Ta’ historien med i feriebilen

De fleste kender de berømte »1001 nats eventyr«, men Danmark har faktisk sine egne 1001 fortællinger om den danske kulturarv. hjemmeside skal lokke både danske og udenlandske turister ud og opleve vores enorme kulturarv.

Mor, hvem var Skipper Clement? Far, hvem skrev på runestenene i Jelling, og hvad gik krigeren Esbern Snare rundt og lavede?«

Se også: Få rabat på ferien

De færreste har paratviden til at svare på alle de gode og mindre gode spørgsmål, der kommer omme fra bagsædet på bilturene rundt i Danmark, men et helt webunivers fra Kulturarvsstyrelsen giver trængte forældre en hjælpende hånd.
www.1001fortællinger.dk kan du gennem lyd og video og tekst bevæge dig rundt i en moderne kulturguide, der rummer de største og vigtigste begivenheder og personer, som har formet den danske kulturarv. Fra Danmarks første campingplads i Hundige Strand, nervesanatoriet i Sorø til Storebæltsbroen.

»Sitet er Danmarks største og mest indholdsrige site om dansk kulturarv, og det eneste, hvor både danskere og udlændinge kan lægge egne kommentarer, fotos og fortællinger ind,« siger vicedirektør i Kulturarvsstyrelsen, Anne Mette Rahbæk.

1001 fynske fortællinger
Sitet er brugbart for blandt andet turister fra ind- og udland, da det både findes i en dansk og engelsk version.
På den måde kan man bruge sitet til at hente gode råd til ferien og planlægge udflugter rundt i landskabet til de forskellige kulturelle steder.

»Holder man ferie på Sydfyn, kan man gå ind og finde et udpluk af de 1001 fortællinger, der ligger i det område, og finde dem, man synes lyder mest interessante.
Man kan planlægge sin rute rundt i landskabet, lære en masse om dansk kulturarv og læse og høre en masse spændende historier. På den måde håber vi, at sitet bliver et værktøj, folk vil bruge som inspiration til, hvad man kan lave i sin ferie,« siger Anne Mette Rahbæk.

Fra Thyborøn til Tivoli
Med 1001 kulturarvssteder over hele landet fra Thyborøn til Tivoli er Danmark godt plastret til med gode fortællinger fra fortiden. Det betyder, at man skal have ualmindelig god tid, hvis man skal nå rundt til dem alle, men en del kan faktisk opleves bag bilruderne.

Kulturarv på GPS’en
Alle 1001 fortællinger kan nemlig downloades til bilens GPS, hvor skuespillere oplæser de fortællinger, man er interesseret i.
»På den måde kan man få mange gode historier og overraskelser, mens man sidder i bilen, for der findes gode gemte historier langs landevejene i Danmark,« siger Anne Mette Rahbæk.
Ud over muligheden for at downloade alle fortællinger på en GPS, er det også muligt at se, høre og læse fortællingerne på mobiltelefonen.

Voksende vidensbank
Selv om 180 eksperter har skrevet tekster til sitet, bliver det fremover i høj grad brugerdrevet.
Som supplement til fakta fra fagfolk får man også andre brugeres erfaringer. På den måde vil sitet vokse som vidensbank om kulturarv og kulturmiljøer og samtidig være en digital mødeplads for kultur- og historieinteresserede.
»Har man for eksempel besøgt Hammershus i sin sommerferie, kan man lægge sine egne kommentarer ind på websitet og fortælle om sine oplevelser, gode råd og vise sine billeder.«

Monopolfri danmarkshistorie
»På den måde er man i dialog om, hvilke steder der er vigtige og har værdi med eksperter og andre brugere,« siger Kulturarvsstyrelsens vicedirektør Anne Mette Rahbæk.
»Kulturarvsstyrelsen har jo ikke monopol på Danmarks historie. Vi kommer her med et forslag og vil gerne invitere alle til at deltage.
På den måde repræsenterer sitet et skift i præsentation af kulturarven, som vi håber rigtig mange vil tage til sig,« siger Anne Mette Rahbæk.

Læs også: Bornholm rocker