Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Godmorgen, kære læser, og velkommen til onsdagens nyhedsoverblik.
Krigen i Ukraine sætter sine spor – således også i dagens overblik, der i dag blandt andet lægger vejen forbi historien om de danske Caesar-kanoners afløser og NATO-krisen i Sverige.
Apropos krise skal vi også forbi historien om personalemangel på flere af landets hospitaler – og om pladsmangel i landets kapeller og krematorier.
Lad os kaste os ud i det.
Danske Caesar-kanoner er på vej til Ukraine – nu går der rygter om kontroversiel afløser
I sidste uge besluttede Danmark at donere alle 19 Caesar-haubitser til Ukraine efter omfattende pres fra det krigsramte land.
Og det har givet forsvarsministeren travlt med at finde en afløser.
På Christiansborg var der hurtigt efter allerede dem, som mente at vide, hvad ministeren vil annoncere meget snart.
Nemlig et erstatningskøb hos Israels største våbenfirma, Elbit – nærmere betegnet den såkaldte Atmos-haubits, som ifølge samme rygtebørs er umiddelbart tilgængelige, efter at en anden israelsk våbenhandel gik galt.
Men flere tidligere forsvarsgeneraler mener mildest talt ikke, at det er en særlig god idé.
Læs hvorfor her hos Berlingske.
»Kritisk« situation for syge i hovedstaden. Afdelinger mangler hver tredje medarbejder
To store akuthospitaler i hovedstaden må nu ty til en sjældent brugt nødløsning for at sikre, at patienter på flere afdelinger kan blive behandlet og passet.
Både på Amager og Hvidovre Hospital samt Herlev og Gentofte Hospital er der akutmodtagelser og afsnit med mange akutte patienter, hvor antallet af ubesatte stillinger ligger helt oppe på mellem 30 og 40 procent.
Det fremgår af en orientering til politikerne i Region Hovedstaden.
»Vi skal selvfølgelig også prøve at få besat de ledige stillinger. Men det er bare svært, når der er så få sygeplejersker, der søger, og man overalt fisker i den samme tomme sø,« siger Lotte Usinger, der er cheflæge på Herlev og Gentofte Hospitals medicinske afdeling.
Læs hele artiklen her hos Berlingske.
Analyse: Muhammed-krise presser svensk regering, som beskyldes for at lefle for islamister
I lørdags satte dansk-svenske Rasmus Paludan ild til en koran foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.
Ilden var til at overse, men røgen hænger stadig tungt i regeringskontorerne i Stockholm.
For Paludans afbrænding har sat gang i en mindre svensk udgave af Muhammed-krisen i Tyrkiet, Irak, Pakistan og ikke mindst på de sociale medier.
Men ifølge Berlingskes nordiske korrespondent, Peter Suppli Benson, er den svenske statsministers største problem ikke nødvendigvis konflikten med præsident Erdogan eller NATO-nejet.
For hjemme i Sverige er statsministeren på vej ind i sin helt egen krisen. En tillidskrise, som har hans vigtigste politiske sekundant som bagmand.
Læs hele analysen her hos Berlingske.
Nyt studie: Ældre føler sig yngre, end de er – og det har betydning
De fleste kender nok følelsen af at føle sig lidt yngre, end hvad dåbsattesten egentlig viser. Og de er ikke alene om den følelse.
I Ældre Sagens nye fremtidsstudium med svar fra næsten 5.000 personer mellem 50 og 89 år svarer over halvdelen, at de føler sig yngre end deres fysiske alder.
Mest tydeligt blandt den yngre del af ældrebefolkningen, men blandt de 75-84-årige er det 45 procent, som oplever sig selv yngre, end de faktisk her.
Det skriver Jyllands-Posten.
Studiet konstaterer samtidig, at ens egen opfattelse af alder betyder noget. Blandt de ældre, som føler sig meget ældre end deres kronologiske alder, vurderer 88 procent deres helbred som mindre godt eller dårligt.
Læs hele artiklen i onsdagens udgave af Jyllands-Posten.
Bedemænd i opråb: Vi mangler plads til afdøde
En tredobbelt epidemi med covid-19, influenza og RS-virus har denne vinter ført til en »betydelig samlet overdødelighed«.
Og det skaber problemer for bedemænd, som flere steder i landet har svært ved at finde plads til afdøde i kapeller og krematorier.
Det oplyser danske bedemænd til Kristeligt Dagblad.
Branchedirektør i Danske Bedemænd Ole Roed Jakobsen peger også på, at flere af de lokale kapeller slet ikke bruges til opbevaring af afdøde.
»Helt generelt har man ret ukritisk ændret brugen af kapellerne, uagtet at de netop er bygget med store, tykke mure for at kunne holde en kølig temperatur. Kapellerne anvendes i stedet til opbevaring af havetraktorer og andre redskaber eller benyttes til andre formål,« siger Ole Roed Jakobsen.
Han håber, at kirkeminister Louise Schack Elholm (V) vil få udarbejdet klare regler, der kan sikre pladsen for fremtiden.
Læs hele artiklen her hos Kristeligt Dagblad.
Det sker i dag
- Ankesag om bandedrab: Østre Landsret behandler i dag ankesagen, hvor en 43-årig mand er tiltalt for at have skudt og dræbt 38-årige Cem Kaplan i januar 2020. Drabet menes at være startskud til en bandekonflikt mellem Bandidos og NNV-gruppen.
- 33-årig tiltalt for dobbelt voldtægt: Københavns Byret indleder i dag en nævningesag mod en 33-årig mand, der er tiltalt for en nat i marts 2022 at have voldtaget to kvinder i en studielejlighed på Amager.
- Dom i bedragerisag mod fyret dansk Swedbank-chef: Tingsretten i Stockholm afsiger dom i retssagen mod danske Birgitte Bonnesen. Hun er tiltalt for i sin tid som administrerende direktør i den svenske storbank Swedbank at have begået groft bedrageri og misbrug af insiderinformation i forbindelse med en sag om hvidvask via bankens estiske filial.
- Danmark spiller VM-kvartfinale: Det danske herrelandshold i håndbold møder i dag Ungarn i kvartfinalen ved VM i herrehåndbold.