Her skal du bo i Rom

Italien-kenderen og forfatteren Thomas Harder har skrevet en romantisk guide til Rom, »Rom amore mio!« – »Rom, min elskede« Rejseliv.dk har fået lov at bringe et uddrag af kapitlet »Hvor skal man bo?«.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisen på en ejendom afhænger af tre faktorer, siger ejendomsmæglerne: beliggenheden, beliggenheden og beliggenheden. Det samme gælder for hotelværelser, og ikke mindst i Rom.

Der er masser af relativt billige hoteller og pensionater i yderkvartererne eller i kvartererne omkring Terminibanegården, og mange af dem er ganske udmærkede eller i hvert fald rimelige til prisen. Men dem interesserer vi os ikke for i denne sammenhæng.

Vi lader som om, penge ikke spiller nogen rolle, og koncentrerer os om hoteller, som ligger så centralt i forhold til de historiske kvarterer, hovedseværdighederne og de mest spændende butikker, restauranter osv., at I ikke skal bruge for megen tid på at tage frem og tilbage, men kan smutte omkring hotellet for at deponere indkøbene, skifte sko eller hvile lidt, uden at det gør for store afbræk i jeres program. Et par af de hoteller, der nævnes nedenfor, ligger ikke helt så centralt, men har til gengæld andre herlighedsværdier.
 

Mere centralt kan det ikke blive

Mit yndlingshotel i Rom er det 550 år gamle Albergo del Sole al Pantheon. Værelserne i det grundigt og fantasifuldt restaurerede hus er alle sammen forskellige, og de bedste af dem har vinduer direkte ud til den meget levende Piazza Rotonda og det 2.000 år gamle, men mirakuløst velbevarede tempel Pantheon.

Det venlige personale (hvoraf en af tjenerne har hentet sin brud i Roskilde og taler noget dansk) er med til at gøre hvert ophold til en fornøjelse, og det samme er den lækre morgenmad, der serveres i en køn lille gårdhave i første sals højde. Når solen skinner ned i gårdhaven, og der er nem adgang til duftende kaffe og friskbagte, lune croissanter med fyld af abrikosmarmelade og drysset med flormelis, kan det være svært at tage sig sammen til at gå ud i byen.

Hvad: Albergo del Sole Al Pantheon
Hvor: Piazza della Rotonda, 63, tlf.: 066780441
Info: www.hotelsolealpantheon.com        
Mail:
info@hotelsolealpantheon.com

Albergo del Senato

Skråt over for Albergo del Sole ligger det noget større og mere ambitiøst indrettede (mere marmor og blankpudset messing og den slags) Albergo del Senato.

Også Senato er et dejligt sted, i særdeleshed, hvis I kan redde jer et værelse højt oppe og med udsigt over pladsen. Senato har en flot cocktailbar, som i de varme måneder breder sig ud over en tagterrasse med en forrygende udsigt.

Hvad:
Albergo del Senato
Hvor: Piazza Della Rotonda 73, 00186 Rom

Albergo Abruzzi

Lige så centralt, men knapt så dyrt som de to ovennævnte er Albergo Abruzzi, som ligger midt imellem dem, også med udsigt til Pantheon og Piazza della Rotonda.

Hvad: Albergo Abruzzi
Hvor: Piazza della Rotonda 69, 00186 Rom

Hotel Nazionale

Også nabopladsen Piazza di Montecitorio er værd at bo på. Det enorme barokpalads Palazzo di Montecitorio, som har huset Italiens Deputeretkammer, siden Rom blev hovedstad i 1870, og den ægyptiske obelisk, som i antikken var viseren i et mægtigt solur anlagt af kejser Augustus, er en næsten lige så flot kulisse som Pantheon.

Piazza di Montecitorio, der hvælver sig hen over en lille bakke, er en fantastisk monumental plads, men har ikke den intimitet og det liv, som præger Piazza della Rotonda. Om aftenenen, når den er næsten øde, er den dog et fint sted at slentre arm i arm.

Pladsens to gamle hoteller, Hotel Nazionale og Colonna Palace har begge stor søgning af italienske parlamentsmedlemmer, og det er som regel folk, der ved, hvad der er rart. Colonna Palace udmærker sig frem for sin nabo ved en tagterrasse, hvor man kan slænge sig i solen med udsigt til Peterskirkens kuppel og de fjerne blå Albanerbjerge.

