Politibetjente frifundet i sag om safari-bestikkelse fra Karsten Ree

To politimænd blev i går frikendt for anklager om korruption. De to har siden april været tiltalt for at have taget imod ferieophold som bestikkelse fra milliardæren Karsten Ree.

De to tiltalte politifolk i sagen om modtagelse af bestikkelse fra erhvervsmanden Karsten Ree Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To politibetjente kunne fredag eftermiddag forlade Helsingør Byret som frie mænd, efter at retten havde frifundet dem for anklager om bestikkelse og korruption.

Sagen har kørt siden april, hvor betjentene blev tiltalt for brud på straffelovens § 144 om uretmæssig modtagelse af gaver og fordele for personer i offentlig tjeneste. Ifølge anklagen skulle de have taget imod bestikkelse i form af ferieophold på Karsten Rees Karen Blixen Camp i Kenya og på et hotel ved navn Blue Beach Resort i Tanzania til en samlet værdi af 26.661 kr.

Dommen om frifindelse faldt på baggrund af, at der ikke kunne føres tilstrækkeligt bevis for, at de to skulle have haft et forsæt til at modtage gaverne. Derudover har der været tvivl om, hvorvidt de to politifolk har været bevidste om, at de modtog fordele, da de f.eks. selv har betalt flybilletterne.

Ifølge Christian Ougaard, der er formand for Transparency International og ekstern lektor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, er sagen interessant, da man i Danmark ikke har mange erfaringer med korruptionssager i politiet.

»Det er ikke tit, at der er sådanne sager mod politiet, men det er vigtigt at få afprøvet. Det grundlæggende i denne sag er, at når de har taget på ferie med en mand, de har efterforsket, så ser det mærkeligt ud,« siger han og pointerer, at der stadig kan være sket et brud på reglerne, selv om de to er blevet frifundet.

»Jeg synes, det er vigtigt, at dommeren ikke uforbeholdet siger, at sådanne modtagelser af gaver er i orden. Man har besluttet, at de to politibetjente ikke kan dømmes for det, fordi de ikke har handlet i ond tro, men det er ikke det samme, som at sige, at reglerne ikke er blevet brudt. Det er et vigtigt signal for andre sager fremover,« siger han.

Politibetjentene er henholdsvis 63 og 56 år og har været suspenderet fra Nordsjællands Politi siden 21. september 2016.

Berlingske Business har tidligere formidlet de deres forklaring, hvor de blandt andet fortalte, at det tumultariske forløb udsprang af noget så simpelt som filmen »The Bucket List«, med Morgan Freemann og Jack Nicholson i hovedrollerne. Filmen handler om nogle ældre mænd, der laver en liste over de ting, de skal nå, før de dør. Et plot de to fortæller, at de kunne forene sig med, da den ene tidligere har haft en blodprop.

Til Berlingske Business fortalte de to i juni, at forløbet mod dem både har været uretfærdigt og krænkende. Den ene sagde:

»Det har krænket vores ære og beklikket vores hæderlighed. Af alle de konsekvenser, det har haft for vores familie, vores arbejde og løn, så er æren sgu det værste.«

Sagen tager sit udspring i 2013, hvor Karsten Ree kom under efterforskning, mistænkt for menneskehandel på baggrund af spekulationer fremsat i Radio24syv. De to politifolk var efterforskere i sagen og forhørte Ree, hans familiemedlemmer og andre parter gennem to år.

Karsten Ree blev frifundet i anklagerne, og i 2015 lukkedes sagen.

I starten af marts 2015 blev politifolkene ringet op af Karsten Ree, der havde fundet fodspor omkring sit hus. Ifølge de to tiltaltes forklaring var han nervøs, da hans nabo tidligere var blevet holdt som gidsel i sit eget hjem af en indbrudstyv.

De to blev budt på kaffe, og i en uformel snak med Ree fandt de efter eget udsagn ud af, at de har mange fællesinteresser.

De to betjente har under hele forløbet holdt fast i, at de har lov til at være venner med Karsten Ree, og at deres tidligere efterforskning af milliardæren ikke har noget at gøre med, at de tog på ferie med manden. De kan dog godt sætte sig ind i, at nogle kunne betvivle deres motiver, og en af de dengang tiltalte sagde til Berlingske Business:

»Jo, jeg kan godt forstå, at nogle kan tænke sådan. Men det handler altså om den ejendomsret, jeg har over mig selv. Medmindre det drejer sig om dybt kriminelle, så skal politiet ikke blande sig i, hvem jeg er venner med.«

Den betragtning er Christian Ougaard enig i. Han siger, at det dog kan være svært at holde tingene adskilt i sådan en sag.

»Der er intet galt i at have venner. Der er heller ikke noget galt i, at politibetjente får venskaber med folk, de har med at gøre som led i deres arbejde. Når det er sagt, så er der en særlig problemstilling, der opstår, når betjentene har efterforsket Karsten Ree. Problemet opstår, når man bliver i tvivl om, hvorvidt man kan skille den personlige og den professionelle relation ad,« siger han.