Grønland i højeste kriseberedskab – der er risiko for ny tsunami

Fare for ny tsunami truer Grønland, efter at en kæmpebølge i weekenden skabte store ødelæggelser i bygd. 190 mennesker er evakueret i forbindelse med en af de største naturkatastrofer i Grønland i nyere tid.

Et stort jord- og stenskred i nærheden af bygden Nuugaatsiaq i Nordvestgrønlland udløste i søndags en tsumami og en flodbølge, der ramte bygden med voldsom kraft. Her blev 11 bygninger skyllet i havet og en række bygninger ødelagt, bl.a. en købmandsbutik og en børneinstitution(Foto: Oline Nielsen, Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Oline Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I december og marts 2004 og 2011 vågnede verden til nyhederne om de voldsomme tsunamier i Den Bengalske Havbugt og Japan. Og i weekenden ramte en tsunami Norgrønland. Grønlands Politi, Arktisk Kommando og andre grønlandske myndigheder er fortsat i højeste kriseberedskab efter flodbølgen hærgede kysterne i Uummannaq-området i Nordgrønland.

Årsagen er ifølge Tobias Berg, senioranklager hos Grønlands Politi, at der er risiko for, at et fjeld igen kollapser, så sten og jord styrter ud i en fjord og udløser en tsunami – og en  flodbølge rammer kysterne i Uummannaq-området.

Værst ramt af weekendens kæmpebølge er bygden Nuugaasiaq med omkring 100 indbyggere. Fire mennesker er fortsat savnede, mens to kvæstede er indlagt på sygehuset i Nuuk.

»Der er en del is på havet, så derfor har vi ikke kunnet sende dykker ud for at lede efter de savnede,« siger Tobias Berg til Berlingske.

Det var sten og jord fra en 1.100 gange 300 meter klippe i Karratfjorden, der i weekenden udløste tsunamien og én af Grønlands største naturkatastrofer i nyere tid, da fjeldmasserne gled ud i havet.

Og ifølge friske billeder eksperter fra De Nationale Geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, har analyseret, er der stor risiko for et nyt klippeskred i Uummanaaq-området i et fjeld omkring 1.000 meter over havets overflade. Det har samme areal, som den klippe, der i søndags styrtede i havet.

»Der er nogle bjergmasser, der har rykket sig nedad cirka 50-100 meter. Man kan også se på billederne, at det er gennemknust. og der er store sprækker. Vores vurdering er, at der er stor risiko for, at det vil styrte mod havet. Vi kan ikke sige noget om, hvorvidt det falder ned i morgen eller om et år. Men vi kan næsten sige med sikkerhed, at det vil styrte ned,« siger Stefan Bernstein, statsgeolog ved GEUS, til den grønlandske netavis, Sermitsiaq.AG.

Det er en sydvendt fjeldside, som er meget påvirket af eventuelt temperaurskifte.

»Når solen bager en hel dag for eksempel, så kan den slags hurtige temperaturskifter være med til at løsne fjeldet,« siger Stefan Bernstein.

 

Søndag og mandag blev omkring 190 indbyggere fra bygderne Nuugaatsiaq, Illorsuit, Niaqornat evakueret af inspektionsskibet Vædderen og inspektionsfartøjet Ejnar Mikkelsen på grund af risikoen for et nyt jord- og stenskred. De er sejlet i sikkerhed i byerne Uummannaq og Aasiaat.

Alene fra Nuugaatsiaq blev der 75 evakueret, efter at kæmpebølgen havde skabt store ødelæggelser i bygden. Den er nu tømt for indbyggere. 11 af bygden Nuugaatsiaqs bogliger blev skyllet i havet, og mange andre huse ødelagt. Bl.a. blev en detailbutik og daginstitution ødelagt af vandet, mens fodboldbanen blev ædt af havet.

Mange af de evakuerede har mistet både tøj, ejendele, deres slædehunde og joller. Ét af Arktisk Kommandos Challenger-fly fløj søndag over det  fjeld, hvor ifølge Grønlands Politi er en risiko for yderligere klippeskred.

Da de foreløbige meldinger betyder, at der fortsat er risiko for nyt skred, som kan medføre en flodbølge, opfordrer Grønlands Politi  indbyggerne i de fire bygder Saattut, Ukkusissat, Ikerasat og Qaarsut til at holde øje med vandstanden.

Stiger vandet eller sirenen lyder, skal folk straks søge op i fjeldet. Det er foreløbig politiets vurdering, at det ikke er nødvendigt at evakuere indbyggerne i disse bygder.

»Vi fraråder på det kraftigste folk til at sejle ud i fjordområdet, da der er en risiko for stenskred,« siger Tobias Berg fra Grønlands Politi.

I går sendte Arktisk Kommando et C-130 Hercules transportfly fra Nuuk til Nordgrønland. Flyet var lastet med tøj, der var indsamlet i Nuuk, til de evakuerede indbyggere, der opholder sig i Uummannaq og Aasiat. Det er Grønlands Politi, der koordinerer katastrofeindsatsen, mens bl.a. Arktisk Kommando har sendt skibe og helikopter til området.

Kriseberedskabsorganisationen under ledelse af politimesteren i Grønland har været i gang siden sent lørdag aften grønlandsk tid.

»Alt kører hvad den kan trække. I politiet har fået assistance for 11 medarbejdere fra politiet i Danmark,« siger Tobias Berg, senioranklager i Grønlands Politi.