Om sommeren serveres morgenmaden på tagterrassen.

Hvad: Hotel Nazionale
Hvor: Piazza Montecitorio, 131, 00186 Rom,
Info: www.hotelnazionale.it, info@hotelnazionale.it
Hvad:
Hotel Colonna Palace
Hvor: Piazza Montecitorio 12, 00186 Rom
Info: www.hotelcolonnapalace.com

Smart og moderne

Hvis I vil prøve noget markant anderledes, er Aleph måske sagen. Dette designerhotel, som er skabt af arkitekten Adam Tihaney, er indrettet med inspiration fra bl.a. Dantes Guddommelige komedie, antik romersk dekadence, østens mystik, sciencefiction og en skønsom blanding af – tja, alt muligt andet.

Et par mere end legemsstore samuraistatuer, som vistnok repræsenterer det gode og det onde, byder velkommen i lobbyen, hvorfra der er adgang til »helvede«, som er holdt i flammende rødt og bl.a. rummer et bibliotek, vinbaren Dionisio, lounge-baren l’Angelo, og restauranten Maremoto (Havskælv), som alle er indrettet, så gæsterne har optimal mulighed for at se, hvem de er i selskab med, og ikke mindst for selv at blive set. En mulighed som diverse større og mindre italienske og internationale berømtheder flittigt benytter sig af.

Værelserne er indrettet i en meget elegant italiensk 1930er- og 1940er-stil, og de største af dem har egen terrasse med jacuzzi. Kælderen var oprindelig bokshvælvinger for en bank, og bag panserdørene er der nu wellnesscenter med sauna, tyrkisk bad, varmtvandsbassiner, massagerum, træningsrum og et meget drømmebefordrende afslapningsrum, alt sammen holdt i mørkeblåt og indrettet a la gamle Hollywoodfantasier om antikkens Rom.

I den modsatte ende finder man en tagterrasse med bar og restaurant, som meget passende hedder Settimo Cielo (Den syvende himmel).

Hvad: Aleph
Hvor: Via di San Basilio, 15, tlf.: 06422901
Info: www.aleph.boscolohotels.com

Designerhotel

Ripa var det første designerhotel i Rom. Det ligger i udkanten af Trastevere ikke langt fra det store loppemarked Porta Portese. Ripa er indrettet i en kølig, minimalistisk italiensk 1960er-stil. Ripas bar, »istobar«, sushibar og natklub er populære mødesteder i Roms elegante natteliv.

Hvad: Ripa Hotel
Hvor: Via degli Orti di Trastevere 3, 00153 Rom

Småt og smukt

Klos op ad den Spanske Trappe, i et lille palads fra 1500-tallet, har International Wine Academy of Roma til huse. Vinakademiet, som er en aflægger af naboen, det store gamle luksushotel Hotel Hassler, driver det lillebitte hotel (kun fire værelser) Il Palazzetto.

Her gør man sig stor umage for at skabe en stemning af at bo i et privat hjem, samtidig med, at gæsterne har adgang til alle Hasslers faciliteter. Il Palazzettos stærkeste kort er dog terrasserne, hvor I – også selv om I ikke bor på hotellet – kan spise frokost eller indtage jeres aperitif med udsigt over den Spanske Trappe og byens tage. Et perfekt sted at nyde solnedgangen sammen.

Hvad: Il Palazzetto Hotel, Restaurant & Wine Bar
Hvor: Vicolo del Bottino 8, 00187 Rom,
tlf.: 06699341000
Info: www.ilpalazzettoroma.com

Hjemme hos Howard

Casa Howard er i virkeligheden to forskellige huse, som dog begge ligger inden for et par hundrede meters afstand af den Spanske Trappe. De udgør tilsammen et lille pensionat med i alt ti værelser indrettet i en eventyrligt overlæsset stil med zebrastriber, store blomstermønstre, varme farver og masser af puder og buketter osv.

Ret afsindigt, men meget hyggeligt. Værelsernes navne »Det indiske værelse«, »Det kinesiske værelse«, »Den amerikanske fætters værelse«, »Zebraværelset«, »Det lyserøde værelse« osv. giver et fingerpeg om stilen.

