Californisk kysteventyr for far og søn

Der er både verdenskendte og mindre kendte aktiviteter for far og søn på et roadtrip fra San Francisco til Los Angeles.

En tur langs den californiske vestkyst er en oplevelse for både voksne og børn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Cykeltur på San Franciscos varetegn

Når turen også handler om at få teenageren væk fra computer- og mobilskærm, er en cykeltur fra San Franciscos Fishermans Wharf over Golden Gate Bridge en foræring. På vores lejede cykler kører vi på cykelstier 27 kilometer til en båd retur fra Tiburon, hvor vi ser hvaler under broen, sønnen endda konstaterer: »Hold kæft, hvor var det lækkert.« Og med to cykler for 50 $ og to færgebilletter for 25 $ er det oven i købet en billig dag.

Hvor: San Francisco Bicycle Rentals, Pier 1.

En tur langs den californiske vestkyst er en oplevelse for både voksne og børn. Fold sammen
Læs mere

2. Hvaler og vandmænd

Californiens omvendte Grand Canyon kaldes ’Monterey Bay National Marine Sanctuary’. Der er garanti for hvaler året rundt, fordi der altid er store mængder føde i dybet kun få kilometer fra havnen i Monterey. På vores tre timers sejltur ser vi søløver, havoddere, fem Risso-delfiner, 15-20 pukkelhvaler, en sjælden Bola Bola-fisk, og vi får marinebiologen Gregs fortælling om en blåhval samme morgen inklusive en henvisning til en Youtube-video med en hvidhaj, der tidligere på året angreb en kajak lige uden for havneløbet.

Oven på den oplevelse tænker vi ikke, at vand- og brandmænd i ’Monterey Bay Aquarium’ kan få vores kæber til at droppe. Men netop den afdeling byder ligeså på en åbenbaring af helt utroligt farverige og finurlige skabninger i USAs mest anerkendte svar på vores egen ’Den Blå Planet’.

Hvor: Monterey Bay Whale Watch og Monterey Bay Aquarium

Akvariet i Monterey byder på flotte oplevelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Drejer.

3. Safari a la USA

Efter at have vandret mil efter mil på Venice Beach, Walk of Fame, Rodeo Drive og i bakkerne ved Hollywood-skiltet i Los Angeles er det tid til en anden verden. ’Back to nature experience’, som de kalder det i den private nationalpark, El Capítan Canyon, der ligger tæt på Highway 1. En nat i et safaritelt med bad og toilet i en tilstødende bygning. Ved ankomsten bliver vi advaret om bjørne, pumaer, klapperslanger – ja selv giftige egeblade – ved indgangen til teltet med dobbeltseng, sengeborde og stole ligger en meter lang slangeham, der får far og søn til at krybe lidt tættere sammen. Derudover er der hygge med backgammon og vores eget bålsted med mulighed for tilkøb af diverse grillpakker.

Hvor: El Capítan, Santa Barbara

En 'campingtur' er hyggeligt med familien som her i El Capítan Canyon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Drejer.

4. Popkongens port

I Santa Ynez Valley, langt ude på landet Santa Barbara County, ligger Neverland Valley Ranch. Engang var det Michael Jacksons bolig med tilhørende forlystelsespark, zoologisk have og togbane. Nu er det første vi møder en undseelig port og intet andet menneskeskabt end et lille hus til portvagten og et hegn med tusindvis af hilsener fra fans. Men så åbner porten sig – og ud kommer en bil med blikkenslagere. Siden MJ døde i 2009 har hans børn, Prince, nu 20 år, Paris, 19 år, og Blanket på 15 år, bygget om. Bl.a. er forlystelser og zoo så vidt vides erstattet med zenhave og buske beskåret som dyr. Omvejen er dog en god mulighed for lidt pophistorisk opdragelse til den næste generation.

Hvor: 5225 Figueroa Mountain Road, Los Olivos

Inde bag portene gemmer sig intet mindre end Michael Jacksons tidligere hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Drejer.

5. Familiær ’Mad Max’

Pismo Beach mellem Santa Barbara og Monterey er angiveligt den eneste strand i Californien, som biler må køre på, og det bliver udnyttet. Tusindvis af Recreational Vehicles – kæmpe store autocampere – møder os på stranden. Stort set alle sammen med medbragte strandbuggyer og/eller to- eller firehjulede motorcykler. Sådan en vil vi også have. Så vi lejer en ATV, All-Terrain Vehicle – enhver rask knægts drøm – og da børn fra otte år er velkomne til at køre på deres egen, er vi klar efter en halv times underskrivning af sikkerhedspapirer og 215 $ ud af pungen. To timer offroad på ni kilometer strand og 15 kvadratkilometer fri ’Mad Max’-kørsel i sandklitter, -bakker og -bjerge. Fuld fart. Det frie liv. Vind i håret – hvis den gamle ellers havde hår – og vi ikke havde hjelme på. Spændingen, planlægning af ruter og måder at komme ud af sandet på, når vi sidder fast, er god far og søn bonding. Eller med sønnens ord: »alt for fucking fedt.«

Hvor: Steves ATV, Pismo Beach, San Luis Obispo

Lej en ATV på Pismo Beach. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Drejer.