24 timer i Sevilla

Sevilla rummer alt, hvad vi forbinder med Sydspanien: Her leves livet på gaden mellem smukke mauriske bygningsværker, indbydende barer og duftende citrustræer. Læg hertil verdens største gotiske katedral, en halv snes svungne broer, der forbinder bydelene på tværs af floden.

Plaza Espana blev bygget til den Ibero-amerikanske udstilling i 1929. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken:14.00

Tjek ind på Hotel Casa de Colón, der ligger i det gamle centrum mellem katedralen og Plaza Nueva. Colón er det spanske navn for Columbus, og netop hans opdagelse af Amerika og den efterfølgende handelsrus bragte enorme rigdomme til Sevilla. Det var sevillanske købmænd der, sammen med kongeparret, finansierede opdagelsesrejserne, og i 1500- og 1600-tallet var Sevilla Spaniens centrum for handlen med ’Den nye verden’.

Hotellet har ganske vist kun navnet til fælles med Columbus, men er et charmerende bud på et middelklassehotel lige i centrum. Det er indrettet i et herresæde fra 1886 med den klassiske gård i midten – i dag overdækket med glastag. Hotellet har 17 værelser, der alle er forskellige, og på hjemmesiden kan man selv vælge sit yndlingsværelse.

Hvor: Calle Hernando Colón 3

Info: www.hotelcasadecolon.com

Klokken: 14.30

Der er masser af spisesteder lige ved hotellet, men det er værd at investere 10 minutters gang på at komme til Plaza del Salvador, som er et af de steder, der også er populære blandt sevillanerne selv. Allerede fra klokken 13 er pladsen foran kirken, Iglesia del Salvador, fyldt med lokale, der stående ved høje caféborde varmer op til frokosten med en caña eller en pinta, som er henholdsvis en lille eller stor fadøl. I den anden ende af pladsen er der tapasbarer med almindelige borde. På Freiduria el Salvador kan man få rigtig gode tapas – især med fisk og skaldyr – og en plads i solen under duftende appelsintræer.

Hvor: Plaza del Salvador 5

Info:twitter.com/@freidelsalvador

Klokken: 16.00

Katedralen Santa Maria de la Sede er Sevillas stolthed og hjerte, og der findes næppe nogen turistbrochurer fra byen uden et foto af La Giralda, der tårner sig op i 104 meters højde. Hvis ikke køen er for lang, er det en god idé at begynde med en tur op i tårnet, hvorfra der er flot udsigt over byen og ned i kirkens fine appelsingård. Der er ingen trapper, men en lang rampe beregnet til at køre op med hestevogn. Katedralen er den tredje største kirke i verden efter Peterskirken i Rom og Sankt Pauls i London. Og som gotisk katedral verdens største med et areal på mere end 10.000 kvm fordelt på et hovedskib og 45 mindre kapeller. I hovedskibet findes bl.a. koret med et kæmpeorgel, som før teknikkens indtog krævede en koordineret indsats af 18 mænd for at få luften ud i orgelpiberne.

Hvor: Av. de la Constitución

Info: www.catedraldesevilla.es

Klokken: 17.30

Alcazar-paladset ligger lige bag katedralen. På resterne af et ældre maurisk palads er Alcazar bygget efter den katolske tilbageerobring af Sevilla i 1245. Men også dette byggeri er maurisk. Kongen hentede mauriske bygningskonstruktører fra Gradana til at opføre paladset, så det er noget så usædvanligt som et maurisk palads opført af en kristen spansk konge. Paladset beskrives ofte som forgængeren til de berømte Nasrid paladser i Alhambra-komplekset, og har den samme type farvestrålende mosaikker, sirlige stukarbejder, hvælvede lofter og eksotiske søjlegange. Hertil en kæmpe park med bassiner, palmer, rosenbede, appelsintræer og bougainvilleaer. I Alcazar møder man også Columbus. Bl.a. på en altertavle med det første maleri der viser indfødte fra ’Den nye verden’.

