5 byer med udsigt til Danmark

På række langs det yderste af Østersøen ligger fire hansestæder og en stad med »egen kanal«. Alle har hyggelige bykerner, nogle ældre end andre og tre af dem er udnævnt til verdensarv.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Kiel

Hvor: Ved Kielerfjorden, der er en del af Østersøen
Hvordan: Daglige færger til Göteborg og Oslo. Der er jernbane til Flensborg. Ligger 80 km fra den danske grænse.
Info: kiel.de

Kiel er hovedstad i Schleswig-Holstein, og er som den eneste af de fem byer ikke en hansestad. Byen blev først betydningsfuld, efter Danmark tabte den i krigen 1864, og den tyske kejserlige marine rykkede ind. Ekstra vækst gav det, da Kielerkanalen åbnede i 1895 som erstatning for den lille Eiderkanal. 

Samme marine og de skibsværfter, den bragte med, fik senere negativ effekt, da Kiel blev bombet og svært beskadiget under Anden Verdenskrig. I dag er der ikke meget gammelt tilbage, men bycentrum er hyggeligt, og man kan finde stumper af historien, og hvad byen engang var, i bl.a. Warberger Hof i Dänische Strasse. Byens stemning er præget af de 30.000 unge studerende, som har Hörn, det gamle havneareal, som mødested. Operahuset ligger på Rådhuspladsen og museet »Kunsthalle zu Kiel« viser især tysk kunst, men har også danske og norske værker af blandt andre Jens Juel, C.W. Eckersberg og Per Kirkeby.

En yndet udflugtsmulighed er en tur med personfærgerne på Kielerfjorden. Der er hverken fast forbindelse over eller under fjorden.

Det sker – 11. september: THW Kiel møder på hjemmebane VfL Gummersbach. Håndboldklubben er byens stolthed og kan præstere 17 tyske mesterskaber siden 1957 senest i 2012. Danske René Toft Hansen spiller på holdet, som  løber på banen kl. 20.15 i Ostseehalle. 

 

2. Lübeck

Hvor: Ligger lidt inde i landet ved floden Treve ca. 15 km bag kyst- og badebyen Travemünde.  
Hvordan: Færgen Rødby-Puttgarden, hvorfra der er ca. 93 km. Der er også jernbane på denne strækning. Ca. 165 km fra den danske grænse.
Info: luebeck-tourism.de

Lübeck stammer fra det vendiske ord Liubice, som betyder elskelig. At samme vendere så ødelagde byen i 1125, er en anden sag. Men elskelig – som den marcipan, byen er så berømt for – er denne den næststørste by i Slesvig-Holstein med sin gamle bydel omgivet af floden og kanalforbindelsen med byens egen havn. Gamle bygninger fra middelalderen er bevaret, de fem kirker, hvor de mest berømte er Mariekirken, Domkirken og Jacobskirken, samt den gamle byport Holstentor. Men der er også små arbejderboliger i de smalle »Gruben«, gyder, og fornemme borgerhuse som Buddenbrookhaus, hvor den tyske forfatter Thomas Mann boede med sine forældre og søskende. Huset og byen blev senere inspiration til hans barske nøgleroman om borgerskabet: »Buddenbrooks – Verfall einer Familie«. 

Hansestadens unikke historiske bymiljø har UNESCO status som World Heritage, og der er dømt eventyr hvert år i december, hvor julemarkederne indtager byen.

Det sker – stort set hver eftermiddag: Forestilling i Lübecker Wasser Marionetten, det eneste teater i verden af sin slags, som for et par år siden blev videnskabeligt anerkendt af universitetet i Wien som selvstændig kunstform. De to kunstnere, Simone Frömming og Wolf Malten, har i tyve år arbejdet med materialer og figurer i vand, hvorfor forestillingerne foregår i bassiner. 

 

3. Wismar

Hvor: I bunden af Lübecker Bucht mod øst modsat Lübeck. Har egen havn direkte til Østersøen.
Hvordan: Med færge Gedser-Rostock, hvorfra der er ca. 48 km ellers lidt over 200 km fra den danske grænse.
Info: wismar.de

Wismar er den mindste af de fem byer. Men den kan prale af at have den næststørste havn i Mecklenburg-Vorpommern og det største markedstorv i Nordtyskland. Her ligger bl.a. rådhuset, bygget mellem 1817 og 1819 i klassicistisk stil,og Alter Schwede fra 1380, som huser en populær restaurant. Navnet hentyder til de 155 år, hvor byen og store dele af delstaten var svensk. En fortid, som i øvrigt markeres hvert år i august med den flere dage lange »Das Schwedenfest« på Marktplatz, men også i havnen og bugten med Sweden Yachts Regatta.