Casa Howard drives af den engelskfødte Jennifer Howard Forneris og hendes mand, den italienske greve Massimo Leonardi. Ikke alle værelser har eget bad og toilet, men I udstyres med elegante tøfler og kimono, så I kan foretage turen hen ad gangen med den fornødne stil. Morgenmaden serveres på værelserne og omfatter bl.a. varme croissanter og marmelader fremstillet på familien Leonardis gård i Toscana.

Hvad: Casa Howard
Hvor: Via Capo le Case, 18 – 00186 Rom & Via Sistina, 149 – 00186 Rom
Info: www.casahoward.com

Bed & Breakfast

Bed & Breakfast er noget forholdsvis nyt i Italien, og i Rom er der stadig ikke ret mange af dem. En af de bedste er Relais Banchi Vecchi, som drives af den tidligere koncertpianist Milena Stojkovic.

De seks værelser, der er indrettet i et palads fra 1500-tallet, er møbleret med mere eller mindre antikke møbler og præget af synlige loftsbjælker, tegl- eller parketgulve, rødt plys og andre detaljer, som bidrager til en varm og hyggelig atmosfære. Værelserne har rummelige badeværelser, tekøkken og egen porttelefon.

Morgenmaden serveres på en bar 100 meter fra pensionatet. Beliggenheden er perfekt: Via dei Banchi Vecchi er fuld af spændende små butikker og værksteder, og I har både Piazza Navona, Campo dei Fiori og den smukke renæssancegade Via Giulia inden for bekvem gåafstand.

Hvad: Relais Banchi Vecchi
Hvor: Via dei Banchi Vecchi 115
Info: www.banchivecchi115.com

En have ved Peterskirken

Den brede og snorlige Via della Conciliazione, der fører fra Tiberen op til Peterspladsen, er ikke blandt de mest romantiske steder i Rom. Det er både hyggeligere og smukkere at smutte ad de middelalderlige parallelgader Borgo Pio, Borgo Sant’Angelo og Via dei Corridori.

Der er dog én god grund til at begive sig ad Via della Conciliazione, nemlig det smukke Hotel Columbus, som siden 1950 har haft til huse i det 500 år gamle Palazzo dei Penitenzieri.
Fra 1655 til 1943 var paladset sæde for en kirkelig organisation, som blev grundlagt i 1300-tallet for at sikre, at de udenlandske pilgrimme, der gæstede Rom, kunne gå til skrifte på deres eget sprog uden at behøve at engagere tolke. Tolkene havde nemlig den kedelige vane at bruge de hemmeligheder, som de hørte under skriftemålene, til at presse penge af deres kunder.

I 1943 blev paladset overtaget af Ridderne af den Helllige Grav, en gejstlig ridderorden, som blev grundlagt i 1090 med det formål at forsvare Kristi Grav mod de vantro. Ordenen, som i dag vis støtter katolske organisationer i Det Hellige Land, har stadig hovedkvarter i det pragtfulde palads, men lejer altså en del af det ud til Hotel Columbus.

Værelserne er rummelige, og det gamle paladspræg er bevaret (mange rum har flotte trælofter og antikke møbler, der ser ud, som om de stammer fra en kardinals studereværelse). Udenomsfaciliteterne er ret spektakulære, bl.a. med væg- og loftsmalerier af renæssancemesteren Pinturicchio. Hovedattraktionen er dog den store have, hvor både hotellets bar og den flotte restaurant serverer.

Det er en vidunderlig ø af ro og stilhed midt i en del af byen, hvor det ellers kan knibe med den form for luksus. Uanset om I vælger at bo på hotellet eller ej, bør I unde jer selv et par timer på Columbus’ restaurant, helst under åben himmel, og gerne om aftenen, når den dæmpede orangegule effektbelysning spiller smukt sammen med de fine gamle facader, de store træer og den sorte himmel. Køkkenet er fornemt og originalt uden at være vildt, og kagerne er gode. Efter en god middag skal I gå op og nyde den mørke Petersplads med de to lysende kæmpefontæner indrammet af den kolossale oplyste søjlegang og med kirkens facade som et strålende bagtæppe.

Hvad: La Veranda del Hotel Columbus
Hvor: Via della Conciliazione 33, tlf.: 066865435

Thomas Harder: ROM amore mio! En romantisk guide til den italienske hovedstad, 181 sider.
Pris:  200 kr.