Hjemme hos Pablo og Paul

Vend ryggen til Rivieraens hektiske liv og besøg et brag af en kunstudstilling med mestrene Picasso og Cézanne i den tilbagelænede universitetsby Aix-en-Provence.

Picasso samlede på sin afdøde kollegas billeder og var ustyrligt glad, da han i 1958 købte slottet i landsbyen Vauvenargues på nordsiden af Cézannes yndlingsmotiv, bjerget Sainte Victoire. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Går turen til Provence dette efterår, må man ikke snyde sig selv for et besøg i den smukke regions hovedstad gennem 600 år, Aix-en-Provence.

Læs også: Stjernearkitekternes legeplads

Normalt er hovedattraktionen i Aix livet i byen, timerne på cafeerne, den svalende skygge under platanerne, lyden fra de mange springvand, den solide kost i restauranterne, en tur på markedet.

Men indtil 27. september i år er byens kunstmuseum, Musée Granet, det helt store nummer: Her er en udstilling på internationalt niveau med værker af Pablo Picasso og Paul Cézanne.

Picasso, der var født i Spanien, kom allerede i 1912 til Provence og boede her mere eller mindre fast til sin død i 1973. Cézanne var født og boede i Aix.

Picasso samlede på den afdøde kollegas billeder, malede flere af de samme motiver og var ustyrligt glad, da han i 1958 købte slottet i landsbyen Vauvenargues på nordsiden af Cézannes yndlingsmotiv, bjerget Sainte Victoire 14 km uden for Aix.

»Jeg har købt Cézannes Sainte Victoire!« meddelte Picasso stolt sin kunsthandler.

De to mestres sære slægtskab – der var mange år imellem dem – er emnet for særudstillingen, som tiltrækker folk fra nær og fjern. Den omfatter 70 værker af Picasso og 30 af Cézanne, lånt fra private og offentlige samlinger i otte lande, blandt andet Danmark.

Château de Vauvenargues ejes i dag af en datter af Picassos sidste hustru, Jacqueline, og hun har for første gang åbnet slottets døre for publikum.

Adgang til Picassos atelier
Indtil 27. september kan alle vi dødelige få adgang til Picassos atelier, spisestuen, soveværelset og badeværelset, hvor mesteren malede en faun på væggen over badekarret.

Det er Musée Granet, der sælger billetter til slottet, hvor der kun er guidede rundvisninger. Og vi skulle hilse og sige, at der er lange køer ved billetkontoret i Rue Cardinale.

I Avenue Paul Cézanne er der offentlig adgang til Cézannes atelier, som ligger i en idyllisk have. Atelieret fremstår som ved hans død i 1906, og her blev nogle af kunsthistoriens kendteste værker skabt.

Cézanne-turen
Og mere Cézanne: I fortovene i den indre by har man mange steder nedlagt små messingplader med Cézannes initial, C. »Circuit Cézanne« følger kunstnerens liv og gang i Aix, fra hans fødehjem i Rue de l’Opéra nr. 28 til Rue Boulegon nr. 23, hvor han døde i 1906.

Turistkontoret udleverer kort over Cézanne-turen, der i øvrigt begynder uden for turistkontoret.

Det tager adskillige timer at gå hele ruten igennem, fordi man hele tiden kommer til at holde pauser ved fontæner, delikatesseforretninger, barokkirker, olivensælgere, bænke i skyggen og listige vandingssteder.