Danske politikere lægger afstand til Angela Merkel

Politikere fra Enhedslisten til Venstre kritiserer Angela Merkels beslutning om at tillade straffesag mod tysk komiker. Magtbalancen mellem Europa og Tyrkiet er rykket, vurderer retspolitisk tænketank.

Danske politikere på tværs af fløjene samt en række meningsdannere er forargede over Merkels beslutning, som af flere udlægges som knæfald for en udemokratisk politiker, der ønsker at knægte ytringsfriheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERND WUESTNECK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Kritikken hagler ned over Tysklands kansler, Angela Merkel, der fredag gav grønt lys til, at de tyske justitsmyndigheder kan åbne en sag mod komikeren Jan Böhmer­mann, som i et smædedigt omtaler den tyrkiske præsident Erdogan som »gedeknepper«.

Danske politikere på tværs af fløjene samt en række meningsdannere er forargede over Merkels beslutning, som af flere udlægges som knæfald for en udemokratisk politiker, der ønsker at knægte ytringsfriheden.

»EU på knæ for Erdogan. Merkel på knæ for Erdogan. Den alvorligste trussel mod ytringsfrihed og demokrati i Europa kommer ikke fra nogle gale islamister, men fra vores egne højresnoede politikere,« skriver Enhedslistens Søren Søndergaard på Twitter.

Hos Venstre lyder der tilsvarende hårde ord om kanslerens beslutning:

»Jeg må indrømme, at jeg er overrasket over, at Merkel giver op under presset fra Erdogan. Der troede jeg ærlig talt, at hun var stærkere,« siger partiets udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, til Jyllands-Posten.

Til gengæld forsvarer Jens Rohde, nu radikalt medlem af EU-Parlamentet, på Facebook Angela Merkel:

»Fuldstændig forfejlet kritik fra en masse mennesker, som ikke har sat sig ind i sagens substans. Merkel gør nøjagtig, som Fogh gjorde under Muhammed-krisen. Hun respekterer tredelingen af magten i en retsstat.«

Politisk magtforskydning

Jurist og samfundsdebattør Jacob Mchangama, der er direktør for den retspolitiske tænketank Justitia, ser sagen som et led i en politisk magtforskydning.

»For ti til tyve år siden drømte man i Europa om en ny »europæisk fred«, hvor EU dikterede udviklingen og værdierne i nærområdet og i Europa. Hvor EU kunne diktere demokrati og menneskerettigheder. Lige pludselig står vi nu i en situation, hvor Tyrkiet kan sætte Tyskland på plads. Det siger meget om en geopolitisk magtbalance, der er tippet. Merkels beslutning er det mest markante udtryk for det indtil videre,« siger Jacob Mchangama.

»Jeg har svært ved at forestille mig, at han bliver dømt, hvis der overhovedet rejses tiltale, fordi der ligger en ret klar praksis fra den europæiske menneskerettighedsdomstol om, at love, som beskytter stats­overhoveder mod fornærmelser, er uforenelige med ytringsfriheden.«