10 gratis ting på rejsen

Fra koncerter til transport og guidede rundture. Se listen over oplevelser, som du kan få helt gratis.

National Zoo i Washington er en af de zoologiske haver i verden, hvor man kan opleve dyrene uden at betale entré. Fold sammen
Læs mere
Foto: Karen Bleier

Din helt egen guide
Dem, der kender byen bedst, er dem, der bor der. Og mange af dem vil meget gerne vise deres by frem – uden at kræve penge for det. I storbyer som bl.a. New York, Toronto, Buenos Aires, Adelaide, og engelske Kent findes der under navnet ”greeters” et korps af frivillige turistguider, som man kan hyre til at vise sig rundt i deres by.

Se også: 15 (næsten) gratis oplevelser i New York

Man får en rundtur på mindst to timer – og nogle steder, som i f.eks. New York – følger der også gratis offentlig transport med i servicen. Den frivillige guide skal bookes på forhånd, ofte op til en måned før.

Læs mere på bl.a. www.bigapplegreeters.org, www.parisgreeter.org, www.thanet-greeters.org.uk og www.adelaidegreeters.asn.au.

Zoologiske haver og museer uden betaling
Modsat hvad man måske kunne tro, er det gratis at komme ind på nogle af verdens største museer.
I England, Skotland og Wales kan man uden at lægge en krone for det opleve nogle af Storbritanniens største skatte på bl.a. National Gallery, British Museum, Tate Modern and the Tate Britain og Victoria and Albert.

På det nordamerikanske kontinent er der gratis adgang til Lincoln Park Zoo i Chicago og til National Zoo i Washington. Og nu man er i Washington, kan man lige så godt besøge Air and Space Museum samt African Art and Natural History museerne, som heller ikke opkræver entré.

I New York opererer man med konceptet om selv at bestemme, hvor meget man vil betale for sit museumsbesøg. Det er ikke helt i kategorien gratis, men lukker stadig lidt af en solid besparelse.. Det er på Metropolitan Museum of Art, på Museum of Natural History og efter kl. 17.45 på lørdage på Guggenheim.

Guiden i ørerne
Man får bare mere ud af et museumsbesøg med en guide. Og er man ikke i humør til at følges med en levende en af slagsen, kan man downloade en lydfil, hvor hele smøren af kloge ord om seværdigheden er indtalt, til sin MP3 afspiller. Gratis.

www.ricksteves.com kan man downloade podcasts, hvor rejseguruen Rick Steves guider rundt i bl.a. Louvre i Paris og Colosseum i Rom. Til hver rundtur følger et kort over området, som man også downloader.

www.zevisit.com findes guides til byer som Dublin, Bordeaux, München og Cannes, som man nemt, bekvemt og gratis kan downloade til sin MP3-spiller eller iPod.

Websitet www.ohny.org (Open House New York) tilbyder gratis podcasts til spændende, men ofte oversete, lokaliteter rundt om i New York, bl.a. Edgar Allan Poe Cottage og Little Red Lighthouse. 

Læs om hvordan du sparer hotelregningen, kommer gratis med skiliften og undgår at betale for taxien til lufthavnen