30-årig i retten for overfald på Østerbro-løber: »Jeg husker ikke noget. Jeg ved ikke, om det har at gøre med mig«

En 30-årig grønlandsk mand er i Retten i København, hvor han er tiltalt for voldtægt og drabsforsøg på en kvindelig løber på Østerbro i sommer. I retten er det kommet frem, at han nogle timer efter overfaldet har skrevet en opdatering på Facebook, hvor der blandt andet står: »Min kærlighed til den kvinde er alt for meget«. Han fortæller i retten, at han ikke husker noget fra gerningstidspunktet.

En kvinde i 30'erne er blev tirsdag den 16. august 2016 overfaldet på Østerbro i København. Kvinden blev fundet ved Sporsløjfen, der ligger ved banelegemet ved Nordhavn og sportsklubben B93's udendørs træningsanlæg omkring kl. 15, tirsdag eftermiddag. Arkivfoto fra 17. august, hvor politiet stadig ledte efter spor i sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Pårørende er mødt op i god tid i Retten i København, hvor en 30-årig grønlænder er tiltalt for voldtægt og drabsforsøg på en dengang 38-årig kvindelig løber, der blev overfaldet i august sidste sommer nær Svanemøllen Station på Østerbro.

Den tiltalte kommer ind iført en mørkeblå adidastrøje, hvide tennissokker og kondisko. Hovedet er bøjet, og han piller sig i læben. Da anklageskriftet er blevet læst op, bliver den tiltalte spurgt, om han vil udtale sig i sagen. Han svarer vævende:

»Jeg husker ikke noget. Jeg ved ikke, om det har at gøre med mig,« men han indvilliger i at sætte sig ved vidneskranken.

Her fortæller han, at han bor på Grønland hos sine forældre, men kom til Danmark på grund af en nyresygdom. Sygdommen gjorde ham ked af det, så han begyndte at drikke, selvom han tidligere var holdt op. I retten fortæller den tiltalte, at han ikke husker noget fra den nat, overfaldet fandt sted. Men at han købte to poser med Carlsberg og en vodka i en kiosk aftenen inden.

Det sidste han husker var, at han talte i telefon med en. Han afviser at fortælle hvem.

»Det var aften og det var ved at blive mørkt. Der blev mørkt. Resten kan jeg ikke huske. Det var først, da jeg vågnede på det grønlandske patienthjem, at jeg kom til mig selv igen,« siger han i retten, og tilføjer at det var ved 17-tiden næste dag.

I løbet af afhøringen kommer det imidlertid frem, at den tiltalte under varetægtsfængslingen har sendt flere breve til dommere og politi, hvor han har skrevet, at han er uskyldig. I et af brevene skriver han desuden, at det er ham, der har været udsat for et overfald. Han skriver, at »gerningsmanden har prøvet at udøve vold imod mig« og at han kæmpede imod, men var så træt, at han til sidst faldt om på offeret, hvor »mit mundvand er faldet til offeret«.

Da anklageren spørger ind til, hvad det var han oplevede, og om han alligevel husker noget fra natten, svarer han usammenhængende.

»Jeg ved ikke, hvor jeg var henne. Men jeg ved, at der var en, der overfaldt mig. Og jeg ved heller ikke, om der var en tredjemand. Resten.. (han ryster på hovedet). Det næste jeg husker er, at jeg er på patienthjemmet, og fordi jeg har dårlige nyrer, kan jeg ikke løbe eller gå hurtigt,« siger han.

Det voldsomme overfald mod en kvindelig løber fandt sted tirsdag 16. august 2016, hvor den dengang 38-årige kvinde tog ud for at løbe en tur tidligt om morgenen. Politiet har tidligere forklaret, at kvinden ikke kunne sove og derfor ved 5-tiden sagde til kæresten, at hun løb en tur. Da hun ikke kom hjem igen i løbet af morgenen, blev kæresten urolig, og ved 7-tiden gik han ruten for at lede efter hende. Herefter ringede han til politiet.

