Asylansøgere har frit spil efter ankomst til Danmark

Ingen holder øje med, om udlændinge når frem til Center Sandholm, når de søger asyl i Danmark. Der skal strammes op, lyder det fra Venstre og dansk Folkeparti.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Asylansøgere i hobetal kan være forsvundet på togture til Center Sandholm, fordi ingen holder øje med, om de rent faktisk når frem til asylcentret. Det skriver BT.

Syd- og Sønderjyllands Politi har ifølge Rigspolitiet indtil slutningen af november i år registreret 217 asylsansøgere. Men Rigspolitiet oplyser til BT, at man ikke ved, hvor mange af de 217 personer, der er endt i Center Sandholm.

Det skyldes, at ingen tjekker, om personer, der har søgt asyl rundt om i landet og senere er blevet sendt til Center Sandholm i Nordsjælland, reelt også melder deres ankomst på asylcentret.

Det vækker harme på Christiansborg.

»Det giver ingen mening at registrere en masse asylansøgere, hvis det ikke bliver brugt til noget. Selvfølgelig skal politiet vide, om dem, der søger asyl, reelt også møder op i Center Sandholm,« siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), til BT.

Når en person søger asyl hos politiet i Danmark, begynder den enkelte politikreds den indledende sagsbehandling. Her optages fingeraftryk, tages billeder og noteres navn på asylansøgeren. Asylansøgeren får en togbillet til Allerød, hvor Center Sandholm ligger, med en rejsevejledning og besked om selv at indfinde sig i centret. Herefter faxes sagen til Rigspolitiet Nationale Udlændingecenter (NUC) i Center Sandholm, der skal stå for den videre sagsbehandling.

Problemet er blot, at ingen hos NUC aner, om de personer, der bliver sendt til Center Sandholm, nogensinde møder op. Ingen i Rigspolitiet fører kontrol med, om de personer, som politikredsene orienterer dem om, reelt møder op i centret. Desuden registreres asylansøgerne i Center Sandholm ikke på en måde, så det er muligt at se, om de i første omgang har søgt asyl et andet sted i Danmark.

Den manglende opfølgning af asylansøgerne hos Rigspolitiet betyder, at asylansøgerne frit kan forsvinde på togturen til Center Sandholm. Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup (DF), er chokeret over politiets lemfældige kontrol af asylansøgere:

»Det er fuldstændig grotesk, at ingen i politiet ved, om dem, der søger asyl og bliver sat på et tog, reelt møder op i Center Sandholm. Det viser desværre, at området sejler, og at justitsminister Morten Bødskov (S) tilsyneladende er ligeglad,« siger han til BT.

Både Peter Skaarup og Karsten Lauritzen kræver, at Bødskov går ind i sagen og sikrer, at politiet ved, hvor asylansøgerne er.

»Det er mangel på samarbejde i politiet, og det virker lidt som om, at det arbejder med hovedet under armen. Der er ingen tvivl om, at udlændingeområdet er meget lidt prioriteret hos politiets ledelse, og når der samtidig er en justitsminister, der virker ligeglad, ser vi alle disse sager, som efterhånden er kommet frem,« siger Karsten Lauritzen.

Morten Bødskov har sendt følgende udtalelse på mail gennem sin særlige rådgiver:

»Som jeg også redegjorde for på samrådet i Folketinget i sidste uge, bliver asylansøgere i Danmark som udgangspunkt ikke frihedsberøvede. Alle asylansøgere bliver dog registreret af politiet med blandt andet foto- og fingeraftryk, og de bliver kontrolleret i politiets registre. Ønsker en asylansøger - der ikke er frihedsberøvet - at forlade det danske asylsystem, kan vedkommende gøre dette. Det gælder uanset om personen har meldt sig i Center Sandholm eller ej.«