Blinkende cykellygter gør dig mere sikker i trafikken

Blinkende cykellygter, som er tændt hele døgnet, mindsker risikoen for ulykker, viser forskning.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når du som cyklist kører over i et kryds eller suser afsted på cykelstierne, så er det altafgørende for din sikkerhed, at du bliver set af de andre trafikanter.

Og du kan nemt gøre dig mere synlig i trafikken ved at sætte din cykellygte til at blinke, siger trafikforsker ved Aalborg Universitet Harry Lahrmann.

»De, der kører med blinkende cykellygter, kommer markant sjældnere i karambolage med andre trafikanter,« siger han.

Harry Lahrmann står bag et forskningsprojekt blandt 4000 cyklister i Odense, der viser, at cyklister, der kører med blinkende lygter, som lyser hele tiden - også om dagen - er involveret i 33 procent færre ulykker.

Studiet viser også, at cyklister, der kører med lygter, der blinker og lyser konstant, er involveret i 41 procent færre ulykker, hvor de pådrager sig en skade.

»Hvis man ikke vil køres ned, så handler det om at sørge for, at bilisterne ser en. Og man er mere synlig, hvis man kører med blinkende lygter og en pangfarvet cykeljakke, end hvis man kører uden lys i mørkt tøj,« siger Harry Lahrmann.

Han står også bag et forskningsprojekt, der viser, at cyklister, der er iført en panggul cykeljakke, er involveret i 47 procent færre ulykker end cyklister uden.

Og faktisk har den gule cykeljakke størst effekt i dagtimerne, fortæller trafikforskeren.

»En gul, pangfarvet cykeljakke har ikke nødvendigvis en effekt om aftenen, for i mørket er alle katte grå, og her er det kun reflekserne og lygterne, der virker,« siger Harry Lahrmann og fortsætter:

»Men den gule jakke gør en verden til forskel, når det er lyst eller i tusmørke, i forhold til om du bliver opdaget som cyklist,« siger han.

Cyklistforbundet anbefaler også, at cyklister ifører sig en panggul jakke.

I forhold til lygter, anbefaler Cyklistforbundet først og fremmest, at du husker at køre med lys, men ifølge direktør Klaus Bondam er det også afgørende at vælge en lygte, der passer til de forhold, du kører i.

»Kører du mest i byen, hvor der er meget gadebelysning, så er det afgørende, at du med din lygte kan blive set af de andre trafikanter,« siger han.

»Men kører du primært på en mørk landevej, så har du måske også brug for en forlygte, der for alvor lyser vejen op i stedet for kun at blinke,« siger han.

/ritzau fokus/