17 danske kommuner har ikke registreret ny smitte i en uge – nu vil de genåbne hurtigere end Hovedstaden

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til denne uges første nyhedsoverblik.

Vi skal forbi en dansk kommune, der er usædvanligt hårdt ramt af coronakrisen. Vi skal runde det seneste nye om politiets håndhævelse af opholdsforbuddet på Islands Brygge i København. Og vi skal forbi en sjælden positiv nyhed fra Italien.

Og så skal vi – heldigvis – også runde en opsigtsvækkende nyhed, der slet ikke handler om coronavirussen.

Men inden vi kommer så langt, er her et overblik over dagens tal for antal smittede og døde i henholdsvis Danmark og resten af verden.

  • Bekræftede smittede i Danmark: 8.575
  • Indlagte i alt i Danmark: 285
  • Heraf indlagte på intensiv i Danmark: 70
  • Indlagt i respirator: 56
  • Antal døde i Danmark: 422
  • Bekræftede smittede på verdensplan: 2.971.669
  • Døde på verdensplan: 206.549

Mere om de danske tal her – og de internationale tal her.

Coronakrisens danske epicenter

En kommune i hovedstadsområdet stikker særligt ud, når man ser på coronakrisens konsekvenser.

I Tårnby – hjemkommune for den hårdt ramte Københavns Lufthavn – er antallet af nytilmeldte ledige steget hele 50 procent under coronakrisen.

»Det har store konsekvenser for vores borgere, der mister deres job. Det betyder også øgede udgifter for kommunen, og det kan have langvarige konsekvenser for vores lokale virksomheder,« siger borgmester Allan S. Andersen.

Og socialdemokraten Henrik Zimino, der i 24 år stod spidsen for kommunen, forklarer, hvor hårdt krisen rammer.

»Det er jo ikke alle, der arbejder i lufthavnen, der bor i Tårnby. Men mange andre arbejdspladser i Tårnby nyder godt af lufthavnen. Det er alt fra elektrikere, malere og sanitetsservice og rengøring – alle mulige håndværk, der kommer i lufthavnen,« siger han.

Du kan med andre ord komme med til det, som i artiklen beskrives som »coronakrisens danske epicenter«. Læs med her.

Faldende dødstal i Italien

Der er gode nyheder fra et af de lande, der er hårdest af coronavirussen. For antallet af døde i Italien er nemlig faldet til det laveste niveau siden 14. marts. 260 er registreret døde i Italien det seneste døgn mod 415 dagen forinden, oplyste myndighederne søndag. Også i Frankrig er der markant nedgang i antallet af dødsfald.

Jens Lundgren, professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, vurderer, at vi har nået toppen af første bølge af coronavirussen.

»Vi har set toppen af den første bølge, fordi alle lande i Europa har igangsat en række tiltag for at dæmpe smittespredningen. Og det er lykkedes. Derved er der også en nedgang i antallet, som er døde,« professoren.

Mere om udviklingen her og her.

R-profil kritiserer politiet

En af weekendens helt store historier har været, at politiet har indført et decideret opholdsforbud ved havnefronten på Islands Brygge i København.

Det meddelte Københavns Politi lørdag aften efter flere dage med store menneskemængder langs vandet. Søndag morgen uddelte politiet bøder – og det gik blandt ud over en kvinde, der kort tog ophold på en bænk. Det møder skarp kritik fra de Radikales Jens Rohde.

»Det er uheldigt, hvis folk midt under en krise skal opfatte politiet som vogtere af en politistat. Politiets vigtigste opgave lige nu er at være et serviceorgan. Og der står man altså ikke og slår hårdt ned, fordi en kvinde har siddet på en bænk med sine børn. Man forhindrer derimod, at nogen trodser forbuddet, og hvis nogen åbenlyst trodser det, så kan man give en bøde,« siger Jens Rohde til Berlingske.

Læs det seneste nye om opholdsforbuddet her.

Borgmestre vil åbne op hurtigere

Borgmestrene i flere af landets mindre kommuner mener, at de kan genåbne samfundet hurtigere, end man kan i eksempelvis København.

Det skyldes blandt andet det åbenlyse, at områderne ikke er så tæt beboede som eksempelvis hovedstaden. Men samtidig var der i 17 danske kommuner søndag eftermiddag ikke registreret nye tilfælde af coronasmitte i en uge.

»Det giver god mening at differentiere det en smule. Der er meget forskel på at bo i en landkommune som Tønder og at bo på Nørrebro i København. Man kan med ro i sindet åbne mere i Tønder, end man kan andre steder,« siger Henrik Frandsen, borgmester i Tønder Kommune, til Jyllands-Posten.

Borgmesteren forestiller sig blandt andet, at restaurationer bør have lov til at åbne på en måde, så der stadig er afstand mellem bordene, og at skoler kan åbne mere op. Flere andre borgmestre bifalder dog ikke ideen.

Den historie kan du læse hos Jyllands-Posten.

Russiske oligarker var kunder i Danske Bank

Som lovet skal vi forbi en historie, der ikke handler om coronavirussen.

I dag er der nemlig nyt om hvidvaskskandalen i Danske Bank, som allerede har kostet bankledelsen jobbet. På baggrund af en omfattende rapport om den svenske bank Swedbanks hvidvasksag, kan Berlingske således fortælle, at en stor gruppe af selskaber med konti i Danske Banks estiske filial var kontrolleret af russiske oligarker med »gode forbindelser til Kreml« – altså de politiske magthavere i Rusland.

»Du behøver ikke bruge mere end fem minutter på internettet for at finde ud af, at de her mennesker har en række fordele ved at have indgået en pagt med præsident Putin: De holder sig ude af politik, og til gengæld vender Putin det blinde øje til, hvordan de driver deres forretning,« siger Tom Keatinge, der tidligere i 20 år har været ansat hos den amerikanske storbank J.P. Morgan.

Den historie kan du læse her.

Det sker i dag:

  • De danske domstole åbner igen som en del af den første fase af genåbningen. Berlingske har tidligere beskrevet, at nedlukningen kunne blive et problem for retssikkerheden. Den historie kan du læse her.
  • Partilederne mødes i dag for at diskutere teststrategien og det videre forløb frem mod den næste fase af Danmarks genåbning.

Dagens gode nyhed:

Hver dag analyserer to eksperter de seneste tal over coronavirussen indtog i Danmark – og søndag var de optimistiske.

»Det går stille og roligt mere og mere i den rigtige retning,« sagde Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen, speciallæge i anæstesi og tidligere lægelig direktør på Hvidovre Hospital til Berlingske. Du kan læse mere om udviklingen her.