78-årige Mogens tog livet af sin kone: »Jeg var nødt til at hjælpe hende, jeg kunne ikke andet«

Mandag blev 78-årige Mogens Arlund idømt 50 dages betinget fængsel for drab ved begæring, en form for aktiv dødshjælp. I april slog han sin kone ihjel på hendes anvisning.

Jeg savner hende jo stadig,« fortæller mogens Arnlund, der mandag fik en betinget dom for medlidenhedsdrab på sin hustru. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen

»Jeg var nødt til at hjælpe hende, jeg kunne ikke andet. Den kvinde, jeg har levet med i 50 år. Jeg synes ikke, jeg har brudt nogen lov, jeg har bare udvist barmhjertighed.«

Ordene tilhører 78-årige Mogens Arlund. Han sidder bænket ved en vidneskrankemidt i det enorme, højloftede rum. Denne mandag i Retten i Helsingør falder dommen i den tilståelsessag, han står i centrum for.

Med 20 sovepiller ad fem omgange og vand til at skylle dem ned med dræbte han sin 71-årige hustru den 9. april kl. ca. 23.30 i en hospitalsseng på en klinik for rygmarvslidelser i Hornbæk. Men det var ikke et almindeligt drab. En ulykke i februar gjorde Karen Vibeke Arlund lam. Med udsigt til at blive vasket af andre og få hjælp til at komme af med afføring og urin bad hun sin mand om at hjælpe hende til at begå det selvmord, hun med sine ubrugelige hænder ikke selv kunne gennemføre. Derfor er han tiltalt efter straffelovens paragraf 239 »drab på begæring«. Strafferammen er tre år.

I retten forklarer Mogens Arlund, at han afviste hustruens ønske om aktiv dødshjælp. Men på et møde med læger og fysioterapeuter skiftede han mening. Her lød beskeden, at der ikke var noget at gøre ved lammelserne.

»Den fredag blev håbet slået i stykker, så jeg syntes ikke, jeg havde noget valg,« siger han.

Mogens Arlund udviser stoisk ro, mens sagen går sin gang. Med korslagte arme sidder han tilbagelænet og lytter til anklageren. Inden retssagen gik i gang, var han henne ved sine fem fremmødte venner med en kæk bemærkning. Men her, på sin plads i vidneskranken midt i rummet, knækker hans stemme, da han fortæller om hustruens aktive liv med vandreklub og ugentlige cykelture på 40-50 kilometer med cykelholdet. Med et hvidt lommetørklæde tørrer han øjnene og fortsætter sin forklaring.

Senioranklager Helle Olesen fra Nordsjællands Politi mener, at sagen har en del formildende omstændigheder: Mogens Arlunds høje alder, hans fuldstændige tilståelse og den oprørte sindstilstand, forbrydelsen er begået i. Men der er trods alt tale om en forbrydelse, mener hun.

»Der er et helt klart nej til aktiv dødshjælp i Danmark,« siger hun og påpeger, at det er vigtigt, at straffen ikke sættes for lavt. Så risikerer bestemmelsen at blive »illusorisk«. Det er en usædvanlig sag uden mange præcedenssager, som kan hjælpe retten til at finde frem til den rette strafudmåling. Men Helle Olesen gennemgår et par stykker. Til sidst konkluderer hun, at dommen ikke bør ligge under seks måneder.

Forsvarer Jan Torp Hansen siger i sin procedure: »Der er et ord for denne sag, det er »tragisk«.

At Karen Vibeke Arlund fik et aktivt liv forvandlet til et liv i en sygeseng, at hun bad sin mand om hjælp til at dø, Jan Torp Hansen binder en tråd mellem de livsbegivenheder, der har placeret Mogens Arlund i retten. Forsvarerens konklusion lyder, at straffen bør være betinget og ikke overskride 60 dage. Til sidst er det dommerens øjeblik. Tilbage i rummet annoncerer hun en straf, som er lavere end forsvarerens forslag. 50 dages betinget fængsel. Fra bageste række lyder et lettet suk og en hvisken »betinget« fra en af Mogens Arlunds venner. Dommeren lægger særlig vægt på omstændighederne og de personlige forhold.

Uden for retten møder Berlingske Mogens Arlund. Adspurgt om han er tilfreds med straffen, trækker han på skuldrene.

»Det ved jeg ikke, jeg savner hende jo stadig.«