Opkaldet er onsdag formiddag blevet afspillet i retten:

»Jeg leder efter min kæreste. Hun gik i morges for et par timer siden, og hun er ikke kommet hjem endnu (...) det undrer mig meget,« fortæller kæresten, som herefter kontaktede familien herunder forældrene, søsteren og svogeren, som alle tog ud for at lede efter kvinden. Først om eftermiddagen ved 15-tiden fandt familien hende på stisystemet ved Sporsløjfen, der ligger ved banelegemet ved sportsklubben B93's udendørs træningsanlæg nær Svanemøllen Station, hvor kæresteparret plejede at løbe.

Familien fik øje på en sko og fandt kvinden bag et krat delvist afklædt, bevidstløs og underafkølet. Hun trak vejret, men hendes puls var lav. Hun er ifølge politiet blevet slået i hovedet og ansigtet ved stump vold, forsøgt kvalt med en snor om halsen og voldtaget.

I retten afspilles et opkald mellem vagtcentralen og kvindes søster, der fandt hende. Fra vagtcentralen bliver der spurgt, om den 38-årige kvinde har sagt noget.

»Nej, hun er helt forslået,« lyder det fra søsteren, der er tydeligt berørt.

Hvordan ser hun ud, lyder det fra vagtcentralen.

»Hun er helt blodig i ansigtet og har ridser på ben og arme,« fortæller søsteren, der også får tilføjet, at kvinden er blodig på bagdelen og kun iført sin ene sko.

Politiet begyndte en større drabsefterforskning. De vidste på det tidspunkt ikke, om kvinden ville overleve.

Fra en skole og nogle ungdomsboliger nær gerningsstedet begyndte politiet blandt andet at indsamle videoovervågningsmateriale, og så ledte de efter kvindens mobiltelefon, der også har spillet en vigtig rolle for politiet. Samme aften fandt politiet på videooptagelserne en mand, der havde været nær gerningsstedet på gerningstidspunktet. Den 30-årige mand af grønlandsk herkomst blev fundet af politiet samme nat, og han blev om onsdagen varetægtsfængslet sigtet for drabsforsøg og voldtægt. Han nægtede sig skyldig, og det gør han fortsat.

I retten indrømmer den tiltalte dog, at det er ham, der optræder på billeder fra overvågningskamera nær gerningsstedet.

Anklageren fortæller desuden om en opdatering på den tiltaltes Facebook-side, der blev lavet om morgenen efter overfaldet. Klokken 7.43 er der lagt en opdatering op på grønlandsk med hjerte-tegn, hvor der står:

»Jeg elsker hende for meget og skal have hende til Sisimiut og vil være sammen med hende. Hun ved det, og jeg elsker hende. Jeg ved ikke, om hun elsker mig. Min kærlighed til den kvinde er alt for meget. Jeg vil have følelsen af at elske hende ordentligt ved at behandle hende ordentligt, ved at støtte hinanden og gå igennem kærlighedens veje sammen,« står der.

Den tiltalte fortæller i retten, at han ikke kan huske at have skrevet denne opdatering, men han afviser samtidig, at andre har koden til hans facebook-side. Han afviser desuden at fortælle, hvem den omtalte kvinde er.

»Det er en, jeg kender. Jeg vil ikke fortælle, hvad hun hedder,« siger han.

Løberen fra Østerbro blev efter overfaldet holdt i kunstig koma på Rigshospitalet, og først efter 14 dage blev hun bragt til bevidsthed, hvorefter politiet kunne afhøre hende. Men på daværende tidspunkt havde kvinden ingen erindring om selve overfaldet, fortalte vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen. Det har dog ændret sig siden, og derfor er hun også indkaldt og skal vidne i retten over middag onsdag.

Den 30-årige mand fra Grønland er tiltalt for at have begået voldtægt af en særlig skærpende karakter og for forsøg på manddrab, og Købehavns Politi kræver, at manden idømmes forvaring. Desuden er han tiltalt for at have overfaldet en fængselsbetjent under sin varetægtsfængsling.

Den 30-årige nægter sig skyldig.