Betjente tog på safari betalt af rigmand: Nu får de skærpet straf i Højesteret

To betjente fra Nordsjællands Politi tog i 2015 på en safaritur, som forretningsmanden Karsten Ree betalte størstedelen af. Betjentene lærte rigmanden at kende, da de efterforskede ham for menneskehandel. Politifolkene blev frifundet i byretten, men blev i landsretten dømt for, at der var tale om bestikkelse. Onsdag var sagen for Højesteret, hvor straffen blev skærpet.

De to tiltalte politifolk i sagen om modtagelse af bestikkelse fra erhvervsmanden Karsten Ree har til Berlingske sagt, at de mener, at forløbet mod dem har været både uretfærdigt og krænkende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da to betjente fra Nordsjællands Politi tog på safaritur i Afrika i 2015, havde de nok ikke regnet med, at de fire år senere skulle forsvare turen i Højesteret.

Betjentene er tiltalt for brud på straffelovens paragraf 144 om uretmæssig modtagelse af gaver og fordele for personer i offentlig tjeneste. Problemet med safarituren er nemlig, at størstedelen af udgifterne blev betalt af forretningsmanden Karsten Ree, investor og stifter af Den Blå Avis, som betjentene forinden havde efterforsket i en sag om menneskehandel.

I 2017 blev betjentene frifundet i Helsingør Byret, i 2018 fik de 20 dages betinget fængsel i Østre Landsret, og onsdag blev straffen skærpet i Højesteret til 40 dages betinget fængsel. Straffen skal dog ikke afsones, hvis de ikke begår kriminalitet i et år.

Venner med en mistænkt

Hele sagen begyndte med, at Karsten Ree i 2014 blev mistænkt for menneskehandel, da han hentede en kenyansk kvinde hjem til Danmark, som skulle lave mad og gøre rent for ham. Det skriver TV 2. De to nordsjællandske politibetjente blev sat på sagen, som endte med at blive droppet.

Nogle måneder senere ringede Karsten Ree til de to betjente, fordi hans nabo netop havde været udsat for et hjemmerøveri, og Ree havde fundet fodspor omkring sit hus.

»Vi tager hjem til Karsten dagen efter for at se på det. Vi bliver budt indenfor, og vi fortæller om, hvad man kan gøre med låse og sikkerhedssystemer. Han giver en kop kaffe, og så begynder vi at falde i snak,« har politifolkene fortalt til Berlingske.

De tre mænd udviklede et venskab og talte blandt andet om glæden ved at rejse. Politimændenes rejselyst havde dog indfundet sig, før de mødte forretningsmanden, har de understreget:

»Vi havde talt om, at vi godt gad rejse sammen og se verden. Karsten var slet ikke inde over det, men vi havde set filmen »The Bucket List«, og den havde givet os ideen,« fortalte den ene betjent og henviste til den amerikanske spillefilm, som handler om to ældre mænd, som laver en liste over de ting, de skal nå, før de dør.

En billig rejse

Betjentene bookede en flyrejse til Kenya og besluttede sig for at bo i Karsten Rees camp. Her opstod problemet, for dermed endte de to mænd med at spare 22.500 kroner på turen.

De mødtes med Karsten Ree i Kenya, selv om det ikke oprindeligt var planen. Sammen besluttede de sig for at tage videre til øgruppen Zanzibar ud for Tanzania. Forretningsmandens kone Janni Ree, to journalister fra Se og Hør og et par andre venner var også med på turen. Betjentene har ikke selv overblikket over, hvor meget de har betalt for turen i forhold til den reelle pris.

»I receptionen betalte jeg cirka 6.000 kroner for os begge, og det beløb stemte overens med vores forestilling om, hvad opholdet ville koste. Det var først, efter vi var kommet hjem, at vi fandt ud af, at opholdet ikke var inkluderet, men at transporten derimod havde været dyrere, end vi først havde fået at vide,« fortalte en af betjentene til Berlingske.

Den ene politibetjent havde ringet hjem til politikommisær Henrik Gunst, før de tog derned, for at fortælle om turen. Politimanden mente, at det var nødvendigt at informere chefen om det på forhånd, såfremt de skulle blive nævnt i pressen. Kommissæren spurgte, om han havde tænkt sig om. Men betjentene mente ikke, at de havde noget at skjule og tog derned på trods af kommissærens betænkeligheder omkring pressen.

Da de kom hjem igen til Danmark, tog politikommissær Henrik Gunst sagen til den øverste ledelse. Sagen rejste fra ledelsen i Nordsjællands Politi videre til den Den Uafhængige Politianklagemyndighed, til Rigsadvokaten og til sidst Statsadvokaten, der rejste en tiltale om bestikkelse mod dem. De har begge været suspenderet siden sagen begyndte i 2016.

De to politifolk følger sig meget uretfærdigt behandlet, sagde de til Berlingske:

»Det har krænket vores ære og beklikket vores hæderlighed. Af alle de konsekvenser, det har haft for vores familie, vores arbejde og løn, så er æren sgu det værste,« lød det.

I byretten blev betjentene frifundet, men anklagemyndigheden ankede sagen til landsretten, hvor de blev idømt 20 dages betinget fængsel. Den sag blev så anket til Højesteret, som onsdag én gang for alle slog fast, at det koster at komme gratis på safari.