Prøv Østrigs højest beliggende pister

I Obergurgl og Hochgurgl er snesikkerhed, ro og fantastiske udsigter til blandt andet Italien.

Obergurgl og Hochgurgl. Umiddelbart lyder det som mundskylleprodukter aus Deutschland, men det er faktisk navnet på en af de højest beliggende ski-destinationer i Østrig. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Elsker man luksus, er her ikke færre end 23 firestjernede hoteller i de to bjerglandsbyer. Synes man ikke, at det rimer på finanskrise, er der 100 andre billigere steder at overnatte.

Læs mere:
3 forslag til alternative oplevelser i området

Obergurgl og Hochgurgl. Umiddelbart lyder det som mundskylleprodukter aus Deutschland, men det er faktisk navnet på en af de højest beliggende ski-destinationer i Østrig.

I bunden af den 67 km lange Ötztal, som titusinder af danskere kender, fordi de har været på skiferie i Sölden, ligger Obergurgl og Hochgurgl side om side. Her er man er tæt på himlen.

Både helt konkret og i overført betydning. De to søsterbyer ligger henholdsvis 1.930 og 2.150 meter over havet, og er man heldig at komme her i en uge med høj sol, så er det som at komme i skihimmelen.

»De fleste siger, at de kommer her på grund af snesikkerheden, og fordi her ikke er overfyldt. Her er ingen liftkøer, god plads på pisterne og masser af ro,« siger Albert Zwischenbrugger.

Den høje solbrændte østriger er født i Obergurgl og noget af en lokalpatriot. Lige som de fleste andre lokale, fremhæver han gerne områdets kvaliteter i sammenligning med det langt større skiområde i nabobyen Sölden.

Sidstnævnte er, synes de, for stresset og overrendt, og dér er de i hvert fald ikke selv meget for at løbe på ski. Næh, det eneste rigtige sted er i Gurgl.

Albert Zwischenbrugger har været skilærer i en menneskealder og kender området som sin egen bukselomme. I højsæsonen holder han én gang om ugen et foredrag om sin hjemstavns historie og fortræffeligheder for turisterne.

Her har ikke været afholdt EU-topmøder, og Napoleon lagde aldrig vejen forbi. Alligevel har Hochgurgl to gange været på forsiden af verdenspressen.

Første gang i 1931, da den schweizisk fysikprofessor og højtluftsballonkaptajn Auguste Piccard (1884-1962), som var forbillede for Tintin-tegneren Hergés tegneseriefigur professor Tournesol, måtte nødlande med sin luftsballon i området.

Anden gang i 1991, da man på Øtztalergletscheren fandt mumien af en 5.300 år gammel stenalderjæger, som fik kælenavnet Ôtzi.

Det sensationelle fund, som har udvidet arkæologernes forståelse af stenalderen, fik senere den østrigske musiker Gerhard Friedle til at tage kunstnernavnet DJ Ôtzi, og hans to hits »Anton aus Tirol« og »Hey Baby« er i dag klassikere ved afterski over hele Østrig.

Området har med andre ord lagt grund til hele to store populærkulturelle fænomener, men det er først og fremmest kendt for sit fantastisk skiløb. Her er 110 km. pister, som alle ligger fra 1.800 meter til 3.082 meter over havet. Meget højere kan det ikke blive i Østrig, og det sikrer både stor snesikkerhed og lækker sne af den slags, som får alle til at føle sig som super skiløbere.

Da jeg besøgte området i uge 3 i år, var der masser af sne. Solen skinnede hele ugen på nær onsdag, hvor vi til gengæld fik nyt lag powder, som dagen efter gav et fantastisk skiløb. Jeg – og gruppen, som jeg besøgte byen med – var med andre ord i skihimmelen.

Skiområdet består af to separate områder, Hochgurgl og Obergurgl, som effektivt er forbundet med en ny horisontal kabinelift, Top Express. Turen, som varer ca. 10 minutter, er ren meditation.

Mens man uden en lyd svæver af sted, kan man nyde en fantastisk udsigt. Mod nord kan man kigge til Sölden og passet Timmelsjoch, som kun er åbent om sommeren, og Italien. Mod øst har man udsigt til både pister og en kongerække af tinder over 3.000 meter.

Læs videre på næste side