Oplev kunsten i Skåne

I Sydsverige har der i over fyrre år været tradition for at fejre kunsten i påskedagene. Hundrede vis af små og store kunstgallerier holder åbent i Skåne.

Alle mulige slags kunstnere åbner derfor atelierer og gallerier op for publikum, som kan tage på såkaldte kunstrunder i hele Skåne-området. Rigtig mange svenskere – og efterhånden også mange danskere – tager fra Langfredag og de efterfølgende påskedage rundt i det sydsvenske område og oplever og køber kunst.  

Næste: Fem tips fra kunsteksperten

»Kunstrunder er en klassisk påsketradition, hvor kunstnere og kunsthåndværkere går sammen om hver især at holde åbent hus i en periode. Det skaber en helt utrolig hyggelig atmosfære, når man i sit eget tempo frit kan vælge mellem mange forskellige kunstnere og kunstgenre. Og så er der samtidig en god mulighed for at få et kunstværk med hjem, direkte fra kunstnerens atelier,« siger Anna Kron Boysen fra organisationen VisitSweden.
De fleste af kunstnerne i området hører til en bestemt forening af kunstnere, som også holder en fælles udstilling. Hvis man ikke kender nogle af de svenske kunstnere og har svært ved at vælge, hvilke atelierer, man vil besøge, kan det være en god idé at besøge en af fællesudstillingerne først og så derefter vælge, hvilke af kunstnernes private atelierer, man har lyst til at lægge vejen forbi.

Kunst i Malmø
Hvis man ikke har en bil til at køre rundt mellem Skånes atelierer, kan man sagtens nøjes med at blive i Malmø, hvor man kan opleve flere fine kunstudstillinger i påskedagene. Blandt andet viser Malmø Kunsthal en udstilling med den tyske konceptkunstner Hans-Peter Feldmann. Museet udstiller et bredt udsnit af kunstnerens installationer og fotografier, deriblandt hans popart version af Michelangelos klassiske David-skulptur. Også Form/Design Center ved Lilla Torg er et besøg værd. Her vises udstillingerne ’Urval’ med illustratoren Owe Gustafson og ’Sydform’, som er en udstilling med møbeldesign fra hele Øresundsregionen.

Her er de største samlingsudstillinger, som alle holder åbent fra 2. til 11. april:

En lang række kunstnere i det nordvestlige Skåne holder en af de største kunstrunder og har fælles udstilling i Landskrona Konsthall.
Adresse: Slottsgatan, 26131 Landskrona
www.kontrundan.nu.

149 kunstnere i Östra Skånes Konstnärsgille holder også en stor kunstrunde. De har fælles udstilling på Tjörnedala Konsthall i Baskemölla.
Adresse: Tjörnedalagården, Baskemölla, 272 94 Simrishamn
www.oskg.nu.

Vestra Skånes Konstnarsgille holder kunstrunde med omkring 100 forskellige kunstnere. De holder fællesudstilling på Kulturhuset Björnen i Åstorp, Adresse: Trädgårdsgatan 1, 265 21 Åstorp.
www.vskg.se.

Kunst i Malmø:
Malmø Konsthall: St. Johannesgatan 7, Malmö, www.konthall.malmo.se
Form/Design Center, Lilla Torg 9, Malmø, www.formdesigncenter.com

Næste: Fem tips fra kunsteksperten