5 skønne efterårsoplevelser i Cannes

Cannes behøver ikke rime på sommer. Den sydfranske kystby har masser at byde på hele efteråret – fra kunst og kaffe til steaks og sjove loppefund.

Hotel Villa Ephrussi i Saint-Jean-Cap-Ferrat. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Kunst af højeste karat
Hvad: Fondation-Maeght
Hvor:Chemin des Gardettes 623, 065570 Saint-Paul-de-Vence

En halv times kørsel op i bjergene fra Cannes ligger den sydfranske storebror til Louisiana, Maeght Fonden. Sådan virker det i hvert fald, selv om der ifølge den franske fond officielt aldrig har eksisteret et samarbejde.

Men ligheden mellem de to ligger lige for. Kunstmuseet er placeret smukt på en bakketop i harmoni med naturen og er et overflødighedshorn af moderne kunst i alle former og farver fra det 20. århundrede. Selv nogle af kunstnerne går igen både på Louisiana og her.

Eksempelvis den schweiziske billedkunstner,Alberto Giacometti (1901-1966), der er repræsenteret ved seks karakteristiske tynde figurer, som indrammer den indre gård.

En anden seværdighed på stedet er den udvendige labyrint af 13 smukke, lattermilde skulpturer og keramiske værker udført af Miro i perioden 1963-1968. Og »Les Amoureux« en farverig mosaik på væggen, som det tog selveste Marc Chagall et år at skabe (1964-1965).

I det hele taget er de verdensberømte kunstnere repræsenteret i et så rigt et omfang, at de snarere virker som venner af huset end kunstnere på et museum.

Ud over de faste elementer byder Fondation-Maeght på skiftende udstillinger:

Fra 14. december til 16. marts er det Djamel Tatah(f. 1959) »Monographie«, som fylder de store lokaler ud. Den retrospektive udstilling viser mere end 50 værker af kunstneren, deri kunstkredse hyldes for sin portræt-kunst. DjamelTatah’s værker har ingen titler, så tolkningen står helt åben for beskueren.

fondation-maeght.com 

2. Oplev verden af i går
Hvad: Villa Ephrussi
Hvor: Saint-Jean-Cap-Ferrat 06230

Som trækfugle har den britiske og franske adel siden slutningen af 1800-tallet søgt mod den franske riviera om vinteren. Også Madame Beatrice Ephrussi, som i 1883 giftede sig ind i den adelige og stadig indflydelsesrige Rotschild-familie – kendt for sin bankvirksomhed og investeringer i hvede.

Baronessen elskede pink og valgte farven til alt: Fra de levende flamingoer i haven til parasoller, håndtasker og kjoler – og derfor også til malingen på Villa Ephrussi,som hun snuppede for næsen af den belgiske konge.

Fra 1905 til 1912 kastede madame Ephrussi sig engageret ind i havearbejde og skabte ni eventyrhaver med hvert sit tema: Bl.a. den spanske have, den florentinske have, rose- og sten-haven samt den japanske have og den franske have. Især den franske have skiller sig ud markant ud i størrelse og beliggenhed, som er det den, der lå hjertet nærmest.

Også indvendig viser madame Ephrussi, hvordan hun var detaljens mester og værdsatte det ypperste håndværk: Panelerne i Grand Salon kommer fra Hotel de Crillon i Paris, og mange af møblerne stammer fra andre adelige familier.

Et af tæpperne blev sågar bestilt af Louis XIV til et af Louvres gallerier, mens et andet skulle ligge på Versailles. Efter ægtemandens død i 1916 holdt madame selv op med at benytte den eventyrlige skønhed, som hun havde skabt med stor fantasi. Heldigvis er »Villa Ephrussi« med de ni haver bevaret for eftertiden, og det hele er siden 1991 blevet ført tilbage til sin fordums storhed.

villa-ephrussi.com

3. Nyd kaffen hos Armani
Hvad: Armani/Caffé
Hvor: Croisette, 42, Cannes

Lidt tilbagetrukket fra det hektiske menneskehav på Croisetten i Cannes ligger Armani/Caffé, som er den første af sin art i verden. I forvejen har den italienske mode- og interiør-designer Giorgio Armani den populære og mere folkelige kæde »Emporio Armani Caffé« som blandt andet findes i Milano og senest er åbnet i Santiago, Chile.

Armani/Caffé er et perfekt sted at slappe af, når solen er for stærk eller til at nyde solen en varm efterårsdag. Designeren har personligt styret indretningen af Armani/Caffé og møblerne er naturligvis hentet fra Armani/Casa-linjen. Caféen er mindre – med kun plads til 70 mennesker –end dén i Milano.

