Varm vintershopping i Las Palmas

Shopping i London, Paris og Rom kan de være en kold fornøjelse om vinteren. Las Palmas på Gran Canaria er et – varmt – alternativ med masser af forretninger.

Rejseliv imported photo
Foto: Anni Lundqvist

Med tæt på 700.000 indbyggere i Las Palmas og omegn er den største by på Gran Canaria et oplagt rejsemål for juleshopping eller en gang shop-amok til udsalget i januar.

Se også: Græsk ø-hop på charterrejsen

Som bonus er der mulighed for at bade fra en af verdens bedste bystrande, få en på opleveren i selve byen, eller tage en tur ud på øen til storslåede bjerglandskaber med idylliske småbyer i  en afslappet stemning under vejende palmer.

Shop amok
For hver sin ende af Las Canteras findes to af Las Palmas mest kendte shoppingcentre. Mod syd er det Las Arenas ved siden af Auditorio Alfredo Straus. Koncertbygningen ligner en mellemting mellem et vagt- og et fyrtårn og kan ses fra det meste af Las Canteras.
La Muelle mod nord nær havnen og Santa Catalina-parken er min favorit. Det store center med udsigt over by og havn er et spændende byggeri med knap 60 forretninger, over 20 caféer, barer og restauranter, flere biografer og bowlingbaner.
Mange serveringssteder strækker sig ud på store trædæk. Det giver en fornemmelse af at være ombord på et skib. Fra El Muellekan man da næsten også række over til de store krydstogtskibe i havnen. I 2003 blev det helt nye center kåret som Europas bedste.

Midt mellem de to shoppingcentre løber den brede Avenida José Mesa y López. Den er kendt for sine mange specialforretninger. Gadens mest kendte forretning er dog helt klart stormagasinet El Corte Inglés. Har man ikke fået shoppet nok på den ene side af vejen, kan man fortsætte i stormagasinets afdeling på den anden. Heldigvis kan vægten af indkøbsposer lettes på en af boulevardens mange bænke under skyggefulde træer.
Prisniveauet i Las Palmas er lavere end på de store turiststeder som Playa del Inglés og Puerto Rico nede syd på Gran Canaria. Dermed selvfølgelig også noget lavere end i Danmark. Men den canariske moms på kun 7 % slår ikke lige tydeligt igennem overalt.

Den fede bystrand
Las Canteras-stranden er én af verdens største bystrande.
Den tre kilometer lange sandstrand er så stor, at den er delt ind i mindre sektioner. Den mest populære og charmerende hedder Playa Grande. Her i den nordlige ende af stranden krydres sandet med skyggefulde palmer, fiskerbåde og solbadere på spraglede solsenge.
Mod syd hedder stranden La Cicer. Denne del er mest til sport. Der spilles strandfodbold og flere surfskoler tilbyder undervisning her hvor stranden ikke er beskyttet af et rev som ved Playa Grande.
Et af de bedst beliggende hoteller ud til Las Canteras er det firstjernede La Reina Isabel. Charterbureauer som Apollo, Spies og Star Tour har hotellet i deres program.

Historisk charme
Tag bus nr. 1 en tidlig formiddag og kør med de fem km fra Santa Catalina-parken gennem Triana til den historiske bydel Veguetta.
En billet koster 10 kr og købes hos chaufføren.
Målet er Mercado de Veguetta. Selve markedet er et farveorgie af blomster, frugt og fisk. I en ring om markedet findes nogle af byens billigste caféer og barer. Enkelte overlever med en størrelse på kun 15 kvm. En lille sludder, en expresso (»solo«), en øl eller et glas vin – og så hurtigt videre.

Selve området bag markedet emmer af historie. Små pladser omgivet af huse med træbalkoner, statelige rigmandshuse, fine kirker og i centrum den store lidt skumle katedral Santa Ana. Her slog de første spaniere sig ned i 1400-tallet.
Kig gerne ind i Colombus hus (Casa Colon) eller få et indblik i Gran Canarias historie før spanierne på Museo Canario.
Turen tilbage bør gå ad den mest kendte gågade i Las Palmas, Calle Triana, som er  et charmerende forretningsstrøg med alle de kendte mærkevarebutikker. Siv ned i sidegaderne mod vandet, hvor der er eksklusive boutiquer og chikke tapasbarer - og snup en is hos Guirlache.

Læs også: Danskernes spanske paradis