Berlingske-journalister nomineret til Cavlingprisen

I alt fire journalistiske projekter er nomineret til årets Cavlingpris.

 
Få et komplet overblik i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste og den tidligere spionchef Lars Findsen på 3 minutter. Grafik: Kenneth Holm-Dahlin Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cavlingkomiteen har netop nomineret tre af Berlingskes journalister til årets Cavlingpris.

Der er tale om Jens Beck Nielsen, Lars Nørgaard Pedersen og Jens Anton Bjørnager. De tre er nomineret for deres dækning af FE-sagen.

Prisen gives hvert år til en journalist eller gruppe af journalister, der i særlig grad har udvist initiativ og talent.

I en lang stribe artikler har journalisterne afdækket sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste – og om den suspenderede FE-chef, Lars Findsen, og tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), der begge er anklaget for at røbe statshemmeligheder.

Gennem adskillige måneder har de vedholdende bragt afgørende indhold frem i lyset. I juni kunne journalisterne efter måneders research afsløre indhold af den ellers totalt mørklagte sigtelse mod Lars Findsen og om myndighedernes opsigtsvækkende briefing om sagen til udvalgte folketingspolitikere.

I september kunne Berlingske-journalisterne afsløre, at PET-chef Finn Borch Andersen har spillet en nøglerolle under de politiske briefinger. Blandt andet har han oplyst toppolitikere om dybt intime detaljer fra Lars Findens sexliv.

Oplysningerne har været afgørende for, at samtlige af Folketingets partier i dag vil have en undersøgelseskommission til at kulegrave FE-sagen.

Jens Beck Nielsen, Jens Anton Bjørnager og Lars Nørgaard Pedersen er nomineret til Cavlingprisen 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Krogh.

»Det er en sag, hvor myndighedernes lukkethed og kildernes frygt for at udtale sig, gør det særligt vanskeligt at få oplysninger frem. Alligevel har de tre journalister fortalt historier, der har ændret billedet af sagen og myndighedernes fremfærd,« lyder det i nomineringen.

Ud af i alt 44 journalistiske projekter er fire nomineret til prisen. De nominerede er desuden:

  • Frederik Hugo Ledegaard Thim fra DR Dokumentar for podcastserien »Det levende bevis«. Serien handler om et retsopgør i forbindelse med mistanke om omskæringer af to døtre i en dansk-somalisk familie.
  • Line Ritz, Ole Tornbjerg, Nils Giversen og Thea Pedersen fra Impact tv, Laura Friis Wang på avisen Information og Signe Daugbjerg fra TV 2 for »MeToo: Sexisme Bag Skærmen«. Dokumentarprogrammerne og artikelserien afdækkede en sexistisk og grænseoverskridende kultur på TV 2 fra slutningen af 90erne frem til i dag.
  • Matilde Kimer fra DR for sin dækning af krigen i Ukraine. Korrespondenten er blevet foreslået til prisen af både kolleger fra DR, men også journalister fra flere konkurrerende medier, der beskæftiger sig med Rusland.

Årets Cavlingvinder(e) findes 6. januar.