Costa del Børneland

Først var der et badeland i Rødby. Så kom et andet til i Billund. Navnet er Lalandia, og selv om konceptet ens, er Billund større, bedre og sjovere for alle.

Foto: Lalandia/Patrick
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du som forælder ikke får fred om aftenen, er det din egen skyld.«
Sådan burde mottoet for ferie- og aktivitetscentret Lalandia lyde – ikke mindst for det nyeste i Billund, der i april slog dørene op som Skandinaviens største af sin slags.

Næste: Maden, legoland og rutschebanerne

For hvis ungerne ikke er trætte, når en dag på cirka 14 timer med leg i vand, i tennissko og bare tæer dratter om i en velsignet dyb søvn, så er det, fordi man som forældre ikke har udnyttet børnelandet til fulde.
For nok lever badelandet i Rødby op til sin rolle som legeland for børn – mest de mindre – men Lalandia i Billund er bare større, bedre og sjovere for alle – også de plus 12-årige.
Med plus menes helt op til de 43-årige, som jeg selv, der, indrømmet, maste mig ivrigt ind i køen ved vandrutschebanen, »Tornadoen« for at mærke suset i maven igen, og igen og...

Brugt erfaringer fra Rødby
Det ny Lalandia har selvfølgelig brugt erfaringerne fra sin 20 år gamle »søster« i Rødby og justeret på nogle knapper, der højner oplevelserne.
Ikke mindst i det 10.000 kvadratmeter store Aquadome, badelandet, der har alt lige fra vilde rutschebaner, bølger, kæmpevandspande, vandkanoner og til en grotte med skiftende lys og akvariefisk.

Derudover er der selvfølgelig alt det andet, man kan give sig til inde i det lukkede – og i alt 30.000 kvadratmeter store center: Bowlingbaner, high jump trampoliner, sportshal, fitnesscenter, minigolf, Monky Tonky legeland. Blandt andet.

Aktiviteterne, børnevenligheden, serviceniveauet er i vant Lalandia stil upåklagelig. Til gengæld kan man undre sig over, at folkene bag Lalandia ikke med nybyggelsen har benyttet lejligheden til også at gøre centret og omgivelserne lidt lækre at se på.
Der er sandt at sige ikke meget æstetik i hverken arkitektur, design eller de grønne områder.

Middelhavsby
Hjertet i Lalandia Billund udgøres som i Rødby af et stort, gråt beton-center med 500 mere eller mindre ens feriehuse omkring sig.
Når man træder ind i centret, mødes man af et noget mildest talt særpræget syn: En hel middelhavsby skabt af kulisser, og et loft udformet som en blå himmel med hvide skyer.

Ideen til himlen kommer fra Flemming Østergaard, også kaldet Don Ø, der er bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment A/S, som ejer Lalandia.
Don Ø så en lignende himmel i et shoppingcenter i Las Vegas og mente, at den ville passe perfekt til Lalandia i Billund, »et fyrtårn i dansk turisme«, som han kalder det.

Svært at finde rundt
Noget stort kunstværk er den dog ikke, himlen, men understøtter selvfølgelig illusionen om, at man nu træder ind i et Costa del Børneland, hvor man ikke aner, om det regner eller sner uden for.
I centrum af middelhavsbyen ligger Lalandia Plaza med et amfiteater, hvor der jævnligt underholdes med musik og teater, og rundt om det, bowlingbane, restauranter, caféer, spilleautomater, butikker med boligindretning.
I det tropiske badeland – Aquadome – er inspirationen hentet fra Asien med blandt andet elefant-statuer og et thailandsk teaktræstempel i naturtro størrelser.

Jeg havde lidt svært ved at finde rundt i det store omkringliggende område med feriehuse, fordi alting ligner hinanden. Nok er husene alt efter type malet i forskellige farver, men ensformigheden får synet til at flimre så meget, at man hurtigt mister orienteringen. Der er ingen oaser eller pejlemærker, ingen skyggefyldte og velduftende pitstop, men ens planter og græs overalt.

På børnenes præmisser
Det hele er så velordnet, effektivt indrettet og blottet for personlighed, at man tænker, at det må være meningen udfra et koncept om, at man her end ikke skal bekymre sig om andet end at dumpe ned i ens sofaer, spise af ens tallerkener, sove i ens senge, og bruge sin energi på at være sammen med sine børn og skabe kontakt til sit legende jeg.

Man kommer ikke her for at få et kulturelt boost, men en aktiv ferie på børnenes præmisser.
Og den del har Lalandia forstået at give plads til. Her er skabt et rum til børn, hvor de er velkomne, alle steder, larmende, grinende, grædende, tiggende, beskidte, opkørte, opløste, vidunderlige og kropumulige.
Og et rum til forældre, hvor ingen skeler til én og tænker, hvorfor man ikke har mere styr på sine børn.
Alle har det nemlig ens. Både de voksne og børnene.

Næste: Maden, legoland og rutschebanerne