Professor: En rigtig dårlig sag for Mikkel Warming

Kritikken hagler ned over Københavns socialborgmester: Allerede i april modtog han en desperat mail om magtanvendelser, der aldrig blev indberettet, fra en medarbejder på bostedet Tokanten.

Københavns socialborgmester Mikkel Warming bør påtage sig ansvar i sagen om Tokanten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen

Søndag var socialborgmester Mikkel Warming ”rystet”, nu er han ”forundret” over sin egen forvaltnings sagsbehandling ifølge en ny pressemeddelelse.

Men professor Tim Knudsen fra Københavns Universitet opfordrer socialborgmester Mikkel Warming (Enh) til selv at påtage sig ansvaret for Københavns Kommunes sendrægtige reaktion, da en medarbejder på bostedet Tokanten helt tilbage i april 2007 skrev direkte til Mikkel Warming om manglende indberetning af magtanvendelser over for otte udviklingshæmmede beboere uden sprog.

- På Rådhuset har man ikke reageret hurtigt nok.. Det er en rigtig dårlig sag for Mikkel Warming, som gør sagen værre for sig selv ved at tørre den af på nogle embedsmænd. Det er abekastning, siger Tim Knudsen, professor i offentlig forvaltning:

- Det er ikke kønt, når politikerne – som Warming – kaster ansvaret over på embedsmændene. Det kan vi ikke bruge til noget. Den ansvarlige borgmester må både over for Borgerrepræsentationen og offentligheden påtage sig ansvaret. Ellers er vi som borgere meget ilde stedt.

- Hverken Borgerrepræsentationen eller den enkelte borger kan stille den enkelte kontorchef til ansvar. Mikkel Warming har ansvaret og må tage de tæv, der følger. Sådan er vores system. Så kan han bagefter give interne skideballer til alle de embedsmænd, han har lyst til. Selv hvis han ikke vidste noget, er han ansvarlig. Nu har han oven i købet fået en henvendelse. Det er en skærpende omstændighed, fastslår Tim Knudsen.

Mailen fra pædagog Christina Petersen blev sendt 24. april, og en af Mikkel Warmings medarbejdere skrev tilbage, at Mikkel Warming havde modtaget den.

I mailen skriver pædagogen, at hun har konstateret flere års manglende indberetning af magtanvendelser udført på beboerne. Hun skriver, at hun har så stor mistillid til systemet, at hun ”ikke stoler på, at de rette personer bliver stillet til ansvar for deres svigt og bedrag.”.

Hun skriver også:

»Jeg håber, at du vil give mig en tilbagemelding om, hvad jeg skal gøre… Så jeg er lidt desperat…«