Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Gør cykelhjelm lovpligtig nu

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lad mig starte med konklusionen: Gør øjeblikkeligt cykelhjelmen lovpligtig og fastsæt en bøde på 1.500 kr., hver gang en cyklist bliver taget i at køre uden. Og inden hændervridende politikere og meningsdannere begynder at tage afstand, fordi de ved, at forslaget blandt mange vil være upopulært, så hjælp mig lige med at forstå, hvorfor en bilist i relativ sikkerhed omgivet af airbags skal have sele på, hvis en cyklist, som er meget mere udsat, ikke skal have hjelm på?

I de store byer og især i København er antallet af cyklister konstant stigende. For år tilbage fastsatte Københavns Kommune et mål om, at mindst en tredjedel af trafikken skulle foregå på cykel. Det er lykkedes over al forventning, og i København som i mange andre steder af landet tager flere og flere cyklen. Det er godt for alt – lige fra folkesundhed til forurening. Men i den øgede trafik er det langt, langt under halvdelen, der bærer hjelm på trods af flere og flere alvorlige hovedskader med livslange men til følge.

Barsk kampagnevideo

Et påbud om hjelm ville også få roen til at sænke sig i mange danske hjem, hvor titusindvis af fortvivlede forældre har årelange skænderier med (især) deres teenagebørn om at bære hjelm.

Frisuren bliver ødelagt, og mange synes ikke, at det er cool at bære hjelm, for »mine kammerater bærer heller ikke hjelm.« Frisuren og kammeraterne bliver med andre ord vigtigere end beskyttelse af hjerneskallen. Hvor ville det da være meget lettere, hvis den diskussion ikke var nødvendig, ligesom man stort set ikke diskuterer at tage selen på, når man kører bil, fordet er jo lovpligtigt.

Sikker trafik kører i øjeblikket en barsk video, der kan findes på Youtube og som er værd at se. Den viser en kvinde på vej på cykel ud i trafikken. Da hun et øjeblik er uopmærksom, påkøres hun af en bil og hamrer hovedet ned i asfalten. Hun ligger ubevægelig på asfalten, mens blodet strømmer ud fra et åbent kraniebrud. Genoplivningen i ambulancen mislykkes. Hun er død.

Budskabet fra Sikker trafik er, at lidt mere opmærksomhed ville have reddet hendes liv – et super relevant budskab i en tid, hvor mange cyklister både sms’er og bladrer i deres telefon, mens de kører på cykel. Men man tænker alligevel, at en hjelm med stor sandsynlighed kunne have reddet hendes liv.

Fakta er, at i 2010 kom mere end 3.000 personer på skadestuen som følge af hoved- og halslæsioner. Heraf havde 1.500 hjerne- og kranieskader. Det tal er sikkert steget i takt med de flere cyklister. Mange bliver aldrig raske og må se deres liv ødelagt.

Cykelhjelmen reducerer risikoen for hovedskader med ca. 50 pct.

Politikere, vågn nu op og træf det måske upopulære, men åbenlyst rigtige valg: Gør cykel hjelmen lovpligtig.