Guide: 5 oplevelser i Amsterdam

Glem for en stund Van Gogh-museet, Anne Franks hus og cykelture langs kanalerne. Her er fem tips til anderledes oplevelser i den hollandske hovedstad.

Foto: Lena Masri
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Shopping x 9

Hvad: Shopping i »de ni gader«
Hvor: Ti minutters gang fra Centraal Station

Kan du lide at shoppe, er »De ni gader« (De 9 Straatjes) ikke til at komme udenom: Huidenstraat, Runstraat, Berenstraat, Reestraat, Wolvenstraat, Haartenstraat, Gasthuismolensteeg, Oude Spiegelstraat samt Wijde Heisteeg. Det er et af byens hippeste kvarterer med en bred vifte af avantgardistiske vintagebutikker side om side med visionære designbutikker og små specialiserede forretninger – som butikken, der kun forhandler tandbørster, eller den, hvor man kun kan købe perler.

Find en smuk kjole hos Laura Dols, som både sælger nye gallakjoler fra Hollywood og vintage-aftenkjoler. Eller charmerende The Darling, hvor du både kan finde genbrugstøj og nye klæder. Her er bl.a. denimjakker, som ejeren selv har udsmykket med nitter, smykker, kjoler, tuttenuttede toppe og hippe sko. Til rimelige priser. Når du er færdig med at shoppe, kan du sætte tænderne i en nydeligt dekoreret cupcake i butikkens café ovenpå.
Info: de9straatjes.nl
 

Amsterdams latinerkvarter

Hvad: Kvarteret De Pijp
Hvor: Eerste Van der Helststraat, m.m.

De Pijp er et gammelt arbejderkvarter, som er relativt ukendt for turister. Her er det især de lokale studerende og kunstnere, der kommer for at nyde en øl på en af de mange barer, drikke en kop kaffe på en fortovscafe eller for at shoppe i finurlige butikker – f.eks. den lille, fine forretning med glimtende lysekroner, som lyser op om aftenen. Gå en tur gennem Eerste Van der Helststraat, en gade, som leder tankerne hen imod Blågaardsgade i København.

Her ligger bl.a. den hyggelige Flamingo Bar, som har et bredt udvalg af øl og vin. Stemningen er afslappet og indretningen opfindsom. Med tulipaner i colaflasker og højt til loftet, hvorfra der hænger kitschede lysekroner i brunt træ. Et sjovt tapet med vindmøller i pink og grønne farver dækker en af væggene, og en flamingo i lyserød plastic sidder i et hjørne. Sæt dig i baren med en kold øl eller læn dig tilbage i en af de bløde sofaer i kælderen, hvor du kan spille brætspil, mens du nyder din kaffe.
 

Design, gaver og skøn udsigt

Hvad: Shopping, cafebesøg mm.
Hvor: Staalstraat

Staalstraat er en lille, hyggelig gade i centrum af byen med mange spændende butikker og specialforretninger. Du kan slentre langs kanalen og stoppe på en af broerne for at nyde synet af den smukke kirke Zuiderkerk. Bagefter kan du bevæge dig ind i den dejlige butik Droog, som sælger møbler og design af hollandske designerbrands som Minale-Maeda og EventArchitectuur. Her finder du farverige skåle i melamin, karafler, kaffekopper med print, notesbøger, lamper i alverdens skikkelser, reoler og møbler, der ser både smukke og upraktiske ud.

Tag også et kig ind i BIEC, hvor du kan shoppe alt fra tøj og tasker til lysestager og puder. Er du i humør til en sjov oplevelse, bør du også aflægge butikken The Beestenwinkel et besøg. Forretningen forhandler kun varer, der har facon som dyr – her kan du finde gode gaver til børn, men også sjove sager til voksne. Når du er færdig med at shoppe, kan du spise thaimad på en af restauranterne eller sætte dig ved en fortovscafe med udsigt til vandet.
 

Kreativitet og historie

Hvad: The Canal House Museum
Hvor: Herengracht 386

Det lyder kedeligt, men er det ikke: The Canal House Museum. Det nyåbnede museum ligger ved kanalerne i en smuk, historisk bygning, som danner rammerne for en multimedial rundtur gennem Amsterdams historie. Tiden skrues tilbage til 1600-tallet. Via lysbilleder og digitale, dybe mandestemmer skabes en illusion af, at vigtige historiske aktører sidder ved bordet, mens de diskuterer, hvordan byen skal se ud i fremtiden. I det øjeblik de foreslår en ændring af byen, ser man på et kort på bordet forandringen indtræffe.

På den måde fortælles historien om byens udvikling gennem tiden frem til i dag. Desuden er det sjovt at se miniatureudgaven af et gammelt hus, som er indrettet i 1600-tallets ånd. Når man kigger ind ad husets vinduer, får man et indblik i, hvordan hollænderne levede i 1600-tallet. For via levende lysbilleder narres man næsten til at tro, at bittesmå mennesker af kød og blod bevæger sig, danser og taler derinde.
Info: hetgrachtenhuis.nl
 

Bliv klog på diamanter

Hvad: Guidet tur på Gassan Diamonds
Hvor: Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175

I over 400 år har Amsterdam været kendt som »The City of Diamonds.« Sådan har det været, siden den første diamantsliber gjorde sig bemærket i Amsterdam i 1586. Byens kaldenavn blev siden slået fast, da Amsterdams ældste diamantfabrik – dengang verdens største – blev bygget i 1879: Gassan Diamonds. I dag tilbyder fabrikken alle ugens dage en gratis guidet tour. Tag imod tilbuddet, hvis du vil blive klogere på diamantens historie og samtidig finde du ud af, hvad der kendetegner smukke diamanter.

Hvilken karat og farve skal diamanten have? Hvor klar skal den være, og hvordan skal den være slebet? Hvilken type diamant skal du købe, hvis du vil investere? På fabrikken ser du, hvordan de dygtige håndværkere sliber stenene, så de forvandler sig fra rådiamanter til smykkesten. Du ser dyre, diamantbesatte smykker, som du kan købe eller beundre. Og du ser bittesmå sten, der per styk koster mere end et halvt dusin biler.
Info: gassandiamonds.nl/en/diamond-experience/book-a-free-tour.html

Læs også: Ingen hash til turister