Besøg hvalernes verden

Få oplevelsen af at være på havets bund i Ozeaneum i den gamle nordtyske by Stralsund.

Det er en helt speciel oplevelse at ligge i stolene og kigge op på de mægtige hvaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Johansen og PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det her er nok det tætteste, man kommer på at være på havets bund uden at skulle sejle derned klemt inde i en miniubåd.

Næste: 3 oplevelser i Stralsund

Min 14-årige søn og jeg ligger og kigger direkte op i den hvide mave på en helt enormt stor blåhval, der passerer over os.

Til venstre er der en spækhugger med de karakteristiske sort-hvide tegninger, og foran os udkæmper en kaskelothval en drabelig kamp med en kæmpeblæksprutte.

En pukkelhval synger sin sørgmodige sang, og helt øverst oppe brydes havoverfladen af sollyset i flimrende blågrønne mønstre.

Men på trods af dramaet, der udspiller sig lige foran vores øjne, er vi begge helt afslappede. Dels fordi hvalsangen og lyset har en ret så beroligende virkning, dels fordi vi jo ikke i virkeligheden befinder os på havets bund, men derimod i en stor hal i den nordtyske by Stral-sund.

Her er vi på besøg i Ozeaneum, der tidligere på året blev kåret til intet mindre end Europas bedste museum i konkurrence med 21 andre museer.
                                                            
Svævende hvalskelet
Min søn har gennem flere år været svært interesseret i hvaler og andre af havets skabninger, og sammen har vi besøgt spændende steder som Danmarks Akvarium i Charlottenlund, Saltvandsakvariet i Esbjerg og Akvariet i forbindelse med Hagenbeck Zoo i Hamburg i Tyskland (vi har stadig Kattegatcentret i Grenaa til gode).

Og selv om de alle hver især har været interessante, så er Ozeaneum noget helt særligt.

Det begynder allerede, når man kommer ind i den flotte moderne bygning, som blev indviet i 2007. Højt oppe under loftet svæver nemlig skelettet fra en blåhval som varsel på de spændende ting, man skal opleve.

Ozeaneum er – som navnet fortæller – skabt for at fortælle om livet i verdens have og de dyr, fugle og fisk, som er en del af livet i og omkring dem. (Når man tænker over det, er det jo lidt skørt, at vi kalder planeten for Jorden, når totrediedele af den faktisk er dækket af vand.)

Havets ukendte beboere
På den første del af turen kommer man forbi forskellige flotte opstillinger, hvor man både kan lære om dyrelivet og om havet. Der er eksempelvis en fascinerende model, som viser, hvor dybt der er de forskellige steder i Østersøen – og det er meget sjovt at stikke sin hånd ned og så se, om man kan nå bunden ovre ved Bornholm.

Her er også blandt andet forstørrede modeller af gopler, plankton og krill samt mange andre af havets mindre kendte indbyggere.

Herefter kommer man til en række akvarier med levende fisk, krabber, søstjerner og så videre – her kunne det dog have været rart med skilte på dansk eller svensk. Det er altså ikke lige alle fisk, man kan huske de tyske navne på.

Kæmpemodeller
Men det helt store hit kommer til sidst på turen. Det er den store hal, hvor de enorme 1:1-modeller (det vil sige naturlig størrelse) af hvalerne er hængt op i loftet, og hvor man kan ligge i behagelig stole neden under, mens der bliver fortalt om hvalernes liv og de trusler, de desværre står over for.

Det er svært ikke at blive lidt småtrist, når man hører, hvordan vi mennesker gør livet besværligt for havets kæmper.

Hvis vi ikke jagter dem for deres kød, så larmer kæmpetankskibenes skruer så meget, at hvalernes sonarsystem ikke virker, og de derfor ikke kan navigere, eller den globale opvarmning gør det umuligt for hvalernes føde at overleve. For slet ikke at tale om alle de kemikalier, vi sender ud i havene.

Så er det rart bagefter at kunne trøste sig med en god is på den hyggelige café lige udenfor Ozeaneum.

Næste: 3 oplevelser i Stralsund