Hvor: Patio de Banderas

Info: www.alcazarsevilla.org

Klokken: 20.30

Spanierne spiser sent, og selv i et område med mange turister, som her omkring katedralen, åbner restauranterne ikke servering før klokken 20.00 – og det er endda tidligt. Kommer man før klokken 21 kan man være temmelig sikker på at have tjenerne for sig selv. En god og lidt mere moderne spansk restaurant ved katedralen er Don Juan. Her kan man få raffinerede udgaver af mange af klassikerne: Gazpachio (kold suppe af blandt andet tomater og peberfrugter), solomillo de ternera (oksemørbrad) og chipirones (små blæksprutter), men også retter med inspiration fra udlandet.

Hvor: Calle Alemanes 7

Info: www.donjuandealemanes.es

Klokken: 22.00

Floden er vejen til Atlanterhavet og byens livsnerve. Og når middagen skal fordøjes, er det en god ide at følge promenaden langs floden op til og over den smukt oplyste Tirana–bro. Her kan man dreje til venstre ad Calle Betis, og fra en udendørs bar ved floden kan man nyde den smukkeste udsigt til byens lys med katedralen og Giralda tårnet i centrum. Der er selvfølgelig også restauranter på Calle Betis, men ifølge de lokale betaler man mest for udsigten – men en kold øl går man sjældent fejl af. Broen hedder egentlig Puente de Isabel II, men er bedre kendt som Tirana-broen. Selve broen er fra 1852.

Hvor: Puente de Isabel II

Klokken: 10.00

Fra hotellet til Plaza de España er der knap to kilometer. Man kan gå eller fange sporvognen, El Tranvía, på Plaza Nueva og køre til endestationen ved Plaza San Sebastian. Herfra er der fem minutter til Maria Luisa Parken og Plaza de España, der blev opført til den store Ibero-amerikanske udstilling i 1929. Plaza España afgrænses af et murstensbyggeri i en kolossal halvcirkel på 200 meter i diameter. Bygningen er dekoreret med traditionelle sevillanske fliser, og indersiden af cirklen er inddelt i mosaikbeklædte nicher – én for hver af de spanske provinser. Bygningen bruges i dag til kontorer for lokalregeringen, mens selve pladsen er turistmagnet.

Parken er Sevillas største og smukt beplantet med palmer, pinjer, appelsintræer og eksotiske blomster. Her findes også en række monumenter og nogle af de latinamerikanske landes pavilloner fra 1929-udstillingen. Flere af dem på størrelse med mindre paladser, der vidner om den rigdom, der eksisterede inden 1930ernes store økonomiske sammenbrud og krise.

Hvor: Parque Maria Luisa

Info: www.visitasevilla.es

Klokken: 12.00

På Plaza de la Encarnación møder man Sevillas nyeste og mest moderne byggeri, Las Setas (svampene), også kaldet Metropol Parasol. En trækonstruktion, der skyder op som kæmpemæssige paddehatte over den gamle plads.

Egentlig var planen at etablere underjordisk parkering, men under udgravningen stødte man på rester af romersk byggeri, og det satte en stopper for den parkeringsplads. I stedet udskrev byen en konkurrence, som blev vundet af den tyske arkitekt Jürgen Mayer. Resultatet er denne meget spektakulære bygning, der rejser sig i mere end 28 meters højde. For at komme derop skal man gå ned til de romerske ruiner i kælderen, hvorfra man for tre euro kan komme de otte etager op med en elevator – eller en trappe. På toppen udløser billetten en gratis drink. Men den største attraktion er at gå rundt på de lange svungne gangbroer ovenpå paddehattene. Her er formidabel udsigt fra katedralen mod syd til en af de nyeste broer mod nord, Puente del Alamillo fra 1992, der er spændt op mod himlen som en stor hvid harpe.

Hvor: Plaza de la Encarnación.

Info: www.setasdesevilla.com