Böhmermann-sagen splitter tysk regering

Tysk regering strides internt om Böhmermann-sagen, der har udløst mindre statskrise mellem Tyskland og Tyrkiet. Flere tyske journalister forsvarer Merkels beslutning om at tillade straffesag mod den tyske komiker.

Böhmermann-sagen fylder meget i den tyske offentlighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRITTA PEDERSEN, SEBASTIAN CASTA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Affæren omkring den tyske komiker Jan Böhmermann har ikke blot skabt seriøse kurrer på tråden mellem Tyskland og Tyrkiet. Også internt i den tyske regering er der tegn på splittelse, efter at ledende ministre fra regeringspartierne har undsagt Angela Merkels beslutning om at lade de tyske justitsmyndigheder undersøge mulighederne for at rejse tiltale mod Böhmermann efter den tyske straffelovs paragraf 103.

Mens Merkel er tilhænger af at lade de tyske domstole undersøge grænserne for satire, er den socialdemokratiske regeringspartner nemlig stærk modstander af beslutningen. På et pressemøde fredag lagde både udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier og justitsminister Heiko Maas afstand til kanslerens beslutning. Begge ministre forklarede, at de har stemt mod Merkels beslutning, men i tilfælde af uenighed tæller kanslerens ord. Andre ledende social­demokrater har også været på banen med kritik af Merkel.

Dermed søger SPD, der aktuelt kæmper med elendige meningsmålinger, at slå politisk profit af en statsaffære, der har gjort spørgsmålet om ytringsfrihed brandvarmt i Tyskland, vurderer journalisten Stephan Detjen i en kommentar for Deutschlandfunk.

»Sagen om Erdogan vs. Böhmerman er en billig anledning for socialdemokraterne til at pille ved kanslerens udenrigspolitiske ry. I de store spørgsmål om flygtningepolitikken kunne SPD ikke opstille alternativer til Merkels politik. Striden om en i sammenligning mindre, men desto mere penibel detalje skal tydeliggøre, at Merkels udenrigspolitik alligevel ikke er så uanfægtelig, som det ofte har forekommet«,

Her er hovedpersonen endt på forsiden af gårsdagens udgave af nyhedsmagasinet Der Spiegel. Fold sammen
Læs mere

Støtte til Merkel

Merkels omstridte beslutning kommer efter tyrkiske krav om en straffesag mod Jan Böhmer­mann, der i et satirisk smædedigt oplæst på tysk TV blandt andet har omtalt Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, som en gedeknepper og forbruger af børneporno. Trods Böhmermanns forsikringer om, at digtet var tænkt som en udfordring af grænserne for ytringsfrihed i Tyskland har Merkel valgt at imødekomme de tyrkiske krav om en straffesag mod Böhmermann.

Ikke desto mindre annoncerede Merkel fredag ved samme lejlighed, at den tyske regering fra og med 2018 vil afskaffe den pågældende paragraf, som man anser for utidssvarende.

Flere tyske jurister og journalister mener alligevel, at kansleren har truffet den rette beslutning ved at tillade en eventuel proces mod Böhmermann, fordi det kan være nødvendigt med juridiske grænser for fornærmelser af udenlandske statsoverhoveder.

»Forestil dig, at en eller anden idiot næste gang kommer på den ide at omtale den israelske præsident eller ministerpræsident Netanyahu på den samme måde«, siger jura­professor Reinhard Merkel til radiostationen Deutschlandfunk.

Merkel gør ret i at overføre sagen fra et politisk til et juridisk område, skriver journalisten Berthold Kohler i en kommentar i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

»Sagen om Böhmermann befinder sig meget bedre i hænderne på uafhængige dommere end i politikernes hænder. For politikerne, hvilket denne sag også viser, er tvunget til at tage politiske hensyn – både udenrigs, indenrigs – og koalitionspolitiske.«

Efter Merkels beslutning er det nu op til statsadvokaten i Mainz at beslutte, om der rent faktisk skal føres sag mod komikeren, der lørdag annoncerede på facebook, at han holder en længere pause fra tysk TV.

»Derfor har jeg besluttet at holde en lille fjernsynspause, sådan at den hjemlige offentlighed og internettet igen kan koncentrere sig om de virkeligt vigtige ting som flygtningekrisen, kattevideoer eller (skuespilleren) Sophia Thomalias kærlighedsliv. For der findes muligvis vigtigere diskussions­emner end et digt, der er blevet læst højt i et satireprogram,« lyder det fra Jan Böhmermann.