R-profil kritiserer politiets håndhævelse af opholdsforbud: »Det er farligt for tilliden mellem befolkningen og myndighederne«

Folketingspolitiker Jens Rohde (R) mener, at politiet er gået alt for hårdt til værks med håndhævelsen af opholdsforbuddet på Islands Brygge i København søndag. »Når vi har lavet et opholdsforbud, håndhæver vi det naturligvis,« lyder det fra Københavns Politi.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af søndagen har politiet givet en række bøder til københavnere, der har opholdt på sig på havnefronten ved Islands Brygge, hvor der siden lørdag aften har været udstedt et opholdsforbud på grund af coronavirussen.

Både DR og TV2 har således berettet om episoder, hvor personer er blevet sigtet af politiet - og dermed risikerer en bøde på 2.500 kroner - efter et tilsyneladende kortvarigt ophold på området med deres børn.

Men håndhævelsen af opholdsforbuddet er over stregen, mener de Radikales Jens Rohde.

»Det er uheldigt, hvis folk midt under en krise skal opfatte politiet som vogtere af en politistat. Politiets vigtigste opgave lige nu er at være et serviceorgan. Og der står man altså ikke og slår hårdt ned, fordi en kvinde har siddet på en bænk med sine børn. Man forhindrer derimod, at nogen trodser forbuddet, og hvis nogen åbenlyst trodser det, så kan man give en bøde,« siger Jens Rohde.

Men reglerne gælder vel for alle?

»Jo, men politiet skal da bare sige, at man bedes forlade området. Hvis en stor gruppe mennesker åbenlyst trodser forbuddet ved eksempelvis at holde en fest, så kan man selvfølgelig udstede en bøde. Men hvis der kommer en kvinde gående med to børn og sætter sig på en bænk, fordi de trænger til et hvil, så skal vores politi da bare udvise konduite og venligt sige, at man skal forlade området,« siger Jens Rohde:

»Det havde hun formentlig gjort uden dikkedarer.«

I et interview med TV2 fortæller en kvinde, hvordan hun søndag morgen var på vej hjem fra bageren, da hun satte sig på Islands Brygge, mens hendes datter cyklede rundt.

»Jeg havde været alene med mine børn og havde ikke haft tid til at orientere mig om de nye regler. Men jeg kunne ikke slippe, og de gav mig en bøde 2500 kroner. Jeg blev chokeret og begyndte at græde,« fortæller Helena Sylvest Plichta til TV 2 om episoden.

Og DR kan også berette om en bøde til en kvinde, der sammen med sit barn opholdt sig på en legeplads i området, hvor der er opholdsforbud.

Færre advarsler, flere bøder

Den nye, hårdere linje er resultatet af en skærpet strategi fra politiet.

I den forgangne uge har både politiet og Statens Serum Institut advaret mod, at alt for store menneskemængder har samlet sig på blandt andet Islands Brygge i København. Og efter flere dage med store forsamlinger på stedet, meldte rigspolitichef Thorkild Fogde lørdag ud, at politiet vil stramme op på den hidtidige strategi, hvor man har forsøgt at løse problemerne med dialog.

»Punkt et er, at vi kommer til at køre en mere konsekvent linje i forhold til vores sanktionspolitik. Det vil sige færre advarsler og flere bøder. Punkt to er, at vi kommer til at tage advarselszoner og forbudszoner i brug for at forhindre sammenstimling på offentlige pladser,« sagde Thorkild Fogde til Ritzau.

I begyndelsen af april fik politiet mulighed for at forbyde ophold på offentlige steder, hvis personer opholder sig for tæt på hinanden. Det skete, efter regeringen og enigt folketing - herunder de Radikale - indførte et forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer.

»Men vi er grundlæggende meget skeptiske over for den slags beføjelser - særligt når vi som i de konkrete tilfælde kan se, at balancen er tippet. Det er farligt for tilliden mellem befolkningen og myndighederne,« siger Jens Rohde.

I Dansk Folkeparti har retsordfører Peter Skaarup dog fuld forståelse for politiets strategi.

»Der har været flere skarpe advarsler og indskærpelser gennem flere dage fra politiet, så jeg forstår egentlig godt, at man har tabt tålmodigheden. Det handler om, at vi alle sammen gerne vil have vores frihed tilbage, og derfor er det vigtigt, at vi som én stor grupper passer på og holder igen med at forsamles,« siger Peter Skaarup og understreger, at han ikke kender de beskrevne sager i detaljer:

»Jeg forstår helt sikkert, at de omtalte kvinder har svært ved at forstå, hvor de skal have en bøde, men jeg må også bare sige, at vi som politikere kan få nok at gøre, hvis vi skal tage stilling til en helt masse enkeltsager. Der er vi nødt til at læne os op af, at det er politiets vurdering i hvert enkelt tilfælde.«

Regler håndhæves

Søndag uddybede Københavns Politi i et interview med Berlingske, at »hvis man går en tur og standser op for at kigge på vandet eller at se noget på den anden side, så skal man fortsætte sin gang hurtigt efter. Hvis ens snørebånd går op, og man er nødt til at bukke sig ned for at snøre dem«.

Jesper Bangsgaard, vicepolitiinspektør i Københanvs Politi, slår nu fast, at politiet håndhæver forbuddet.

»Når vi har lavet et opholdsforbud, håndhæver vi det naturligvis. Det er op til de enkelte betjentes konduite, om der kan være gode grunde til ikke at udskrive en bøde. Men der skal være en rigtig god grund,« siger Jesper Bangsgaard og giver et eksempel:

»Hvis man eksempelvis er udenlandsk statsborger og ikke kan læse skiltene og forstå, hvad der står, så kan man selvfølgelig ikke udskrive en bøde. Men det er ikke en undskyldning, at man ikke har set skiltet. Hvis du bliver taget for at køre for stærkt, kan man jo heller ikke sige, at man ikke har set et skilt, hvor der står, at man kun må køre 50 km/t og så slippe for bøden. Når der er en regel, så håndhæver vi den,« siger Jesper Bangsgaard.

Det er ikke kun på Islands Brygge, at politiet har udskrevet bøder. Sidst på eftermiddagen søndagen sigtede Københavns Politi 34 personer for at have »forsamlet sig uden et anerkendelsesværdigt formål i et alt for lille privat klublokale«, oplyste politiet på Twitter.