En time i Londons te-himmerige

I en sidegade til fashionable Bond Street i London ligger et lille tetempel, hvor du kan få fine sjældne teer, som kan spores tilbage til ét bestemt træ på marken.

Foto: Flickr.com/Ewan-M

Naturligvis kan du blot skubbe den tunge dør glasdør op, se dig lidt omkring og købe en pose af den te, som du synes dufter bedst. Eller en japansk tekande. Og gå igen.

Læs også: 5 afternoon tea i London

Men, ærlig talt, det ville være ærgerligt, for her har du chancen for at snuse til den verden, som shoppens ejer, Timothy d’Offry, brænder for: De fine sjældne teer. Single Estate-teer, endda, hvor du kan spore den kop, du sidder med, helt tilbage til ikke blot et enkelt område eller mark, men til ét bestemt træ (jo, te vokser skam på træer og ikke »buske«, som i virkeligheden er nedklippede træer, red.), som en omhyggelig bonde har plejet og passet med stor omhu. Som hans far og farfar før ham.

Jeg føler mig som en simpel barbar, der blot river supermarkedets sædvanlige Earl Grey til mig, da Timothy med rolig entusiasme forklarer om den møje og viden, der ligger bag hver enkelt af de fine kander, han sætter frem på smagebordet. Han er en kender af den slags, der dedikerer deres liv til at berette for alle os andre om de fantastiske ritualer og historier, der gemmer sig i dampene fra en veltilberedt kop te.

En art te-videncenter

»Postcard Teas« hedder oasen, der både er butik med te og tilbehør, en fin lille udstilling med spændende kander og sager, og en art te-videncenter. Og langt det meste på hylderne kan du ikke få andre steder end her i hele Europa. For Tim finder de sjældne smågårde, hvor produktionen er forsvindende lille, men hvor der til gengæld kæles så meget desto mere for de ædle blade.

Det er sådan et skønt atmosfærefyldt sted, hvor der altid sidder et par stykker og nørder igennem ved bordet i forretningen, fordybet i bøger og tidsskrifter om tebrygningens kunst og historie, mens de prøvesmager de nyeste bud. Som koreanske Mr. Has intense grønne te, kaldet »Spurvetunge«. Den er plukket meget tidligt, og bør tilberedes med ikke for varmt vand, forklarer Timothy, der kender hver eneste af sine leverandører personligt. 

Tesmagning

Hver lørdag kl. 10 holdes en times intensiv tesmagning: Deltagerne bænkes om træbordet i butikken, og fra det lille køkken dukker kander og kopper op med himmerigsdråber, mens Tim fortæller og åbner dine øjne og smagsløg for nuancer, du aldrig har skænket en tanke. Tips om valg af te og især tilberedning følger også med. Naturligvis bliver du ikke ekspert på en times tid. Uha, nej. Men du får fif og motivation. Smagningen koster 20 pund, og alle kan deltage, men book i god tid, for det er ganske populært.

Smag og køb

Kommer du blot for at købe en pose te, behøver du ikke nøjes med at dufte til varerne. Det er kostbare blade, så naturligvis skal du smage, før du beslutter dig. Du udpeger den te, du er interesseret i, og der vil blive tilberedt en kop til dig. Vælger du at købe, er prøvekoppen gratis. Ellers lægger du 1,75 pund. Så i grunden kan man bruge Postcard Teas som café og nyde en udsøgt kop te, helt uden at købe noget.

Men man bliver nemt fristet: Her er skønheder som kinesiske, japanske og koreanske grønne teer, sjældne Pu-erh teer og indiske Single Estate teer. Og lækkerier fra den – i de kredse – berømte Master Wang, der siden sit 11. år har lært sig alt om te, og i dag er specialiseret i kinesiske »Single Tree Teas«. For eksempel hans Dan Cong Oolong, høstet fra ét eneste træ og ristet over kul, håndskåret fra udvalgte kirsebærtræer…

Send et te-kort

Forretningens sjove navn henviser til et fortræffeligt påhit: Nogle få af tesorterne er robuste nok til at blive sendt i form af et postkort. Man køber et poseagtigt kort, fyldt med te, og skriver en hilsen, samt navn og adresse på den heldige modtager. Derefter betaler man for kortet, og dumper det i Tims postkasse i baglokalet. Som en aromatisk hilsen fra London.

En af de typer, der tåler mosten, er Coffee Blossom, der betegnes som verdens første »Kaffe-te«: En ren, lidt sød te fra Sri Lanka med en mild aroma fra fine kaffeblomster. 50 gram koster 8,50 pund.  Eller vælg en »Beijing Breakfast Tea«, der er malt-karamelagtig. Det er Master Mou, der dyrker denne te på sine seks hektar, hvor al produktion er biodynamisk, og efter gamle traditioner. Ligeledes 8,50 pund for 50 gram. Skal du ikke til London i nærmeste fremtid, kan du sende postkort via hjemmesiden.

Få Rejseliv.dks brugeres tips til London her