Danmarks rigeste kommune skal være tosproget: This is Gentofte – we speak English

Det skal være lige så naturligt at tale engelsk som dansk i Gentofte Kommune, mener V-politiker.

En 14-årig dreng blev i aftes stukket i låret med kniv i Gentofte. Arkivfoto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere

Kør ad the Beach Road, bosæt dig på Winery Avenue eller Beech Lane og køb din jordbærtærte i the Layer Cake House inden for dets opening hours.

Står det til Venstre-kandidat i Gentofte Henrik Thormod Andersen, skal Gentofte Kommune påbegynde en rejse mod at være tosproget og stile efter at kunne tilbyde alle serviceydelser på både dansk og engelsk.

Det skrev han for nylig et indlæg om i lokalavisen Villabyerne.

Konkret mener Henrik Thormod Andersen, at alle kommunens tilbud skal kunne foregå på engelsk på lige fod med dansk, at bybilledet og kommunale institutioner skal have engelsk skiltning, og at Villabyerne bør have en sektion med lokale nyheder skrevet på engelsk.

Alt sammen for at tilgodese og byde Gentofte Kommunes internationale borgere velkommen, lokke højtuddannet arbejdskraft til og klæde kommunens børn på til en foranderlig verden ved at sikre en barndom i et internationalt miljø. Samtidig har Venstre i Gentofte en målsætning om at sænke sprogbarrieren mellem kommunens borgere og markere sig som en engelsktalende kommune i et internationaliseret hovedstadsområde.

»Folk skal som udgangspunkt vide, at engelsk er et lige så godt og gangbart sprog som dansk,« siger Henrik Thormod Andersen, da Berlingske ringer op:

»Det er en naturlig konsekvens af, at København bliver mere og mere internationalt anlagt. Hvis vi ser på Gentofte, har vi jo en stor andel af ressourcestærke borgere med international baggrund, og jeg synes, at vi skylder dem en form for respekt.«

Han mener, at tiden er moden til, at butikker og erhvervsdrivende begynder at supplere skiltet om åbningstider med et skilt om opening hours, ligesom bageriet bør overveje også at kalde sig et bakery:

»Deres butikker og facader et en væsentlig del af bybilledet, så hvis de i deres skiltning med for eksempel åbningstider supplerede med tilsvarende skiltning med opening hours, og apotekeren finder ud af, at han også skal hedde pharmacist, så har vi allerede fået en markant ændring af bybilledet,” siger Henrik Thormod Andersen, men fastslår, at det er en opfordring og ikke noget, han vil pålægge nogen.

Ideelt set bevægede Gentofte sig også hen mod, at kommunens vejnavne fandtes i en engelsk version, synes Henrik Thormod Andersen:

»Det ligger nok et langt stykke ude i fremtiden, men det vil da være den naturlige løsning på sigt. Men for nu vil jeg sige, at det ligger langt ude i fremtiden, for ellers ender vi op i nogle teknikaliteter og banale diskussioner om, hvorvidt Strandvejen skal hedde the Beach Road,« siger han.