Samos - danskernes græske godbid

Pythagorion på Samos var for 30 år siden blot en stille fiskerflække, men i dag søger flere turisterne hertil i jagten på det ægte Grækenland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Min yndlingsplads i Samos’ sommervarme bliver det lille kafenion »O Stathmos«, hvor hovedvejen slår et 90 graders knæk uden om byen Pythagorion.

Se også: Årets sommerhit: Grækenland

Her sidder man på de gamle kølige fletstole, og drikkevarer serveres – som de skal – med en lille godbid.
Her lufter det også lidt, mens selve havnepromenaden kan leve op til byens øgenavn »stegepanden«.
Det fornægter sig ikke, at ejeren, Stavros, har været betjent. Han hopper en gang imellem ud på gaden for at styre den kaotiske trafik på hjørnet. Der både lystres og grines, når han dirigerer rundt med sin fløjte i munden.

Danskerkoloni

For 30 år siden var Pythagorion en lille fiskerflække med en helt nystartet tilstrømning af turister.
Som på Kos var de første charterturister på Samos danskere. De blev modtaget med hornmusik og taler i maj 1976. Den første rejseleder, Lissi, blev iøvrigt gift med, og senere skilt fra, Yiannis, der stadig sejler gæster på picnic og badesafari næsten hver dag.
Vi møder flere danskere, der har slået sig ned i Pythagorion. Danske Lil sidder bag skrivebordet på Nicos biludlejning. Hun kom hertil i slutningen af 1970’erne på ferie, blev gift med Nicos, og sammen har de gjort Nicos Rentals til et af Samos’ største biludlejningsfirmaer.

Ægte græsk miljø
Vi træffer også Henning, der har slået sig sammen med en græker om et par restauranter på havnepromenaden, og endelig Flemming, der er ved at sælge sit hus i Lohals for at flytte permanent til Pythagorion.
»De lokale kalder mig  oldefar, fordi jeg ikke kan fordrage børn«, siger han med et finurligt smil i det solbrune ansigt.
I dag ligner havnepromenaden alle andre havnepromenader på større græske rejsemål. Restauranter og barer kæmper skulder ved skulder om turisternes gunst, mens prisniveauet får et nøk opad.
Men inde bag promenaden og skilteskoven opleves det mere ægte græske miljø stadig til rimelige priser.

Opdag øen
Pythagorion har rige muligheder for shopping og afslapning med udsigt til den livlige havn. Men det vil være synd ikke at køre på opdagelse ude på selve øen. Her venter mange gode oplevelser.
Samos er med rette kendt som en frodig ø. Selv om store brande har sat deres ar oppe i bjergene, er  indtrykkene præget af grøn frodighed med marker, vin, pinjeskov og en duft af spændende krydderier.
Bag hvert vejsving gemmer sig nye kig over skov, hav, landsbyer og flotte klostre. Langs vejen er der små salgsboder med krydret honning (skøn som morgenmad med græsk yoghurt) og lokal keramik.

Pas på prisen
Fra den mere barske nordkyst kan man svinge ind gennem svalende løvskov til flere herlige bjerglandsbyer. Vourliotes og Manolates er begge et besøg værd.
Strandene er ok på det meste af øen, men de gode sandstrande hedder Psili Ammos. Det betyder ganske enkelt »sandstrand«. Dem er der hele tre af. Den mest kendte ligger kun få kilometer fra nabolandet Tyrkiet.
Når nu krisen kradser i Grækenland, mener nogle, at priserne skal have et hak opad. Kig derfor godt efter, når I bestiller mad eller drikkevarer. Prisforskellene er større end tidligere. Det gælder ikke kun for Samos.

Godt:
I modsætning til mange andre græske ferieøer er Samos ganske frodig. Det er rart med noget grønt at kigge på.
Skidt: Priserne. Den græske krise har fået mange til at sætte priserne et hak opad. Både på Samos og  andre græske feriesteder.

3 oplevelser
Bjerglandsby
Man drejer væk fra hovedvejen i fiskerbyen Agios Konstantinos på nordkysten og kører gennem frodig, tæt løvskov inden den stejle opstigning til Manolates. Den lille bjergby belønner én med smuk udsigt, idylliske taverner og butikker med kunsthåndværk.

Strandtur
Badebyen Kokkari er nordkystens svar på Pythagorion. Måske noget turistet, men livlig, sval og med afvekslende kig over strand og hav.

Byliv
I de stejle gader i kvarteret Vathi ovenfor Samos bys stejle gader møder jeg den unge kvinde med tårer i øjnene af tandpine, den gamle grøntsagshandler, der giver en af sine stamkunder en ordentlig krammer og den ældre kvindei sollyset med et bundt friske vinblade i hånden. Her leves livet i en labyrint af stræder og trappegader.

Har du ikke booket sommerrejsen endnu?
Søg billige charterrejser fra alle store danske bureauer her!