Det kan du lave i Berlin - mens din rejsemakker ser fodbold

Bolden ruller igen i Europa, og få byer byder som Berlin på hele fodboldpakken. Men hvad skal man ellers bruge fodboldweekenden i Berlin på?

Berlins alternative natteliv er vidt berømt - oplev f.eks. 'Balkan Beat Party' på Lido i Kreuzberg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor skal vi bo?

Berlin har et bredt kabinet af overnatningsmuligheder. Bydelen Mitte er det optimale udgangspunkt til at nå både Øst- og Vestberlin. SAS Radisson Blu har hjemme i det gamle partihotel for DDR-toppen, men det mærkes ikke i dag. Tværtimod er benovelsen over Europas største akvarium, der tårner 25 meter fra receptionen og op til tagkonstruktionen, stor.

Hvor: Karl-Liebknecht Str. 3

Historien kalder

Uanset om man er førstegangsbesøgende eller en erfaren og velbevandret gæst, så gør Berlins helt centrale placering og rolle i verdenshistorien, at man skylder byen en gåtur. Begynd ved Brandenburger Tor, og nyd det dybe view langs Unter den Linden. Besøg Rigsdagsbygningen, hvis køen er overkommelig. Det er den nu sjældent, så gå fra Brandenburger Tor til ’Mindesmærket for Europas myrdede jøder’ tæt ved. Betonlabyrinten kalder på eftertænksomhed over menneskehedens evne til gusomhed, og holocaust-museet under monumentet er ikke for børn, men voksne har ’besøgspligt’. Sæt kursen mod Friedrichstrasse og Checkpoint Charlie. Området her er rigt på turistfælder, men på en indhegnet byggetomt tæt ved er der en ’strandbar’ med glimrende burgere.

Hvor: Hele Berlin

Det er svært ikke at blive overvældet af den dystre stemning ved monumentet, der skal minde berlinere såvel som besøgende om Nazitysklands værste grusomheder. Fold sammen
Læs mere

Når mørket falder på

Berlin er berømt for sit natteliv med noget for enhver smag og præference. Berghain er verdensberømt, og det er op til den legendariske udsmider Sven Marquardt, hvem fra køen der slippes ind. Jakkesæt, kaninkostume eller plastikvinger på ryggen. Han sammensætter publikummet efter fornemmelse, så husk tålmodighed. Lido i Kreuzberg er en anbefaling værd. Især deres ’Balkan Beat Party’, hvor folkemusik fra Balkanhalvøen møder elektroniske rytmer, er en stor fest.

Hvor: Berghain, Am Wriezener Bahnhof, og Lido, Cuvrystraße 7

Ro på eller shopping

Uanset om man er til fodbold, fest og farver eller galleribesøg, så indbyder Berlin til en weekend i overhalingsbanen, men der er også mulighed for at finde stille oaser. Det kunne være den rolige baggård med café og solstole hos KW-instituttet for moderne kunst i Auguststrasse 69 eller den skønne urbane have Prinzessinnengärten. I weekenden popper der markeder op. Mauer Markt om søndagen er Berlins mest kendte marked, men lørdag formiddag indtages Kollwitzplatz af et lille lokalt marked med økologiske produkter, madboder, loppemarked plus bands, der spiller jazz i børnehøjde eller bare for dem, der ønsker at slappe af med et glas hvidvin i hånden, mens tiden driver forbi.

Hvor: Kollwitzplatz marked, Wörther Str.

Selv om Berlin er synonymt med pulserende storbyliv i højt tempo, er der også mulighed for mere afslappende aktiviteter som en tur på markedet på Kollwitzplatz. Fold sammen
Læs mere

Når sulten melder sig

De fleste kampe i Bundesligaen afvikles lørdag eftermiddag, så der er rig mulighed for at kombinere fodboldkampen med en kulinarisk oplevelse, og her skal der slås et slag for det tyske køkken. Restaurant Austria i Kreuzberg er indrettet som en østrigsk jagtstue, men menukortet er nordtysk, og stedet er så populært og prisvenligt, at det kraftigt anbefales at bestille bord. I samme bydel har uformelle Max & Moritz til huse i Oranienstrasse med komiske mosaikker på væggene fra før krigen. I afdelingen med hvid dug på bordet er Lutter & Wegner og Aigner ved Gendarmenmarkt kulinariske institutioner i Berlin. Lutter & Wegner har desuden en velassorteret og hyggelig vinbar tilknyttet og kører snorlige ad landevejen med wienerschnitzel und so weiter. Aigner opererer med en mere moderne tilgang, og fortolkningen af klassisk klar oksekødssuppe, der serveres som te i behørige tekopper, og dehydrerede grøntsager, der vækkes til live ved mødet med den varme suppe, er hele besøget værd.

Hvor: Austria, Bergmannstraße 30, Aigner, Französische Straße 25, Lutter & Wegner, Charlottenstrasse 56