan Böhmermann har ikke blot skabt seriøse kurrer på tråden mellem Tyskland og Tyrkiet. Også internt i den tyske regering er der tegn på splittelse, og sagen kunne også opstå i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROLF VENNENBERND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyskland har en lovparagraf, der giver mulighed for at straffe fornærmelser af udenlandske statsoverhoveder. En sådan findes også i en dansk version. Den tyske forbundkansler Angela Merkels beslutning om at bruge bestemmelsen har affødt sure miner og twitteropdateringer blandt danske politikere, selv om samme situation kan forekomme i Danmark.

Trine Baumbach, der er lektor i strafferet ved Københavns Universitet, henviser til paragraf 110 d i straffeloven, der er næsten identisk med den tyske paragraf 103. Hun gør opmærksom på, at vi i Danmark ikke har nogen trykte, offentliggjorte domme fra nyere tid om bestemmelsen, men det betyder ikke, at paragraffen ikke kan tages i brug om nødvendigt.

»I Danmark skal der noget til, før man kan dømmes for injurier, for vi lægger særlig meget vægt på, at vi har ytringsfrihed. Det betyder selvfølgelig ikke, at du må sige alt, men ytringsfriheden kommer i første række. Selv om paragraffen ikke er aktivt i brug og ikke har været det i mange år, betyder det ikke, at man ikke kan være nødt til at aktivere den. Eksempelvis for at bevare god ro og orden,« siger hun.

Trine Baumbach understreger, at der kun findes én sag fra 1935, hvor en dansk udtalelse om, at den tyske regering var en »morderregering« udløste brugen af paragraffen. Dengang idømte man vedkommende en bøde på 200 kroner. Siden har paragraffen ligget i dvale i Danmark, og i Tyskland varsler Merkel nu, at paragraffen skal sløjfes helt, men ifølge Trine Baumbach tjener paragraffen et vigtigt formål:

»Loven fungerer som en beskyttelse af vores internationale diplomatiske forbindelser. En land lever jo ikke isoleret, men er afhængig af at have et godt forhold til omverden.«

Hun gætter også på, at det er derfor Merkel har givet Tyrkiet tilladelse til at føre en sag.

»Har et land et lidt touchy statsoverhoved, så kan den ytrende stat være nødt til gribe ind for ikke at bringe statens sikkerhed i fare. Jeg tror, tiltalen beror på Tysklands diplomatiske forbindelse med Tyrkiet, og nu handler det for tyskerne mest om at forsøge at få ro på i sagen.«

Netop på grund af retspraksis ved den europæiske menneskerettighedsdomstol mener Jacob Mchangama, direktør for den retspolitiske tænketank Justitia, ikke, at det ville være sandsynligt, at danske myndigheder ville benytte muligheden for strafforhøjelse i forbindelse med eventuelle sager, der involverer fornærmelser mod udenlandske statsoverhoveder. Der er tale om paragraffer og love, som ikke har været anvendt i en dansk kontekst i mange år.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind eller retsordfører Preben Bang Henriksen fra Venstre.