Borgmester har kendt til overgreb i månedsvis

Socialborgmester Mikkel Warming (Enh.) og Københavns Kommune har kendt til forholdene på Tokanten siden foråret, men først i december fik de pårørende besked. Overgrebene mod de udviklingshæmmede fortsatte frem til november, fortæller tidligere ansatte.

Socialborgmester Mikkel Warming har kendt til overgrebene siden foråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen

Gennem mere end syv måneder kendte socialborgmester Mikkel Warming (Enh.) og Københavns Kommune til problemerne på bostedet Tokanten, uden at beboernes pårørende blev orienteret.

Den manglende reaktion trods tidligere advarsler om magtovergreb på de udviklingshæmmede vækker nu skarp kritik fra flere sider.

Allerede 24. april i år fik Mikkel Warming en mail fra pædagog Christina Petersen, der arbejdede på bostedet Tokanten, hvori hun advarede borgmesteren om, at der var problemer med indberetningerne om brug af magt på Tokanten.

Mikkel Warming forsikrede, at kommunen arbejdede på sagen, men først i begyndelsen af december blev de pårørende orienteret i sagen.

I al denne tid fortsatte personalet ifølge to tidligere medarbejdere på Tokanten med at anvende ulovlig magt mod beboerne på Persillevej 2A. Socialforvaltningens langstrakte sagsbehandling medfører voldsom kritik i Københavns Borgerrepræsentation:

- Det er dybt kritisabelt, at der går så lang tid. Dels over for os, som sidder i udvalget og slet ikke er blevet orienteret om, at sagen var så alvorlig. Dels kan man ikke være bekendt over for de pårørende, at de ikke har hørt noget, siger næstformand i Socialudvalget Lars Rasmussen (S).

Også SF og de Konservative er kritiske over for Mikkel Warmings håndtering af sagen, lige som landsforeningen for udviklingshæmmede LEV er det:

- Det virker forkert, at man venter så længe med at orientere beboere og de pårørende, siger LEV-landsformand Sytter Kristensen.

Mikkel Warming erkender, at de pårørende burde være orienteret noget før, samt at der tidligere burde være skredet ind over for forstanderen på Tokanten, der nu er suspenderet.

Han og overborgmester Ritt Bjerregaard (S) erkendte i går, at kommunens tilsyn med socialinstitutioner ikke fungerer. De foreslår derfor, at tilsynet fremover skal varetages af en privat, uafhængig instans.

Flere tidligere medarbejdere på Tokanten står i dag frem i Berlingske Tidende og bekræfter en række episoder om bl.a. voldsom magtanvendelse og brug af medicin.