Op mod 100 asylansøgere forsvundet på taxatur

En fejl i Københavns Politi betyder, at op mod 100 asylansøgere i år er forsvundet. Politiet har ikke taget fingeraftryk og billeder af asylansøgerne, og derfor ved reelt ingen, hvem og hvor de er.

Op mod 100 asylansøgere, der har søgt asyl gennem Københavns Lufthavn, er aldrig gået ind gennem porten i Center Sandholm, og i dag ved ingen, hvor eller hvem de er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Miriam Hinman Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en person søger asyl i Københavns Lufthavn, noterer politiet asylansøgerens navn, som personen selv oplyser det. Derefter bliver sagen faxet til Center Sandholm i Nordsjælland, og asylansøgeren bliver sat på en taxa derop.

Tal, som BT er i besiddelse af, viser, at cirka 170 personer medio oktober havde søgt asyl i Københavns Lufthavn fra ikke Schengen-lande. Det er dog kun cirka 70 af dem, der har søgt asyl i Københavns Lufthavn, der efterfølgende er mødt op i Center Sandholm. Nogle kan være taget direkte til Sverige og søgt asyl, mens andre kan leve illegalt i Danmark.

Årsagen til manglende fingeraftryk og billede af asylansøgerne skyldes, at politiet gennem mere end et år ikke har haft et lokale i Københavns Lufthavn, hvor det har været muligt at tage fingeraftryk og billede.

DF: Dybt bekymrende

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, er bestyrtet over det store antal forsvundne asylansøgere.

- Det virker som om, at politiet i Københavns Lufthavn har opgivet at have styr på asylproblematikken i lufthavnen. Man har nok erkendt, at regeringen er ligeglad med, om der er styr på det, og når man i forvejen mangler folk, nedprioriterer man området, for der er alligevel ingen oppe i systemet, der går op i det. Det er dybt bekymrende og et kæmpe samfundsmæssigt problem, siger Peter Skaarup og får opbakning af Venstres retsordfører Karsten Lauritzen:

- Det er helt uacceptabelt, at vi på den ene måde kontrollerer en masse fly og personer. Når de så har søgt asyl og er sat i en taxa mod Center Sandholm, glemmer vi alt om dem, og vi ved ikke, hvor de er blevet af. Det viser, at der overhovedet ikke er styr på området, og det er Morten Bødskovs ansvar.

BT har de seneste uger beskrevet, hvordan Københavns Lufthavn er en åben port for illegale indvandrere. Flere betjente har fortalt, at Københavns Politi gennem længere tid bevidst har undladt at kontrollere flyankomster i Københavns Lufthavn fra netop dé lufthavne, hvorfra det gennem længere tid er strømmet ind med illegale indvandrere. Den mangelfulde kontrol sker, selvom det hver dag - ifølge flere betjente - strømmer ind med illegale indvandrere fra Schengen-lande som f.eks. Italien. Danmark var det land i Europa med den største procentvise stigning i antallet af asylansøgere i 2012. 62 procent flere - eller næsten 6.200 personer i alt – søgte asyl i Danmark sidste år.

Politidirektør i København, Thorkild Fogde, erkender over for BT, at der, stik mod reglerne, gennem en periode, ikke er taget fingeraftryk og billede af asylansøgere i Københavns Lufthavn, og at det først er opdaget, da BT spørger ind til det.

- Vi må antage, at nogle af de personer, som ellers ville have søgt asyl i Danmark, ikke har gjort det og valgt en anden vej. De kan være rejst videre til andre lande, være taget hjem eller leve illegalt i Danmark. Men vi ved det ikke, siger Thorkild Fogde til BT.