5 sportsgrene – the American way

Banker dit hjerte for amerikansk sport, kan man nå tre ærkeamerikanske udgaver i løbet af nogle dage ved San Fransisco.

Amerikansk fodbold er USAs måske største sportsgren - hvert år ser over en milliard verden over med til Super Bowl. Fotos: Vincent Byakika / Flickr Fold sammen
Læs mere

Baseball

Nogle kalder baseball for en noget avanceret form for rundbold, men det er så meget mere. Især i USA. For baseballkampe er lig med kultur, hvor man mødes flere timer i forvejen og griller og holder sin egen lille forfest på parkeringspladsen. San Francisco og nabobyen Oakland har hver deres Major League-hold – Giants og Oakland A’s. Begge har en stolt historie bag sig og stor succes som hold.

Hvad: MLB - Baseball
Hvor: AT&T Park og Oakland Alameda Colisseum
Hvornår: April til november

Baseball er indbegrebet af amerikansk sport. Det lokale San Francisco-hold, Giants, har vundet MLB-mesterskabet hele tre gange siden 2010. Fold sammen
Læs mere

Football

Når amerikanerne taler om ’football’, refererer de paradoksalt nok til en sportsgren, hvor det gælder om at kunne kaste langt og præcist. Football er suverænt amerikanernes største sportsgren, og det markeres især i februar måned, når de to bedste hold i landet mødes til Super Bowl og over en milliard på verdensplan ser med.

I San Francisco Bay Area er to hold repræsenteret: Det er San Francisco 49’ers og Oakland Raiders. Særligt 49’ers er populære i USA, og Levi’s Stadium er da også blandt de største i USA med over 70.000 siddepladser - det var blandt andet her, O.J. Simpson fik sit store gennembrud.

Amerikansk fodbold, som vi kalder ’football’ herhjemme, er også blevet stort uden for USA, men ingen kan dog følge med dem, når det gælder popularitet eller lønninger. De bedste amerikanske spillere tjener snildt fra 106 mio. kr. og op til 210 mio. kr. årligt. Gennemsnitslønnen er dog ‘kun’ ca. 13 mio. årligt. Sæsonen går fra september til februar, hvor der er Super Bowl.

Hvad: NFL - Amerikansk fodbold
Hvor: Levi’s Stadium og Oakland Alameda Coliseum
Hvornår: September til februar

Basketball

Alle basketball-øjne i verden hviler i disse dage på det lokale hold, Golden State Warriors. Holdet er i finalen i NBA – National Basketball Association – for tredje år i træk. Spillerne har fået voldsomt mange fans verden over på grund af en helt anderledes måde at spille basketball på.

De lokale Warriors holder til i Oracle Arena i Oakland, hvor der er plads til knap 20.000 konstant larmende tilskuere. De bliver til gengæld også vidne til nogle af de absolut største verdensstjerner og boldekvilibrister, og Oracle Arena, der er kendt for at være blandt de mest stemningsfyldte i USA inden for alle sportsgrene, har da også været udsolgt mere end tre år i træk. Sæsonen går fra november til april, hvor der bliver spillet 72 kampe.

Hvad: NBA - Basketball
Hvor: Oracle Arena, Oakland
Hvornår: November til april

Ishockey

Der er fuld fart over feltet, når det kommer til NHL - National Hockey League. Ishockey er en big deal over there og betegnes som den fjerdestørste sportsgren i USA. San Jose Sharks holder til i SAP Center midt i Silicon Valley, hvor der er plads til 16.747 ganske medlevende tilskuere.

For hidsigt og intenst bliver det, når de topbeskyttede ishockeyspillere træder ind på isen og skiftevis kappes om at lave de hårdeste tacklinger og score flest mål. Man kan nogle gange komme i tvivl om, hvad der er vigtigst, og det får publikum op af sæderne i den kolde hal. Lydniveauet er særlig højt, når de lokale ishockeyhelte ganske teatralsk kommer på banen gennem munden i et fire meter højt hajhoved.

Hvad: NHL - Ishockey
Hvor: SAP Center, San Jose
Hvornår: Oktober til april

Der er gang i den til ishockey i USA, hvor hårde tacklinger virker lige så vigtige som mål. Fold sammen
Læs mere

Soccer

Fodbold, som vi kender det, hedder ’soccer’ i USA. Det er en sportsgren, hvis popularitet stiger, og selv om niveauet ikke er lige så højt som i topligaerne i Europa, er det stadigt stigende, og det samme er interessen for sporten. San Jose Earthquakes hedder de lokale helte, som spiller fra marts til oktober på Avaya Stadium. Holdet klarer sig ganske hæderligt og har en trofast fanskare.

I USA er ’soccer’ en mere familieorienteret sport på linje med baseball, og hvis man er vant til høje lydkulisser og hyldestsange i massevis, så bliver man skuffet, når man skal se fodbold i USA. Til gengæld er der en stor grad af hygge over kampene, og man har et forrygende overblik over banen, da det store stadion landets stejleste. Desuden er Avaya Stadium, som ligger lige over for San Jose International Airport, kendt for at lægge grund til den længste udendørs bar i USA.

Hvad: MLS - Soccer
Hvor: Avaya Stadium, San Jose
Hvornår: Marts til september