Danmark har hemmelige dommere

Det vækker kritik, at hemmelige dommere og domstole dømmer i udvalgte terrorsager.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retssikkerheden er på spil i terrorsager, hvor den terroranklagede ikke har mulighed for at få oplyst navnet på hverken den dommer eller domstol, der skal dømme ham.

I udvalgte terrorsager - som Politiets Efterretningstjeneste, PET, efterforsker - er navnene på både dommer og domstol nemlig mørklagt. Det betyder, at terroranklagede har ikke mulighed for at efterprøve, om de eksempelvis er blevet aflyttet på et ulovligt grundlag, skriver Jyllands-Posten.

I Danmark har det ellers været et princip, at dommerne står ved de afgørelser, de træffer, og at deres navne derfor fremgår af domme og kendelser. Derfor vækker det også kritik, at nogle dommere er hemmelige.

Generalsekretær i Advokatsamfundet Torben Jensen kalder hemmelighed i strafferetsplejen for »meget betænkelig«.

Det samme gælder advokat Kåre Traberg Smidt.

- Når dommerens og byrettens navn er hemmelig, kan jeg heller ikke kontrollere, om aflytningerne har været lovlige. Det er dybt betænkeligt, siger han.

Kåre Traberg Smidt er forsvarer i en retssag, som indledes på fredag ved retten i Glostrup. Her står fire svenskere tiltalt for forsøg på terrorangreb mod Jyllands-Posten.

I sagen indgår telefonaflytninger som centrale beviser. Men navnene på den dommer og den byret, som gav PET lov til at foretage aflytninger, er hemmeligholdt. Byrettens tidligere aflytningskendelser er end ikke sendt til de involverede parter i sagen. I stedet må de læse afskrifter med overstregninger af alle navne.

- Jeg kan ikke vide, om det rent faktisk er originale retskendelser, eller om det bare er nogle, som PET har skrevet, siger Kåre Traberg Smidt-

Retsplejeloven åbner for hemmelige advokater, når PET skal have godkendelser til at aflytte, men der står intet i loven om muligheden for hemmelige dommere eller domstole. Alligevel har ordningen eksisteret i årevis, blandt andet i Københavns Byret, erfarer Jyllands-Posten. Advokatrådet, overvejer at rejse sagen over for justitsminister Morten Bødskov (S).

BNB