Dansk lods: Det kunne være sket i Danmark

Den danske lods Jens Jørgen Thuesen mener, at tankskibet "Prestige", der tirsdag sank ud for Spanien med 72.000 liter fuelolie om bord, lige så godt kunne være havareret i dansk farvand.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jens Jørgen Thuesen, der fra den 6. til den 8. november var om bord på "Prestige" på dets tur gennem Storebælt, siger til Jyllands-Posten i dag, at skibet ikke burde have haft lov at sejle:

- Det var forældet, og jeg håbede bare, det ville blive sendt direkte til skrotning, så snart det have losset lasten - for det var det tjenligt til. Radarudstyret og antikollisionsudstyret var ikke i orden. Hvis skibet var gået ind til en dansk eller anden europæisk havn, havde det ikke fået lov at sejle igen, fastslår Jens Jørgen Thuesen, der efter oplevelsen overvejede at melde skibet til søfartsmyndighederne, men undlod.

Hver dag sejler store tankskibe gennem Storebælt med mange tusinde tons olie fra Rusland og de baltiske lande - nogle uden lods - og formanden for de danske lodser, Mogens von Jessen, mener kun, at det er spørgsmål om tid, før de danske farvande rammes af en oliekatastrofe.

/ritzau/