Nu skal ferien være eksotisk - jo længere væk, jo bedre

Vi rejser som aldrig før, og det kan næsten ikke blive eksotisk nok.

Danskerne vil på jagt efter det uopdagede. Foto: Voya Travel Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere tog danskerne på charterferie i stor stil, mens de vilde eventyrferier var forbeholdt eliten. Men sådan er det ikke længere. Nu kan det ikke blive eksotisk nok. Vi vil have unikke og rejseoplevelser og opleve det uopdagede. Det kan man mærke hos rejsebureauet Voya Travel, der specialiserer sig i eksotiske rejsemål:

»Vi kan virkelig se, at der er et marked for de eksotiske rejsemål – og vi ser masser af gengangere. Én tur er ikke nok. Ud over det danske vejr skyldes det måske, at man har en travl hverdag og har brug for at komme væk – langt væk,« fortæller Charlotte Zarp, der er ejer af Voya Travel.

Lige nu er det især Maldiverne, der er stor efterspørgsel på, men også Vietnam trækker i de rejselystne. Og kombinationen af kulturferie og badeferie er noget, folk er vilde med, forklarer Charlotte Zarp:

»Mange kan godt lide, at de lige har en dag eller to, hvor de oplever noget kulturelt, og her er en kombination af f.eks. Sri Lanka og Maldiverne populær,« siger hun.

Vi tænker kun på prisen

At vi vil længere og længere væk, handler dog udelukkende om én ting ifølge Anne-Mette Hjalager, der er Professor på Center for Turisme, Innovation og Kultur ved Syddansk Universitet, og det er priserne på flybilletterne:

»Priserne er en vigtig faktor. Det er f.eks. blevet langt mere tilgængeligt at komme til Caribien. Kom der skatter på flybrændstof, skulle folk nok finde tilbage til Spanien,« siger Anne-Mette Hjalager.

Det behøver ikke være langt væk

Men at tage på en eksotisk ferie behøver ikke betyde, at man tager langt væk. For ifølge Anne-Mette Hjalager har vi misforstået, hvad der er eksotisk – det er nemlig et tolkningsspørgsmål, forklarer hun, og østerssafari ved Vadehavet kan være mindst ligeså eksotisk for nogle, som Caribien kan være for andre. Men rejsebranchen har været god til at markedsføre destinationer langt væk som eksotiske, og derfor snyder vi hinanden, siger hun:

»Det kan være, der er lidt flere palmer på stranden i Mexico, men når folk kommer hjem fra en dødssyg ferie i Mexico, hvor stranden ligner den i Spanien, vil de ikke fortælle naboen, at det var præcis ligesom at være på Mallorca,« slutter hun.