Verdens 10 mest besøgte religiøse steder

Millioner af mennesker besøger hvert år Jordens hellige steder. Her er de 10 mest populære.

Foto: Nr. 8 på listen er Aparecida do Norte, Brasilien. Mauricio Lima
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år valfarter i ufatteligt omfang troende til steder, hvor Gud og helgener har sat deres præg eller hvor profeter er gravsat.

Rejsende, der opsøger religiøse steder deler sig i to ydergrupper: de der opsøger stedet for at få en åndelig eller spirituel oplevelse og de, der opsøger dem af kulturhistoriske årsager. Ind imellem er der grader af nysgerrighed hældende mod det ene eller andet yderpunkt, men uanset hvor de rejsende placerer sig på skalaen, er der hvert år tale om rigtig mange rejsende.

Eksempelvis besøges kirken tilegnet "Vor Frue i Guadalupe" i Mexico City, på det sted, hvor Jomfru Maria viste sig for en fattig bonde i det 16. århundrede, hvert år af 20 millioner mennesker.

Netmagasinet Forbes Travelers liste over 10 af verdens mest besøgte hellige steder:

10. Domkirken i Köln, Tyskland Denne gotiske domkirke er en af verdens største kirker og blev bygget på stedet, hvor den første kristne menighed samledes i Köln, mens byen endnu var underlagt Rom. Ifølge domkirkens hjemmeside, "blev den, da ærkebiskop Rainald von Dassel i 1164 overførte relikvierne af "de vise mænd fra Østerland" (dem, der fulgte ledestjernen til de fandt det nyfødte Jesusbarn), et af de vigtigste pilgrimsmål i Europa". Noget er der om snakken, for domkirken besøges hvert år af 6 millioner mennesker.

9. Padre Pios grav, San Giovanni Rotondo, Italien

Capuchiner-munken og præsten Padre Pio begyndte allerede i 1918 at bløde fra hænderne, fødderne og et sår i siden, hvilket gjorde ham den mest prominente kirkelige med stigmatisering siden Den Hellige Frans i det 13. århundrede. Både Padre Pios grav og kirke, der ligger på et afsides bjerg i det sydlige Italien har tilbagevendende tiltrukket 6-7 millioner pilgrimme hvert år, men det antal er steget siden helgenens jordiske levninger for få måneder siden er blevet permanent udstillet. Nu forventes begøstallet at stige til 9 millioner besøgende årligt.

8. Aparecida do Norte, Brasilien

Den brasilianske by Aperecida er hjemsted for en af verdens største helligdomme, hvor jomfru Maria tilbedes. Det anslås at stedet hvert år besøges af omkring 8 millioner mennesker. Helligdommens oprindelse går tilbage til 1700-tallet, hvor nogle fiskere blev ved med at få den samme hovedløse Maria-statue i garnet. På grund af tilstrømningen af besøgende tog man i 1955 en nybygget katedral i brug. I den er der plads til 45.000, hvilket gør den til den næstestørste i verden - kun overgået af Peterskirken.

7. Sabarimala, Kerala, Indien

Dette pilgrimsmål for hinduer ligger i de vestlige Ghat-bjerge i Indien, hvor vi finder Sastha-templet, som, ifølge Kerala-regionens hjemmeside, "er viet til guden Ayyappa og anses for at være stedet, hvor Ayyapa mediterede umiddelbart efter at have slået den kraftfulde dæmon Mahishi ihjel." Pilgrimsfærden strækker sig fra november til januar og det opgivne antal af årligt tilrejsende varierer vildt, men det er rigtig mange. Juan Campo, professor i religiøse studier ved University of California Santa Barbara, siger, at tallet 10 millioner vil være et sandsynligt estimat.

6. Sacré Coeur, Paris, Frankrig

Sacré Coeur-kirken på den fine plads på Montmartres top blev oprindelig planlagt for at afstive den nationale moral efter Frankrigs forsmædelige nederlag i 1870 i den fransk-tyske krig. Gaven fra Frankrig til franskmændene stod færdig i 1914 med en af verdens største mosaikker, der skildrer Kristus med spredte arme. Den smukke romersk katolske kirke på Paris' højeste punkt har i sig selv har tiltrukket masser af besøgende gennem årene og turistmyndighederne i Paris anslår det årlige besøgstal til 10,5 millioner mennesker.

Næste: Se top 5 over mest besøgte religiøse steder