Danmark soler sig til varmerekord

Danmark har fredag oplevet en rekordvarm dag, hvor de højeste temperaturer på 33 grader blev målt i Karup.

Foto: Anders Kibbel

Efter en fredag med bagende sol kan DMI nu konstatere, at 2. august er årets hidtil varmeste dag. Varmerekorden fra 28. juli, hvor der blev målt 31,6 grader i København, blev slået i Karup. Her viste termometeret 33 grader klokken 16.20.

Meteorolog Klaus Larsen fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) fortæller, at jyderne er dem, der har svedt mest på ugens sidste hverdag.

»Vi har ligget med temmelig varm luft, og store dele af Jylland har ligget over 30 grader hele dagen. Det er vist kun Nordjylland, der ikke nåede helt derop,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Også resten af landet har mærket varmen. På Fyn og Lolland-Falster har temperaturerne ligget omkring de 30 grader, mens sjællænderne har haft det lidt køligere med mellem 23 og 28 grader. Bornholm har haft en mere traditionel dansk sommerdag med omkring 23 grader, men alt i alt har størstedelen af Danmark oplevet en sommerdag, som defineres ved mindst 25 grader.

Allerede fra tidlig formiddag var der tegn på, at dagen blev hed, forklarer Peter Tanev fra TV 2 Vejret til bt.dk.

»Det blev varmt meget tidligt, så jeg er helt overbevist om, at vi sætter rekord igen i dag. Klokken var ikke mere end ti minutter over ni, da de 25 grader blev rundet,« lyder det fra vejr-værten.

Og natten bliver ingen undtagelse fra det varme vejr, forklarer både Klaus Larsen fra DMI og Peter Tanev fra TV 2 Vejret.

»Varmen har faktisk bidt sig så meget fast, at den varer natten med,« afslører Tanev over for bt.dk.

»Rigtig mange steder kommer til at opleve tropenætter med temperaturer over 20 grader hele natten igennem. Og i Sønderjylland, hvor det er varmest, kan man faktisk snakke om, at det er sommerdag natten igennem, når det kommer til temperaturer,« forklarer vejr-værten med henvisning til, at sønderjyderne lokalt vil opleve, at det er tæt ved 25 grader i nat, når det er koldest.

Lørdag begynder stort set ligesom fredag med varme, mellem 27 og 28 grader i Jylland og op til 30 grader på Sjælland, men i løbet af dagen skifter det.

»Vi ligger stadig på den varme luftside i morgen (lørdag, red.), men så passerer en koldfront. Derfor falder temperaturerne til 20-25 grader,« siger Klaus Jensen fra DMI.

Ud over regnbyger - måske med torden - som kommer forbi i koldfronten, bliver det en pæn sommerdag, forsikrer han.