5 lækre strande hos vores tyske nabo

En kort bil- eller sejltur til Tyskland, og så er man på de skønneste strande, hvor de tyske kejsere slog sig løs. Her er fem af de bedste.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Timmendorfer Strand

Hvad: Slesvig-Holstens længste strand
Hvor: Lübeck-bugten
Hvordan: I bil via Rødby-Puttgarden

Timmendorfer Strand – og byen Timmendorfer – er uhyre populær og et af Tysklands mest besøgte badesteder. Der er strand-afsnit for aktiviteter, afsnit specielt for børn, afsnit for hunde, afsnit for naturister, afsnit for hvad-som-helst. 

Og som et tydeligt bevis på, at man ikke befinder sig på en strand ved Vesterhavet, er der de særlige to-personers strandkurve, som man kan gemme sig i og søge ly for vinden i, og som er så karakteristiske for de nordtyske kyster. 3.000 strandkurve bliver det til, hvis man lægger alle udlejningsstederne sammen, og tyskerne selv er ret vilde med dem. Det meste af stranden er fyldt op med disse særprægede møbler. 

Udover synet af strandkurvene er der ude fra pieren – sådan nogle er tyskerne også vilde med – udsigt til den grønne bræmme, der ligger bag hele Østersø-kysten, for vi befinder os næsten midt i en naturpark.

Vil man overnatte, så rejser Maritim hotel Timmendorfer Strand sig i 10 etager på stranden. Egentlig ikke en særlig charmerende betonklods, men her taler vi beliggenhed, som enhver ejendomsmægler ville misunde.

Og indendøre i hotellet er man i gode hænder: Ud mod havet ligger i tre etager det renoverede spa-område på 3.000 kvadratmeter.

2. Heiligendamm

Hvad: Første kurby
Hvor: Mecklenburg-Vorpommern
Hvordan: I bil via Gedser-Rostock

Den hvide by ved havet. Sådan kaldes badebyen Heiligendamm efter de mange hvide palæer, der ligger langs kysten.

Byen blev udviklet som elegant mødested for de kendte og rige – resortets allerførste gæst var storhertugen af Mecklenburg, Friedrich Franz I i 1793.

Heiligendamm var de riges legeplads til langt op i det 20. århundrede, hvor krigen satte en stopper for festen. Da Heiligendamm blev en del af Østtyskland, blev en del af de berømte palæer revet ned og andre forfaldt, men efter genforeningen vendte gæsterne tilbage. I 2003 samlede hotellet Kempinski Grand Hotel seks historiske bygninger til et hotel ved stranden, og her kan man få alle sine spa- og well­ness-lyster styret.

Hvis man vil prøve noget andet end det tilbagelænede driverliv, så smut en tur med det smalsporede damptog Molli, der kører mellem Kühlungsburg, Heiligendamm og Bad Doberon. Det var toget her som storfyrster og adel lod sig fragte fra Bad Oberon ud til kysten med, inden en for­friskende dukkert. Det er her, man oplever historiens ­vingesus.

3. Rügen

Hvad: Mellem klipper og byen Binz
Hvor: Øen Rügen
Hvordan: Kør over broen ved Stalsund

Rügen er Tysklands største ø, og når man har kigget sig mæt på de hvide klipper, nydt den smukke natur og daset på den brede strand med de karakteristiske strandkurve, hvor man kan søge ly for vind og alt for nysgerrige blikke, så kan man vende blikket mod det enorme bygningsværk, der følger stranden i fire kilometers længde.

Bygningskomplekset hedder Prora, og var ment som Hitlers gave til folket. Her kunne 20.000 tyske arbejdere holde ferie på een gang, og kunne i nazismens navn få et fritids- og ferietilbud, som de brede masser hidtil ikke havde haft adgang til.

Byggeriet blev aldrig færdigt før krigen brød ud. Østtyskerne brugte en del af det som militært område, men i daghuser byggeriet et vandrehjem i den nordlige fløj med små 100 værelser, der er blevet renoveret for 100 mill. kr.

I dag er gæsterne mest børnefamilier fra hele Europa og unge på interrail. Man kan få et indblik i kompleksets historie i Prora Dokumentationscentrum – og vandrehjemmet er ikke som frygtet blevet valfartssted for nynazister.

4. Usedom

Hvad: Berlinernes yndlings-ø

Hvor: Tæt på grænsen til Polen

Hvordan: Færgen Gedser Rostock

Med øgenavnet Berlins Badekar ligger øen Usedom i Østersøen og byder sig til tæt på grænsen til Polen. Med kilometer lange kridhvide strande og kun et par timers kørsel fra Rostock. Usedom kaldes også den syngende ø, for med den rette vind gnubber sandkornene mod hinanden med en svag, syngende lyd.

Usedom har siden det 19. århundrede været kejsere og rigmænds legeplads, og både kejser Friedrich III og kejser Wilhelm II var faste gæster i Usedoms kurbade. Gå en tur ud på de lange piers og nyd synet af stranden, alle gæsterne i strandkurvene, de elegante villaer og den grønne skov bagved.

De tre store spa-byer langs stranden er Heringsdorf, Ahlbeck og Bansin, og den bedste måde at opleve dem på, er ved at leje en cykel, for trafikken kan være tung, især morgen og aften, når broerne går op. Og tag også cykelturen ud til Peenemünde, det nazistiske forsøgsanlæg, hvor raketforskeren Werner von Braun udviklede V-1 og V-2 bomben. Der er adgang til kraftværket og på området er udstillet fly fra 2. verdenskrig.

germany.travel.dk

5. Weissenhäuser Strand

Hvad: Subtropisk vandland
Hvor: 40 km. fra Puttgarden
Hvordan: Færge Rødby-Puttgarden

Weissenhäuser Strand vandland ligger ganske vist ned til en tre kilometer lang strand, men hvis vejret ikke skal drille, så er det stedet at være, også uden for sæsonerne. For her er tale om et af Tysklands største vandlande på 5.500 kvadratmeter med kæmperutsjebane, geysere og vandkanoner.

Der er vandfald, 157 meter overdækket vandrutschebane, boblebad, bjergflodskanal, akvarium og småbørnsbassin. Vandet har en temperatur på 29 grader, luften 31, og der er en separat afdeling med saunalandskab, solarier, mo­tionsrum, dampbad og massage-studie.

Her er også en jungle med masser af aktiviteter, spejl­labyrint, klatreklippe, guldvaskeri, trampoliner plus en multiarena med basketball, badmintonbaner, bordtennis og billard. Rundt om vandlandet ligger Columbus-Park med mange små øer, som man kan sejle ud til i sejlbåd, robåd, kano eller kajak.

Man kan bo i både lejligheder, bungalows eller hotel, og hvis man vil shoppe ligger byer som Kiel, Lübeck og Hamburg en times kørsel fra Weissenhäuser Strand.

weissenhaeuserstrand.com