Til gengæld er udeområdet stort og virker næsten som et båddæk ombord på én af de store yachter, som vugger til kajs som nabo til Croisetten.

Menukortet afspejler Giorgio Armanis egen smag, som ikke overraskende er hentet fra det enkle italienske køkken:

Suppe, hjemmelavet pasta og forskellige panni’er lavet af hjemmebagt brød. Menukortet byder på i alt 25 forskellige slags kaffe, 8 forskellige slags te, mineralvand og små chokolader – alt i Armanis eget navn. Armani/Caffé sælger også te, vand og chokolader i smukke kaffebrune dåser under titlen Armani/Dolci, som er ideelle til værtindegaver.

Og naboen – en 350 m2 stor Armani-modebutik – byder også på store fristelser inden for både modetøj, parfumer og smykker. Så oplevelsen bliver fuldendt.

armani.com

This template (BMLinkBundle:Block:link_box.html.twig) should be overridden!

4. Shop sjove minder
Hvad: Loppemarked MarchéForville + La Bocca + Gambetta
Hvor: Rue Forville, Cannes.Place Paul Roubaub. Place Gambetta.

Cannes’ mange loppemarkeder er et sjovt alternativ til de traditionelle mærkevarebutikker. Hver mandag morgen bliver meloner, tomater og frisk brød fjernet fra MarchéForville for at give plads til et »MarchéBrocante« – et loppemarked, hvor brugte ting købes, sælges og byttes.

Dermed melder et helt nyt og anderledes sælgerkorps sig på banen: Damer med store briller, guldbælter og kraftig make-up er her for at sælge ud af deres gamle Louis Vuitton-tasker, familieportrætter, arvesmykker eller oldemors porcelænstallerkener. Det er en god mulighed for at gøre et kup i form af et farverigt silke-tørklæde fra 1980erne eller andre fashion-items fra dengang, mormor var ung.

Der er også mere traditionelle ting-findere, der sælger gamle ting og sager. Om der er tale om antikviteter, som sælgerne nogle gange påstår, er en trossag. Men charmerende er de gamle kaffemalere, lamper eller spejle.

MarchéForville er ikke det eneste sted at gøre et godt kup i Cannes. Også Marché de La Bocca-markedet sælger cykler, gammelt linned og bøger. Det ligger i den vestlige del af Cannes – i La Bocca-områdetkun 50 meter fra Plages de Midi og holder åbent torsdag og lørdage formiddag.

Og endelig er der Gambetta-markedet, som holder åbent hver dag undtagen mandag og bl.a. har vintagesko, gamle mærkevare-tasker og smykker på bordene.

publicmarkets.com

cannes-tourism.com

5. Spis steaken på gaden
Hvad: Grill &Wines
Hvor: Rue Notre Dame 5, Cannes

Rue Notre Dame er én af små gader bag Palais des Festivals, som hvert år danner ramme om store erhvervs-kongresser og filmstjerne-vrimmel under Cannes-festivalen.

Gaden minder én om, at Cannes også er en by med en lokal puls, hvor hverdagslivet udspiller sigmed små gamle kirker, ældre damer med indkøbsnet, hundeluftere og naboer, der stopper op på gaden og udveksler seneste nyt.

Her midt i det hele ligger det relativt nyåbnede brasserie Grill &Wines, som på rekordtid er blevet meget populært – ikke mindst på grund af de veltilberedtegrillede rib-eyeog entrecôtes af Black Angus-kød fra Argentina, som når op på siden af steaks fra »Mash« i København og London.

Ud over steaks er det muligt at vælge lam, salater og fiskeretter som havaborre med artiskokker – eller blot nøjes med et godt glas vin og tapas, som de lokale mødes over. Det er en særlig oplevelse at sidde ved de små borde på fortovet midt i livet, som det leves i Cannes, hvor de eneste stjerner er dem, der er på himlen.

Til gengæld er kunsten på væggene inden for i restauranten en smule for speciel. Den består af skyggebilleder af nøgne kvinder, og virker som et billigt – og unødvendigt – kunstgreb, fordi menukortet og den opmærksomme betjening sagtens kan overbevise kunderne ved egen hjælp.

Lige over for Grill & Wines ligger en lille modebutik, som har det nyeste inden for både Balmain og Givenchy-tøj, som især de helt unge er store fans af for tiden.

grillandwines.com