Gebyrguide til flyrejsen: Der er penge at spare på bagagen

Det er svært at finde ud af, hvad den reelle pris på en flyrejse er.

Der er mange skjulte gebyrer, når du køber en flybillet. Foto: Norwegian Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver anden dansker synes, at prisen er det vigtigste, når de køber flybilletter. Det viser en undersøgelse foretaget af søgemaskinen Momondo. Derfor er det også vigtigt at vide, hvilke gebyrer der kan få prisen på din billet til at stige – og det er især, når det gælder den medbragte bagage, at prisen kan ændre sig, fortæller Lasse Skole Hansen, der er PR Manager hos momondo.

»Lavprisselskaberne har skrællet alt fra, så du får den laveste pris overhovedet, så du skal selv som forbruger være opmærksom på de gebyrer, der kommer oveni, og det kan være svært, for de her gebyrer er konstant skiftende,« forklarer han.

Derfor råder Lasse Skole Hansen til, at man kun rejser med håndbagage, hvis man vil undgå de dyreste ekstra gebyrer:

»Det er klart, det ikke er alle, der kan rejse med håndbagage, og hvis det ikke er en mulighed, kan man tænke i at dele en kuffert med den, man er på ferie med – de må tit veje op til 23 kg. Ellers er det en god idé at tjekke bagagen ind online, inden man kommer i lufthavnen, for her vil det ofte være dyrere,« siger Lasse Skole Hansen.

Nye regler om håndbagage

Men ikke engang den gratis håndbagage er man sikret længere. For pr. 1. november tager Ryanair nye metoder i brug og afskaffer den gratis håndbagage om bord på deres fly.

Hvor man tidligere måtte medbringe to tasker, der tilsammen måtte veje ti kilo og måle henholdsvis 55x40x20 cm og 35x20x20 cm, må man nu kun medbringe håndbagage, hvis man tilkøber en prioriteret boarding – altså endnu et skjult gebyr hos Ryanair.

Også det ungarske lavprisselskab Wizz Air ændrer reglerne denne weekend. Hvor man tidligere – mod et gebyr – måtte medbringe et såkaldt almindeligt stykke håndbagage, bliver det nu gratis. Umiddelbart en god nyhed, men der er en hage, for hvis du vil være sikret at have din håndbagage med om bord, så det ikke ryger i lastrummet til den anden bagage, skal du betale et ekstra gebyr for det.

En god forretning

At der er en god forretning for flyselskaberne i de ekstra gebyrer på håndbagage overrasker ikke, men det kan faktisk også være en god idé for passagererne, mener redaktøren på Check-in.dk, Ole Kichert Christensen:

»Håndbagagen er blevet så omfangsrig, at flyselskaberne nu bliver nødt til at lave nogle adfærdsregulerende foranstaltninger. Hvis alle har håndbagage med, er der ikke plads til det hele, og så skal det i lastrummet. Det betyder forsinkelser og sure og frustrerede passagerer – på den måde giver det mening,« forklarer Ole Kichert Christensen.

Men derudover handler de skjulte gebyrer ganske enkelt om, at der er meget konkurrence på området. Når hver anden dansker går efter de billigste billetter, handler det for flyselskaberne om at kunne vise den billigste pris overhovedet, fortæller Ole Kirchert Christensen:

»Det handler om, at de gerne vil så højt op i søgemaskinerne som muligt – derfor skræller de hele tiden flere lag af prisen, så de fremstår som de billigste,« siger han.