Beboere evakueres efter fare for nyt jordskred i Grønland

Fire personer er savnet, efter at et jordskred menes at have udløst en flodbølge i Vestgrønland lørdag.

Lørdagens flodbølge menes at stamme fra et jordskred fra et fjeld. Bagefter blev flere bygninger skyllet væk, og fire personer var søndag aften fortsat savnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Oline Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Risikoen for et nyt jordskred i fjordsystemerne omkring Uummannaq i Grønland får nu myndighederne til at evakuere indbyggerne i flere bygder.

»Det vurderes, at der fortsat er risiko for yderligere stenskred i fjordsystemerne ved Uuammanaq,« siger politiet i Sermersooq i en pressemeddelelse.

Efter tidligere at have evakueret indbyggerne i Illorsuit, er der natten til mandag truffet beslutning om at gøre det samme for indbyggerne i Niaqornat.

»Indbyggerne i Niaqornat skal gøre sig klar til evakuering. Der kan kun medbringes det mest nødvendige,« skriver politiet i meddelelsen.

Sent søndag aften blev indbyggerne i Illorsuit evakueret med helikoptere. Den aktion er nu slut, og alle indbyggerne befinder sig i øjeblikket på Arktisk Kommandos skib Vædderen.

Faren er heller ikke drevet over indbyggerne i flere andre bygder på den grønlandske vestkyst.

Både i Saattut, Ukkusisaat og Qaarsuut skal indbyggerne fortsat holde øje med vandstanden.

Hvis vandet stiger, eller sirenen lyder, så opfordres indbyggerne til at søge op i fjeldet med det samme, skriver politiet.

Lørdagens flodbølge menes at stamme fra et jordskred fra et fjeld. Bagefter blev flere bygninger skyllet væk, og fire personer var søndag aften fortsat savnet.

Ved en 22-tiden søndag oplyste senioranklager Liselotte Bøhm ved Grønlands Politi, at efterforskningen fortsætter, så længe det giver mening.

Hun ønskede ikke at sige, om de savnede er voksne eller børn.

»Vi fortsætter eftersøgningen med uformindsket styrke,« tilføjede Liselotte Bøhm.

En politikutter og Arktisk Kommandos skib Vædderen satte sent søndag kurs mod det ramte område.