Guide: Find nogle af Londons bedste hemmeligheder

Den engelske hovedstad er let at føle sig hjemme i, men selv for de garvede gæster har London stadig sine hemmeligheder blandt restauranter, bogbutikker og cool hoteller.

De fleste kender Big Ben, men rundt omkring i London gemmer sig masser af små steder, hvor turister sjældent kommer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Kranenberg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mange daglige afgange fra Danmark til London er højtflyvende vidnesbyrd om, at danskerne er på hjemmebane i den engelske hovedstad. Shopping, kunst, kultur og gastronomi trækker hvert år danskere i hundredtusindvis til London på forlængede weekender, arbejdsture eller en kort getaway. London er en by, der er nem at føle sig som ekspert i, men Europas største by har stadig sine hemmeligheder:

Glaskuplen, restaurantbygningen og planterne giver Sky Garden et futuristisk udtryk, og stedet er godt besøgt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Sorgenfri.

Haven på toppen

Sky Garden er en byhave i tre etager, der har hjemme på etage 37 som Londons højest beliggende park. Det er eksklusive kvadratmeter som offentligt grønt område med udendørs terrasse og en bjergtagende udsigt til millionbyen.

Byhaven er nøje planlagt med eksotiske palmer i et lettere kuperet terræn, der understreger det absurde i at finde plantejord og groende grønt under en enorm glaskuppel i så høje luftlag i en storby.

Der er brasserie, barer eller blot mulighed for blot at sidde ned og nyde viewet. Der er gratis adgang, men det er en god idé at bestille billetter online.

Daunt Books er et slaraffenland for bogorme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Sorgenfri.

Shop bøger

London har sin andel af verdens bedste boghandlere, og helt ærligt i disse digitale overlydsdage så har det en beroligende charme at snuse rundt i litteraturens verden. Engelske udgivelser på originalsproget har tilmed et ekstra lækkert gear versus de danske oversættelser, da det engelske sprog har så mange flere nuancer og dybde end det danske, så køb kun trygt din britiske favoritbog.

Daunt Books putter sig lidt mellem nabobutikkerne, men hold øje med den gammeldags og mørkegrønne facade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Sorgenfri.

Det kunne være hos Daunt Books. Facaden ligner en klassisk litteraturhandler, men butikkens indre er en sand Aladdins hule af bøger med en indretning, der vil få selv Harry Potter, Dumbledore og Hermione til at glemme, ham-du-ved-nok i et par timer. Eller hos Waterstones på Piccadilly, der er Europas største bogbutik.

Regents Canal er en af flere kanaler i London, der har fået nyt liv langs kanalkanterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Sorgenfri.

Kanalerne kalder

Lige over for Daunt Books ligger det italienske brasserie La Brasseria, som på solskinsdage er en glimrende fortovsmulighed for et glas, mens du bladrer i dine fund, men bestil endelig kun pasta, hvis du agter at sidde længe og se på de forbipasserende eller læse i et nyindkøb, da kokken er utrolig lang tid om at få pastaen på tallerken.

London er berømt for Themsen, der er selve byens aorta, og gav Kenneth Grahame inspiration til børneklassikeren »Vinden i Piletræerne«, men byen har også flere kanaler, der indbyder til en timelang gåtur eller en stille bådsejlads.

Husbåde langs kanalkanterne er nye naboer til små startupvirksomheder med vandudsigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Sorgenfri.

Bohemekvarteret Little Venice med de eksklusive cafeer, spisesteder og fredfyldte stemning er Londons mest berømte kanalkvarter, men også Regent's Canal i det østlige London har sin charme. Her ligger husbåde, etniske restauranter og kaffebarer med studievenlige priser skulder ved skulder ved kanalens kant. Som vidnesbyrd om, at de kanaler, der engang var maritime motorveje for godstransport gennem byen, nu har fundet en ny rolle. Som hemmelige steder til en pause langt fra trafiklarmen. Pause rimer ofte på kaffe, og i Shoreditch får man en fremragende og populær en af slagsen i risteriet Ozone, der anses for en af verdens bedste kaffebarer. De shoppelystne kan gøre et fund i The Vintage Market på Brick Lane. Der er blot en dør i murstensvæggen, men på den anden side venter flere etager med designersager til en billig penge.

Den diskrete filmgade

Det er jo alt sammen vældig fint, men hvor, hvornår og hvad skal vi spise? Hvad med and og vafler? Restaurant The Duck & Waffle holder aldrig sit fusionskøkken lukket, men 24/7 kan man spise højt til vejrs på etage 40 i Bishopsgate. Og ja. Udsigten er blandt andet en grund til at spise her, uanset hvornår på døgnet sulten melder sig.

Og her kan man jo passende diskutere en af de sidste par års mere populære britiske serier – »Call the Midwife« – på dansk mundret oversat til: »Jordemoderen«.

Seriens omdrejningspunkt er Londons East End, hvor fattigfolk har til huse, og en dygtig jordemoder kan betyde forskellen mellem liv og død.

En af de gader, der er flittigt filmet som lokation i serien er Roupell Street. En anelse trist tager den sig ud på billeder, men de bleggule murstenshuse er populære byhuse, der kæmper for at få lov til at være præcis det, de er. Nemlig levn fra en tid, hvor arbejderklassen beboede de små byhuse. Gaden undgik Anden Verdenskrigs tyske bombeangreb og den byfornyelse, som har ændret det gamle London til noget nyt og mere salgbart. Nu kæmper en borgergruppe mod boligspekulanter for at bevare enklaven i Roupell Street. Gaden er et besøg værd som levende museum og har tilmed både en glimrende pub, The Kings Arms og konditoriet, Konditor.

Bag bogreolen hos Milroy's of Soho gemmer The Vault sig. Hold øje med udsmideren: En lille Jack Russell-terrier, der gerne drikker med i baren. Fold sammen
Læs mere
Foto: The Vault PR.

Bag bogreolen

Bøger, klassekamp og bådsejlads kan godt gøre en tør i halsen, men det er der råd for i Soho. Denne livlige bydel har et bredt udbud af udskænkningssteder, men The Vault lader sig ikke sådan finde. Butikken Milroy's indre prydes af et par bogreoler. Og bag reolerne finder man ikke Narnia, men derimod en elegant whiskybar. The Vault.

Der er mørkt, dystert og med en stemning af forbudstid og spionsnak i cigaretternes røgtåger. Der er over 300 slags whisky på lager. Fra Japan, Australien, Sydafrika, Irland og naturligvis det skotske højland, lavland, øerne samt amerikansk bourbon. Der er mulighed for tastingmenuer.

Når dagen er forbi, hvor skal man så kaste anker? The Draycott Hotel nær mondæne Sloane Square i Chelsea og must see Saatchi-galleriet er på sin egen elegante måde en tidslomme med personale i uniform. Hoteldirektøren serverer et lille glas sidst på eftermiddagen og ønsker gæsterne en god aften. Baghaven er en velholdt park, og hele hotellet emmer af britisk storhed. The Draycott besøges tilmed ofte af en særdeles kendt dansker. Hvem? Det har jeg lovet ikke at fortælle. Det er en hemmelighed.