Anna Mees afløser peger på Frank Jensen som overborgmester

Vejen til genvalg til overborgmesterposten ser mere og mere farbar ud for Frank Jensen. Efter Anna Mee Allerslevs afgang som overborgmesterkandidat melder de Radikales nye spidskandidat, Mia Nygaard, nu ud, at hun peger på Frank Jensen.

Mia Nyegaard, Radikal spidskandidat og borgmesterkandidat for Radikale Venstre, medlem af Borgerrepræsentationen og socialordfører i København. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en lang sensommer for overborgmester Frank Jensen i København. Mens bander har skudt på hinanden på Nørrebro, fik vrede københavnere og en ny grøn blok på rådhuset skabt larm om et boligbyggeri på en eng på Amager Fælled.

Samtidig gav en meningsmåling fra Gallup i forsommeren rynker i panden hos socialdemokratiske topfolk: Ville en fremadstormende Enhedslisten kunne indtage overborgmesterkontoret med støtte fra de nye grønne venner i SF, Radikale Venstre og Alternativet?

Ville drømmen om at bryde et uendeligt socialdemokratisk styre i hovedstaden være så hed blandt borgerlige, at de med hjælp fra den nye i klassen, Alternativet, ville pege på den daværende radikale spidskandidat, Anne Mee Allerslev, som overborgmester?

Alt det har i månederne frem mod Kommunalvalg 2017 skabt usikkerhed i det ellers så sejrsvante socialdemokrati i København.

Men nu kommer Radikale Venstre med en melding, der giver Frank Jensen en stærk trumf på hånden i spillet om overborgmesterposten. Da Anna Mee Allerslev gik af som følge af en sag om lån af et bryllupslokale på Københavns Rådhus, valgte partiet Mia Nyegaard som ny spidskandidat til kommunalvalget. Hun melder nu klart ud, at de Radikale peger på Frank Jensen som overborgmester i København.

»Jeg har lovet mig selv, da jeg blev spidskandidat og borgmester, at jeg ville tage en samtale med alle de andre spidskandidater og se, hvor de stod. Frank Jensen er bare det mest seriøse bud på en overborgmester i København. Vi vil som radikale gerne stå på to ben – både på det grønne, men også på vækst og ansvarlighed i forhold til økonomien. Det handler for os om balance, og her er Frank Jensen det bedste bud,« siger Mia Nyegaard og fortsætter:

»Som radikal kan jeg ikke se en overborgmester fra Enhedslisten og slet ikke med radikale stemmer. Der er også nogen, der skal betale festen. Det handler om økonomisk ansvar, og det tager Frank Jensen i højere grad end nogen som helst anden på rådhuset. Derfor er det naturlige valg at pege på Frank Jensen. Jeg har det glimrende med Enhedslistens spidskandidat, Ninna Hedeager Olsen, men Frank Jensen er bare et mere seriøst bud,« siger Mia Nyegaard.

Mia Nyegaards udmelding kommer efter en uge, hvor politiske meldinger og målinger er gået Frank Jensens vej.

I begyndelsen af ugen meldte Alternativets spidskandidat, Niko Grünfeld, ud, at enten Socialdemokratiet eller Enhedslisten spidskandidat kunne regne med Alternativets mandater, og at det største af partierne i udgangspunktet skulle forsøge at samle et flertal omkring sig.

I midten af ugen kom Voxmeter så med en måling, som blev læst med lup på Københavns Rådhus. Dels viste den et overvældende flertal til rød blok, dels førte Socialdemokratiet med 5,7 procentpoint foran Enhedslisten.

Selv om meningsmålinger per definition er behæftet med usikkerhed og altid skal tages med et gran salt, forventer centralt placerede kilder i begge partier så småt, at Socialdemokratiet vil forblive det største parti i den største blok. Frank Jensen kvitterer da også for Mia Nygaards udmelding:

»Det er jeg rigtig glad for. Jeg har altid haft et godt samarbejde med radikale på rådhuset og glæder mig til samarbejdet med Mia Nyegaard,« siger Frank Jensen.

Med Mia Nyegaards melding bliver det overordentligt svært for Enhedslisten at samle de nødvendige 28 mandater bag sig, når partierne sætter sig omkring mødebordene på Københavns Rådhus natten efter kommunalvalget 21. november, mener professor og valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

Enhedslisten, SF og Alternativet stod i Voxmeters måling til under 40 procent af stemmerne. SF har endnu ikke meldt ud, hvem de peger på, men partiet har historisk fulgtes med Socialdemokratiet på rådhuset i København. Stubager mener også, at Mia Nygaards udmelding giver Frank Jensen den sidste trumf på hånden.

»Det er vigtigt at stå stærkt i midten, for det giver i sidste ende Frank Jensen mulighed for at danne flertal til begge sider i byrådssalen. Det kan Socialdemokratiet og de Radikale gøre, som det ser ud nu. Med den nye melding fra de Radikale kan Frank Jensen om nødvendigt sætte de røde stolen for døren og fortsætte som overborgmester,« siger Rune Stubager.

Alt kan ske på valgaftenen

Alt det er matematik. Ninna Hedeager Olsen, Enhedslistens spidskandidat, går efter overborgmesterposten men har flere gange udtalt, at hun tvivler på, at det bliver denne gang. Holder målingerne kan Enhedslisten dog med stor sandsynlighed være andenvælger på borgmesterposterne.

Fokus i Socialdemokratiet lige nu er da også mindre på overborgmesterposten end på at sikre et godt valg. Ved valget i 2013 tog partiet 27,8 procent af stemmerne. Antallet skal ikke meget længere ned, uden at det gør ondt på partiet. Alt kan dog ske i politik, lyder en kliche i politik, som man altid bliver mindet om, når man dækker lokalpolitik i København. Dels er det endelige valgresultat af naturlige årsager endnu ukendt – og ambitiøse spidskandidater har før været villige til at droppe politiske principper, hvis en god borgmesterpost var gevinsten. Før kommunalvalget i 2009 meldte den radikale borgmesterkandidat Klaus Bondam sin støtte til Frank Jensen, men sprang i døren, da stemmerne var talt op, og konstituerede sig med sin politiske modpol, Dansk Folkeparti, og Venstre og sikrede de radikale posten som Beskæftigelsesborgmester.

Dengang rystede kollegerne på hovedet af Bondams opportunisme. Det samme gjorde de på valgaftenen i 2013. Først da de fleste blev tilpas trætte af Anne Mee Allerslev, fandt hun ro i rød blok og en borgmesterpost i beskæftigelsesforvaltningen. Det er samme Anna Mee Allerslev, der indirekte har medført, at Mia Nyegaard nu er beskæftigelsesborgmester i Købenavn. Hun siger, at det ikke har været på tale hos hende selv at stile efter overborgmesterposten.

»Jeg har ikke været fristet. Det ville være useriøst at pege på os selv lige nu, og derfor er det naturlige valg at pege på Frank Jensen,« siger hun.