Under 2. Verdenskrig blev havneområdet, hvor også flyfabrikken Dornier lå, kraftigt angrebet, og i april 1945 ødelagde engelske bombefly en del af den middelalderlige bymidte. Men den er restaureret, og siden 2002 har bykernen været UNESCO World Heritage.

Intet besøg i Wismar uden en »Mumme« – den lokale ølspecialitet. Nyd de ædle dråber i Brauhaus Am Lohberg zu Wismark over for Alter Hafen. Værtshuset i den smukke gamle bindingsværk bygning har også andet »hjemmebryg«, for eksempel en »Rød Erik«. 

Det sker – hver fredag fra 6. september til 1. november: Da går vægteren sin aftentur i den gamle bydel, og undervejs fortæller han om livet i den gamle hansestad. Turen tager to timer, og billet skal købes i forvejen i Tourist-Information Wismar, Am Markt 11, hvor turen også begynder.

 

4. Rostock

Hvor: Ved floden Warnows udmunding og på begge sider af den brede Untenwarnow, som fører på til den smalle sejlrende ud til Østersøen mellem Warnemünde og Hohe Düne.
Hvordan: Færgeforbindelser til Gedser og Trelleborg. Havnen ligger en halv snes kilometer fra bycentrum. Der er ca. 300 km fra den danske grænse.
Info: rostock.de

Rostock var allerede i middelalderen en vigtig by i Hanseforbundet, og i dag er havnen landets tredjestørste Østersøhavn. Den er også i centrum i »Hansa Sail«, som foregår anden weekend i august og er en af verdens største maritime begivenheder, når flere hundrede store sejlskibe sætter hinanden stævne i en fest, som breder sig i hele den gamle bydel med middelaldermarked, et flere kilometer langt underholdningsstrøg og omkring en million deltagere. 

En del af bymuren er bevaret, og bag den gemmer den gamle bydel sig med de typiske, dybrøde murstensbygninger fra hansetiden, samt tre af de engang fire store bykirker. Den største er den gotiske Marienkirche midt i bydelen. Fra kirketårnet er en flot udsigt over byen og Østersøen. Rådhuset på Neuer Markt er fra samme periode, men har senere fået en ny facade i barokstil. 

Det sker – 5. til 8. september: Sommer bliver til efterår. Rostocks badeby, Warnemünde, har tradition for at afslutte sommersæsonen med »Stromfest«. Mens et par hundrede fiskere konkurrerer om at fange den største torsk og blive »Dorschkönig«, er der fest med boder, mad, drikke, musik og underholdning på Alten Strom og festfyrværkeri om aftenen. 

 

5. Stralsund

Hvor: Ligger ud til Strelasund, der går mellem fastslandet og ferieøen Rügen og ud i Østersøen.
Hvordan: Med færge til Rostock og herfra ca. 80 km, ellers 380 km fra den danske grænse.
Info: stralsund.de

Stralsund i Mecklenburg-Vorpommern har altid været en betydelig søfartsby, og i mange år en del af Hanseforbundet. Altstadt, byens historiske centrum, som ligger omgivet af vand, blev i 2002 udnævnt som UNESCO World Heritage for dens bevarede middelalderplan og de gamle bygninger.

I dansk historisk sammenhæng er Stralsund kendt som stedet, hvor den ydmygende fredsaftale blev indgået 24. maj 1370 og Valdemar Atterdag måtte underkaste sig hansestæderne og give slottene i Helsingborg, Malmø, Skanør og Falsterbo i pant i 16 år og samtidig afgive kontrollen over sildemarkederne i Skåne og giver hansestæderne ret til indsigelse ved tronskifte.

Uden for bymuren er byens flotteste attraktion havmuseet Ozeaneum fra 2008, som med 39 akvarier både fortæller om livet i havet og om rovdrift og forurening.

Det sker – indtil 27. oktober: Udstillingen »Erotoca International« i Museumsspeicher. Det er en privat samling, som beskriver »den smukkeste ting i verden« og mangfoldigheden i variationer gengivet på mere end tusinde genstande fra 90 lande. Fra frugtbarhedssymboler til hverdagsting som parfumeflasker, vaser, pibehoveder og snusdåser, alle dekoreret med erotiske motiver og samlet over 15 år af Dieter Kruegel fra Glauchau. Museet på Böttcherstraße 23 er lukket mandag.

Læs også: Rügen er Bornholms tyske fætter